Kisalföld logö

2019. 03. 19. kedd - József, Bánk 3°C | 10°C Még több cikk.

A méltó emlékezést támogatják

Az 1956-os forradalom 50. évfordulójának méltó megünneplésére pályázatot hirdetett a megyei önkormányzat. Az 58 nyertes munkára összesen 12,4 millió forintot ítélt oda a bírálóbizottság.
– Az ötvenhatos forradalom és szabadságharc a magyar nép egyetemes történelmi öröksége, minden település magáénak kell hogy érezze az ünnepet – hangsúlyozta Medgyasszay László, a megyei közgyűlés alelnöke. A politikus érdeklődésünkre elmondta: a fél évszázados jubileum méltó megünneplését jeles közéleti személyiségekből alakult emlékbizottság, valamint közgyűlési tagokból és külső szakemberekből álló munkabizottság koordinálja, segíti.
A megyei önkormányzat a jeles évfordulóval kapcsolatban több pályázatot hirdetett. Nemrég járt le annak a kiírásnak a határideje, amely legfeljebb 500 ezer forinttal – többek között – emlékünnepség, történelmi vetélkedő, kiadvány, emlékmű megvalósításában áll az önkormányzatok és civil szervezetek mellé. Medgyasszay László beszámolt arról, hogy 40 településről 66 pályázat érkezett. A bírálóbizottság 8-at elutasított, így 58 pályázó tervét együttesen 12,4 millió forinttal támogatja a megye.
– Néhány példát említek a pályázatokból. Fertőszentmiklóson, Győrladaméron és Pásztoriban például emlékművet állítanak. Érdekes színfolt volt az a kapuvári pályázat, amely eddig ismeretlen források kiadását, feldolgozását tervezi, vagy az eneseiek elképzelése, akik egy dramatikus játék bemutatójával fognak ünnepelni. Markotabödögén az ünnepi alkalomból a faluból Nyugatra menekült ötvenhatosok találkoznak.
Medgyasszay László megemlítette azt is, hogy augusztus végéig még lehet jelöléseket küldeni az 1956-os emlékplakettre. Olyan – akár már elhunyt – személyek nevét várják, akik résztvevői voltak (például felkelőként, forradalmi bizottsági vagy munkástanácsi tagként) az ötven évvel ezelőtti eseményeknek. Hasonlóképpen várják még a dolgozatokat a helytörténeti, az óravázlatokat, tanmeneteket, forgatókönyveket a történelemoktatási pályázatra.
A pályázatok részletes leírása megtalálható a megyei önkormányzat honlapján, a www.gymsmo.hu internetes címen.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mit vár George Bush látogatásától?

Tovább olvasom