Kisalföld logö

2019. 04. 25. csütörtök - Márk Még több cikk.

A Nagy Testvér Orwellt figyelte

George Orwell dermesztő portréját a Nagy Testvér államáról az 1984 című könyve megjelenését követően úgy dicsérték, mint egy elképzelt világot. De úgy tűnik, az írót is megfigyelték néhány évvel azelőtt, hogy lejegyezte Winson Smith kitalált megpróbáltatásait, amelyeket az igazságügyi minisztérium mért a regényhősre.
A titkos akták feloldásával a nemzeti archívum feltárta, hogy az MI5 – vagyis a brit nemzetbiztonsági szolgálat – és a speciális szolgálat (Metropolitan Police Special Branch (MPSB) – azzal gyanúsította az író Orwellt, hogy haladó kommunista nézeteket vall, s ezért nagyon alapos, részletekbe menő vizsgálatot indítottak ellene. Az általa olvasott újságoktól kezdve az öltözködési stílusáig élete számos elemét górcső alá vették.

Láthatatlan tinta

Az egyik náci ügynököt, Hans Larsent Svédországban fogták el: megfigyelték, hogy a kémjelentéseit felmelegített viaszba mártott fogpiszkálóval rajzolja rá a The Naturist magazin oldalaira. Az ügynökök mindent megtettek azért, hogy megtalálják az üzeneteket abban az újságban, ami Larsen birtokában volt, de nem jártak sikerrel. Azt is felfedezték, hogy Larsen láthatatlan tintával írt titkos üzeneteket a feleségének írt levelekbe. Ha a dátumot kiírta – például 1945. április 20. –, akkor a levélben  láthatatlan tintával írt üzenet volt. Ha a rövidített dátumot használta – 1945. 04. 20. – akkor nem.

Az irodalmi tehetség valódi neve: Eric Arthur Blair volt. A speciális szolgálat beosztottja, Ewing őrmester 1941-ben, 9 évvel az 1984 kiadása előtt írt jelentésében az áll: „Elutasítóan nyilatkozott arról, hogy írt néhány könyvet Orwell néven". Pedig karrierjének ezen állomásán már megjelent néhány kötete: Csavargóként Párizsban, Londonban (1933), A vigani móló (1937), Hódolat Katalóniának (1938) címmel. A könyvek mára már mind klasszikussá váltak.

Az Orwellről készült jelentés arra az időre összpontosít, amikor az író a BBC-nél dolgozott Londonban, és híreket állított össze Indiáról. A jelentés szerint azelőtt, hogy a BBC-hez került volna, Orwell „eléggé kétes életet élt mint szabadúszó újságíró. Ennek az embernek haladó kommunista nézetei vannak, és számos indiai barátja azt mondja, hogy gyakran látják őt kommunista összejöveteleken. Bohém módon öltözködik, az irodában és szabad idejében egyaránt" – áll a jelentésben.

A kormány egyik tisztségviselője felhívta a speciális szolgálatot, hogy megkísérelje tisztázni Orwell politikai felhasználhatóságát. A tiszt-
ségviselő ténymegállapításait 1942-ben le is jegyezte. Ebből az derült ki, hogy bár Orwell nem liberális szellemű kommunista, mégis számos elvüket a magáénak vallja, igaz, nem ért teljesen egyet a párt politikájával.

Daily Mail, írta: Colin Fernande
fordította: Nyemcsok Éva
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Brad szerint Angelina sokat ivott

Brad Pitt és Angelina Jolie a minap a New York-i Waldorf Astoriában vacsorázott. Pitt egyre… Tovább olvasom