Kisalföld logö

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -6°C | 2°C Még több cikk.

A magyarok fele idén sem nyaral

Magyarország - Minden második magyar egyetlen napot sem üdült tavaly és legalább ennyien maradnak idén is otthon. A hazai szállásadók annak örülhetnek, hogy az utazók kétharmada nem tervezi átlépni az országhatárt.

Nem az idei lesz a hazai idegenforgalom csúcsesztendeje – olvasható ki az Európai Unió közvélemény-kutatója, az Eurobarometer legfrissebb felméréséből, amelynek adatait februárban vették fel.

A felmérés szerint a  magyarok között a legmagasabb (46 százalék) azok aránya, akik biztosan állítják, hogy idén nem utaznak sehova. Ez két és félszerese az uniós átlagnak. További 19 százalék még nem döntött, és csak minden harmadik hazánkfia engedi meg magának az ilyesfajta kikapcsolódást: 10 százalék egy-három éjszakás üdülés(ek)re készül, 9 százalék hosszabb és rövidebb távolléteket kombinál, 7 százalék négy éjszakánál, 5 százalék 13 éjszakánál hosszabb ideig fog egyhuzamban megszállni valahol.

Mindehhez jön, hogy a pihenések jelentős hányada meglehetősen „izzadságszagúnak" ígérkezik – és nem a kánikula, hanem az anyagi helyzet miatt. Az üdülni szándékozó magyarok mindössze egyötöde vág neki az útnak nagyobb pénzügyi nehézség nélkül, fele azonban extramegtakarításokat kell összehozzon a néhány nap kikapcsolódásért. Az emberek 4 százaléka hitelt készül felvenni erre a célra.

A hazai szállásadók annak örülhetnek, hogy a magyar utazók kétharmada nem akarja átlépni a határt. Ennél csak öt tagállam polgárai hűségesebbek hazájukhoz (a görögök, a spanyolok, az olaszok, a lengyelek és a bolgárok). Idén a magyar nyaralók 5 százaléka választja Görögországot és 2 százaléka Olaszországot – nálunk tehát a tavalyi Horvátország kiszorult az első három úti cél közül.


Az Európai Unióban az utazást tervezők 52 százaléka készül külföldre. Közülük 7,5 százalék Spanyolországot, 5,5 százalék Olaszországot, 4,8 százalék Franciaországot, 3,7 százalék Görögországot és 3,5 százalék az Egyesült Államokat keresi fel. Ausztria a 8. a listán, Magyarország és Szlovákia nincs az első 28-ban.

Ez a nem túl fényesnek ígérkező jövő, de a közvélemény- kutatás számai szerint hasonlóan borús a múlt is.

A megkérdezett magyarok több mint fele mondta azt, hogy tavaly sem rövid, sem hosszabb üdülésen nem volt. Ez a legmagasabb hányad az egész EU-ban. Csak összehasonlításképpen: a szlovákok 43, az osztrákok 23, a finnek 13 százaléka ült otthon egész évben.

Emögött elsősorban a lapos pénztárca áll.

Azon magyarok közül, akik egyetlen napot sem üdültek 2008-ban, 60 százalék úgy nyilatkozott, ennek anyagi okai voltak.

Személyes okokat 15, időhiányt 4 százalék említett, míg 8 százalék azt mondta, jobban szeret otthon lenni.

A belföldi turizmust nem számítva az uniós turisták 0,7 százaléka töltötte fő üdülését Magyarországon tavaly. Ezzel a számmal egy szinten vagyunk Ausztráliával, Ciprussal, Mexikóval és Írországgal, és megelőzzük például a lengyeleket, a románokat és a szlovákokat. Ausztriát viszont négy és félszer többen keresték fel. Minden nyolcadik uniós nyaralás a spanyolokat, minden tizenegyedik az olaszokat és minden tizennegyedik a franciákat gazdagította.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szélvihar után eső jött

Győr-Moson-Sopron - Az egész megyében viharos szél fújt szombaton, a legerősebb, 90 kilométer/órás… Tovább olvasom