Kisalföld logö

2019. 05. 26. vasárnap - Fülöp, Evelin Még több cikk.

A magyarok a legborúlátóbbak az új csatlakozottak közül

A magyarok a legpesszimistábbak az unióhoz 2004-ben csatlakozott országok közül. Ez derül ki abból a felmérésből, amely az új tagországok lakóinak életkörülményeit vizsgálta.
Az egyik legfrissebb uniós felmérés legfontosabb magyar tanulsága a kutatást végző GFK igazgatója, Kozák Ákos szerint az, hogy ha nem egyértelmű vagy rossz a gazdasági, politikai kommunikáció, annak makrogazdasági hatásai is lehetnek, visszaeshet a fogyasztás. Arra a magyar pesszimizmusra, amely a felmérésből kitűnik, maguk a kutatók sem számítottak. Borúlátásban ugyanis jóval felülmúltuk a velünk együtt csatlakozott országok polgárait. Kozák Ákos szerint a magyarok véleményét az elmúlt időszak politikai eseményei, a várható megszorítások befolyásolták leginkább, még akkor is, ha ezek hatása közvetlenül csak később jelentkezik.

Kozák Ákos:
- Nagyon kedvezőtlen válaszokat kaptunk arra a kérdésre, hogy miként ítélik meg az egészségügyi ellátásnak a színvonalát, miközben elméletileg kizárom azt, hogy százból hatvan vagy hetven ember valóban romló egészségügyi ellátással találkozik 2004. május 1-jét követően. Ami az életszínvonalnak a megítélését illeti, megint csak egy - szerintem - szimbolikus adatot kaptunk. Ha 10-15 évet nézünk folyamatosan, nőtt az életszínvonal.

Ehhez képest a magyarok kétharmada úgy látja, hogy romlott az életszínvonal. Míg a velünk együtt csatlakozóknak csak egyharmada gondolja így. Ugyanez az arány, vagyis a megkérdezett magyarok kétharmada és a régió egyharmada tart munkahelye elvesztésétől. A magyarok 86 százaléka szerint nőttek az árak és a megkérdezettek többsége szerint erősebb lett a korrupció is. Ez utóbbit főleg a 30 év feletti férfiak és a vállalkozók vélik - minden bizonnyal a bonyolult pályázatok és a gyakran hallott több ezer milliárdos nagy összegek miatt. Nemzeti identitásunkról - a többi megkérdezett ország polgáraihoz hasonlóan - pozitívan vélekedtünk, vagyis minden második ember szerint nincsenek az unió miatt nagy változások, nemzeti önképünket megtartottuk.

Az unió más tagországaiban való munkavállalásról és tanulási lehetőségekről a magyarok is kedvezően vélekedtek, de ebben a kérdésben is pesszimistábbak, mint régiós társaink. A jövőbe mindenesetre bizakodva néznek a megkérdezettek, mert bár szerintük továbbra is nőnek az árak és erősödik a korrupció, de öt év múlva jobb lesz az életszínvonal, az egészségügyi ellátás és biztonságosabbak lesznek a munkahelyek.

(Krónika hírszolgálat)
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sikeres főpróba az EB előtt

sportlövészet

A Szlovákiában rendezett nagydíjon, mely a március közepén kezdődő… Tovább olvasom