Kisalföld logö

2019. 06. 18. kedd - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

A Muskétás

Az intrika és árulás világában járunk, amíg követjük D’Artagnan útját, amint a gascogne-i faluból kettős küldetésére indul: hogy csatlakozzék a király elit testőrségéhez, a Királyi Muskétásokhoz és felkutassa azt, aki tizennégy évvel azelőtt szüleit megölte.

Talán nem meglepő, hogy a Párizsba vezető úton tolvajokba és gyilkosokba botlik, de az igazi ellenséggel a fővárosban szembesül: a bűnök felett szemet hunyó, s így cinkossá váló Richelieu az, s a hidegvérű Febre parancsnoksága alatt harcoló, a bíboros parancsait vakon végrehajtó feketében járó csapat.

Az ifjú lovag tűvé teszi Párizst, hogy Aramis (Nick Moran), Athos (Jan Gregor Kremp) és Porthos (Steve Speirs), a Királyi Testőrség magját képező fantasztikus hármas nyomára bukkanjon. De hősök helyett céljukat vesztett, zilált és megkeseredett embereket talál. A Muskétásokat, mint testületet megfosztották megbízatásától és kapitányuk, az önzetlen és lovagias Tréville, börtönbe került egy nagy port felvert politikai gyilkosságért, egy olyan gyilkosságért, amit valójában Febre követett el.

D’Artagnan egyedül is kész harcolni, ha muszáj, de őszintén örül, amikor a bájos Francesca-ban szövetségesre lel. Mint D’Artagnan, ez a kedves kis szobalány is árva, édesanyja egykor a királyné öltöztetőnője volt. A királyné hallgat a komornára, megbízik benne, s ő pedig akár az életét is hajlandó kockáztatni, hogy szorongatott helyzetében megvédje az uralkodót. Beavatja a dologba D’Artagnan-t is és miközben ketten vakmerő vállalkozásukba kezdenek, hogy a királynét megmentsék, mellesleg egymásba is szeretnek.
Közben a Muskétások is egyre nyugtalanabbak. D’Artagnan apja is az ő társuk volt, együtt harcolt velük és a fiatalembert őszülő gyámja, Planchet (Jean-Pierre Castaldi) is ennek a közösségnek a szellemében nevelte. Jelszavuk ott ég a szívében: „Egy mindenkiért, mindenki egyért!" Eljött a cselekvés ideje…

INFÓ

A Muskétások nemcsak a XVII. századi Franciaország hatalmasságaival szállnak szembe, hanem magával a gravitációval is dacolnak.
Peter Hyams A muskétás (The Musketeer) című akció-kalandfilmje Alexandre Dumas 1844-ben megjelent regénye, A három testőr klasszikus kardvívó lovagiasságát a hongkongi akciófilmek gravitációt is legyőző, koreográfiájával ötvözi. A film küzdő jelenetei a keleti és a nyugati stílus keverékét képezik, eggyé olvasztva a XVII. századi hetvenkedés és a szamuráj elszántság elemeit.
A filmben új arcként tűnik fel Justin Chamber, D’Artagnan, e remek kardvívó szerepében, aki bátorsága és akaratereje, céltudatos természete miatt válik a XVII. századi Párizs nagyhatalmú urainak ellenlábasává. A nemzetközi szereplőgárdában helyet kapott Tim Roth, a könyörtelen Febre szerepében, az ír színész, Stephen Rea, aki Richelieu bíborost személyesíti meg, a francia film ikonként tisztelt csillaga, Catherine Deneuve, mint Franciaország királynéja, és Mena Suvari, a gyönyörű Francesca szerepében, aki azonnal meghódítja D’Artagnan szívét.

A fizikai akció, azaz a mozgások koreográfusa Xin Xin Xiong (Time and Tide, The Colony). Az ő feladata volt, hogy kidolgozza a küzdő jeleneteket: némelyik lélegzetelállítóbb és képzeletdúsabb, mint amit a Crouching Tiger, a Hidden Dragon-ban láttunk.

A forgatásról

Teljesen mindegy, hogy éppen melyik műfajban dolgozik - legyen az tudományos-fantasztikus film (Gyilkos bolygó, 2010, Földi űrutazás), horror (Ítéletnap, The Relic) vagy thriller (Időzsaru, Hirtelen halál, Bűntény a támaszponton) -, az akció Peter Hyams rendező filmjeinek állandó eleme. Embereket üldöznek, autók ütköznek, épületek dőlnek romba - és ezzel még nem is mondtunk sokat. De A Muskétás című film valódi kihívás volt még az olyan veterán akciófilmesnek is, mint Hyams.

Az ötlet, hogy a hongkongi küzdősportok koreográfiájával elegyítsék Alexandre Dumas hetvenkedőkről szóló klasszikus meséjét, azonnal megragadta Moshe Diamant képzeletét. Ő és Hyams nekiláttak, hogy a Muskétások történetét ezúttal úgy öntsék formába, hogy az a Crouching Tiger, a Hidden Dragon és a Mátrix című filmek világsikert aratott akciójeleneteiért lelkesedő közönséghez szóljon.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A jó megvilágítás titka

Fények segítségével teljesen megváltoztatható a lakás hangulata. A rosszul megválasztott… Tovább olvasom