Kisalföld logö

2019. 07. 17. szerda - Endre, Elek 14°C | 26°C Még több cikk.

A megszorítások még a sorok között vannak

Folyatás az 1. oldalról.

A kormányprogram a miniszterelnök bevezetője után a sajtóban az utóbbi hetekben már nagyrészt napvilágot látott

államreform-elképzelésekkel folytatódik. Egyebek mellett olyan pontokat tartalmaz, mint a 300 tagúnál kisebb Országgyűlés, az önkormányzati képviselők már idén ősszel csökkenő száma, szigorúbb összeférhetetlenségi szabályok, korlátozottabb mentelmi jogok és átlátható pártgazdálkodás. A kabinet tervei szerint a megyei közgyűléseket regionális képviselő-testületek váltják fel, amelyeket 2008-ban meg is választhatunk.
Azt ígérik, hogy megerősítik a kistérségi társulásokat a kötelező tagság bevezetésével, ezzel párhuzamosan a jegyzői feladatok egy részét erre a közigazgatási szintre központosítják; míg az ezerlelkesnél kisebb településeken önálló jegyzői hivatalt nem, csak körjegyzőséget engednek működni. Beszédes mondat: „Töröljük az állam által az önkormányzatokra és hivatalaira testált értelmetlen feladatokat.” Szépséghibájuk az egyébként sok szakértő és politikus által üdvözölt javaslatoknak, hogy zömük kétharmados parlamenti többséget igényel, s ma még kétséges, hogy ezekben a kérdésekben a kormányoldal és az ellenzék meg tud-e állapodni.

Gazdaság, büdzsé

Ebben a fejezetben kiderül, hogy a beígért adócsökkentések a ciklus végére csúsznak, addig az államháztartás rendbetétele lesz a fő feladat. Az államháztartási hiány, illetve az államadósság mérséklésének hogyanjáról viszont hallgat az anyag. Az euró bevezetéséhez szükséges pénzügyi feltételek teljesítéséről legalább lehet olvasni: azt a ciklus közepére (tehát 2008-ra) ígérik. Ám a várható megszorításokról ismét csak kevés szó esik, ugyanakkor sokatmondó az a megjegyzés, miszerint „az egyensúly megteremtéséhez nem kérünk elviselhetetlen áldozatot az emberektől” – ebből az is következik, hogy kérnek áldozatot. A programtervezet megemlíti, hogy a következő két évben mérsékelt béremelkedés és az infláció növekedése várható, ám utána újra lesz lehetőség a teljesítménnyel arányos béremelésekre.

Egészségügy

Az egészségügyben ugyancsak átfogó reformokat hirdetnek: vége a szabad orvos- és kórházválasztásnak, „az orvos által javasolttól eltérő szolgáltató igénybevétele” ugyanis a díjfizetős kategóriába kerül. Ez nagyjából annyit tesz: ha a háziorvosunk vagy a szakorvos a legközelebbi kórházba utal, de mi mondjuk a megyei kórházba akarunk menni, akkor fizetnünk kell. Hogy mennyit, az ismét csak nem derül ki a programból.
Biztosítás nélkül is igénybe veheti mindenki a közegészségügyi, járványügyi szolgáltatásokat, a közvetlen életvédelemmel és az anya- és csecsemővédelemmel kapcsolatos ellátásokat. A kormány kijelenti azt is, hogy „a jövőben a biztosító teljes körű ellátására csak azok lesznek jogosultak, akik mögött tényleges befizetések állnak”. (Megjegyzendő, hogy például a nyugdíjasok, a gyermekek, a szociális ellátásban részesülők és a munkanélküliek esetében az állam teljesíti a járulékfizetést.)
A dokumentumban ezeken kívül szó esik a rákellenes programok kiszélesítéséről és a lakosság szív- és érrendszeri állapotának teljes körű felméréséről is.

Oktatás

Az oktatási fejezetet az esélyegyenlőség jelszavára fűzték fel, s ennek szellemében ígérik ezer iskola korszerűsítését, háromszáz teljes rekonstrukcióját – igaz, 2013-ig. A tervek szerint a gyerekeknek 2010-ben már kevesebb lexikális ismeretet kell bebiflázniuk, s minden középiskolában alanyi jogon tanulhatnak angolul. A kétszintű érettségi marad, továbbfejlesztése, egyszerűsítése olvasható az anyagban. Iskolabezárásokat nem említ a több mint 80 oldalas dokumentum, de a kormány csak annyit vállal, hogy a kistelepüléseken, ahol lehetséges, megtartja az alsó tagozatot. Kiolvasható az anyagból az is, hogy az alsós buktatás tilalma érvényben marad.
Bekövetkezett, amelyről már kiszivárogtak hírek az elmúlt napokban: a felsőoktatásban bevezetik az utólagos képzési hozzájárulást, amit sokan bújtatott tandíjnak tartanak; s az is, hogy felülvizsgálják a tanárok kötelező óraszámát.

Közlekedés

Megyénket érintő közlekedési javaslat, hogy folytatják az M9-es gyorsforgalmi közút kiépítését. Itt jegyezzük meg, hogy ez az út még nem épül... Az is érdekes, hogy megkezdik négy nagyváros villamoshálózat-fejlesztését, a tervezett győri villamosról azonban nem esik szó.

Mezőgazdaság

Az agráriumban a korszerű birtokpolitika kialakítása a cél, ami a jelenlegi felaprózott birtokrendszer átalakítását jelenti. Az agrárpolitika célja a gazdálkodók versenyképességének javítása és a hazai fogyasztók biztonságos élelmiszer-ellátása. Nyilván sok érintett ért ebből a mondatból: „Felszámoljuk az uniós előírásoknál szigorúbb szabályokat, hogy egyenlő versenyfeltételeket alakítsunk ki a magyar gazdák számára.”

Családtámogatás, nyugdíj

Ezen a területen is számos változást tervez a kormány, ezek közé tartozik, hogy a rászoruló gyerekek ingyenes étkeztetését kiterjesztenék az általános iskola 5–8. osztályára is. Emellett lehetővé tennék, hogy a szociális segélyek gyermekek után járó részét természetbeni juttatásként adja oda az önkormányzat. A szülők munkába állásának megkönnyítésére rugalmasabbá tennék a bölcsődék, óvodák, iskolák nyitvatartási rendjét.
A nyugdíjasoknak ígérik: végrehajtják a már törvénybe foglalt ötéves nyugdíjemelési programot, mellyel az elmúlt évek igazságtalanságait kívánják orvosolni.

Lakhatás

A második Gyurcsány-kormány a hagyományos építésű lakásokra is kiterjesztené a „panelfelújítási” programot.
Szembeötlő, hogy a kormányprogramból szinte teljesen hiányoznak a megszorításokra, vagy szebben fogalmazva a „felelősebb tehervállalásra” vonatkozó konkrétumok. Ugyanakkor az is tény, hogy egyelőre a hangzatos ígéretek, elhatározások mögött nem látszik a megvalósítás mikéntje. Az nyilvánvaló, hogy az egyik nagy kihívást az jelenti az új kormány számára, hogy előteremtse a pénzt mindehhez.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tanulás a határsávon belül

Fél évszázaddal ezelőtt az alsó tagozatosok délelőtt, a felsősök pedig délután tanultak… Tovább olvasom