Kisalföld logö

2019. 02. 23. szombat - Alfréd -6°C | 2°C Még több cikk.

A migrénkúrák fejfájást okozhatnak?

Félmillió nő szenved olyan fejfájástól, amelyeket azok a gyógyszerek okoznak, amiket épp a migrénre szednek – állítják kutatók.
A fájdalomtól szenvedők olyan fájdalomcsillapító gyógyszerekkel adagolják túl magukat, mint például az aszpirin, a paracetamol, és végül is a test a gyógyszerek hatására leállítja a saját fájdalomölő rendszerét.
Ez viszont az úgynevezett túladagolás miatt kialakuló fejfájáshoz vezet, állítja dr. Anne MacGregor, a Londoni Migrén Klinika klinikai kutatója. Azt mondta: a klienseik ötöde azért szenved fejfájástól, mert túlságosan sok fájdalomcsillapítót szed. A doktornő nemzeti kampányt szeretne elindítani Nagy-Britanniában, hogy figyelmeztesse az embereket ennek kockázatára.

A túladagolás miatt kialakuló fejfájások zöme akkor következik be, amikor a páciensek elkezdenek olyan készítményeket szedni, mint a paracetamol – vagyis olyan gyógyszereket, amelyek a migrén kezelésére alkalmasak.

– A betegeink elkezdenek aszpirint vagy paracetamolt szedni hetente két vagy három napon keresztül, és ekkor azt tapasztalják, hogy a fejfájás egyre erősebb lesz – magyarázza dr. MacGregor. – A reklámok alapján azt gondolják, hogy sokkal erősebb fájdalomcsillapítóra van szükségük, ám ezzel csak fokozzák a problémát, vagyis a fejfájást.

Ezért a kutatónő úgy gondolja: széles körben ismertetni kell az eredményt a páciensekkel, és rá kell világítani az egyes készítmények kockázatára. Nagy-Britanniában nemzeti kampányt is indítanak ennek érdekében. Karen Manning, a Migrén Akciócsoport képviselője azt mondta: az ingyenes segélyvonalukra érkező hívások nagy része arról szólt, hogy a betegek megmagyarázhatatlan fejfájásról számoltak be.

Daily Mail, Tom Kelly
Fordította: Nyemcsok Éva

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bejárta a budapesti fürdőket a francia forgatócsoport

Tovább olvasom