Kisalföld logö

2019. 03. 24. vasárnap - Gábor, Karina 3°C | 19°C Még több cikk.

A munkaügyi központ menedzserképzője után

Agrármérnök és vállalatgazdasági szakmérnök vagyok. Korábban növénytermesztőként dolgoztam és nem hittem, hogy valaha munkanélküli lehetek. Elvégeztem a menedzserképzőt, de itt azok boldogulnak, akik korábban is ezt csinálták. Nekem „nem nő fű ezen a pályán". Mihez fogjak most, hisz a Munkaügyi Központ 2 évig nem képez tovább.
L. Zs.

Tudomásul kell venni, hogy a munkanélküliség réme bármelyikünket fenyeget. Ne tekintse saját személyes tragédiájának, ne szégyellje, és főleg ne essen pánikba. Kellemetlen érzés, de az első összeomlás után aktívan keresni kell a megoldási lehetőségeket. Hisz ez manapság ugyanúgy fenyeget vezérigazgatókat, mint egyszerűbb beosztásban lévő embereket.

Elnézést, hogy csak általánosságokat puffogtatok, de sajnos munkahelyeket teremteni én sem tudok. Próbáljon meg a szakmájánál maradni, azonban szélesebb körben mozgolódni, tehát az egész Dunántúlt figyelembe venni. Az utóbbi években több neves, növényvédő-szereket gyártó cég is bejött Magyarországra. Érdeklődjön náluk egy esetleges szaktanácsadói állás ügyében. Tartson több vasat is a tűzben. Kérdezze meg ismerőseit, volt kollégáit: ők mit ajánlanak. Semmiképp se adja fel azzal, hogy „nekem nem nő fű ezen a pályán". Még fiatal ahhoz, hogy feladja.

Goethe 65 évesen kezdett angolul tanulni… Érdemes lenne önnek is idegen nyelvet tanulni legalábbis társalgási/középfokú szinten. Mindeközben építgesse a kapcsolatrendszerét, mert bár – ahogy írja jelenleg nincsenek korábbról maradt kapcsolatai – de mindig van lehetőség újakat kiépíteni és ápolni. Írja össze, hogy rokoni, baráti, korábbi kollegiális ismeretségi köréből kik azok, akikre számíthat álláskeresése során. Senkit ne hagyjon ki azzal az előfeltevéssel, hogy „áh, ő úgysem segíthet". Inkább legyen egy hosszabb, akár 100-120 névből álló listája, akik közül majd később húzhat.

Miután elkészült, keresse meg őket és kérjen tőlük segítséget. Ez a módszer már bevált nagyon sok embernél szerte a világon, hiszen ez úgy működik, mint a hólabda effektus. Szintén javaslom, hogy keressen meg egyes szakmai vagy társadalmi szervezeteket is (Magyar Mérnöki Kamara, MTESZ, GTTSZ, Agrárkamara stb.), mivel ezek jól ismerik  a hasonló problémákkal küszködők mindennapjait, és további esélyt jelenthetnek az  elhelyez-kedéshez.

Pintér Zsolt fejvadász és karrierszakértő

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Véradók figyelmébe

Győrszentiván. Ma délután 3 órától este 7 óráig kiszállásos véradásra várják a véradókat a helyi… Tovább olvasom