Kisalföld logö

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

A mai a család nemzetközi napja

Az ENSZ 1994-ben nyilvánította május 15-ét a család nemzetközi napjává, a felhíváshoz Magyarország is csatlakozott.
A család az emberi élet legfontosabb közössége. A fejlett országokban a család szerepe átalakulóban van, s a könnyen felbontható házasság következtében már nem nyújt olyan biztonságot, mint korábban. Széles társadalmi összefogásra van szükség ahhoz, hogy a család fontosságát megjelenítő értékrend tudatosodjon az emberekben. A gyermekek felnevelése, szocializációja ugyanis legjobban egy teljes, harmonikus családban valósítható meg, s az egyén kiteljesedéséhez is kellő hátteret ad a hagyományos család.

Kevesebb esküvő

A házasságon kívüli együttélés, az élettársi kapcsolatok terjedése és elfogadottsága Magyarországon is általánossá vált az elmúlt másfél évtizedben. Ezzel együtt járt a házasságkötések számának visszaszorulása, s feltehetően a házasság intézményének módosulása is. 2005-ben 44.100 pár kötött házasságot Magyarországon (az előző évhez képest mintegy 300-zal több esküvő volt), s mintegy 25 ezer válást regisztráltak.
A házastársi és élettársi, valamint az egyedül élők arányát tekintve a felnőttkorú lakosság 55 százaléka él házasságban, valamivel több mint 8 százalék élettársi kapcsolatban, és 37 százalék egyedülálló.

Válságban

Néhány évtizede mondják, hogy a család intézménye válságban van, amelyre a válások igen magas száma utal, ám a család – mint társadalmi intézmény – a történelem minden viharát túlélte eddig, bár számos változáson ment keresztül. Egyre több gyermek születik házasságon kívüli kapcsolatokból, és a hazai rendkívül kedvezőtlen demográfiai folyamatok megváltoztatása miatt is fontos a család szerepének erősítése.

Alig pótolható

Mai tudásunk szerint a család a gyermeki fejlődésnek alig pótolható körülménye. A családi mikromiliő nevelő hatását a születés pillanatától érvényesíti. A család nemcsak gondozza a gyermeket, hanem itt történik a normák, értékek, magatartási és viselkedési minták, az adott kultúra szokásainak átadása is, az úgynevezett szocializáció. A gyermek itt tanulja meg először, hogyan viszonyuljon a többi emberhez, itt tapasztalja meg először, mit jelent szeretni és szeretve lenni, és itt találkozik először azokkal a korlátokkal, amelyek majd felnőttként is megszabják élete kereteit. (Panoráma)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két keréken a Szigetközben

Kétmilliárd forintra pályázhatnak idén a Duna és a Tisza menti kerékpárút kiépítésére az… Tovább olvasom