Kisalföld logö

2019. 05. 26. vasárnap - Fülöp, Evelin Még több cikk.

A magyar repülésmeteorológia megteremtője

115 évvel ezelőtt született dr. Hille Alfréd, a magyar repülésmeteorológia megteremtője, meteorológus ezredes, egyetemi tanár, a földrajztudományok kandidátusa.
1891. augusztus 14-én született Szegeden. Nehézségekkel teli fiatalkora ellenére kitűnő eredménnyel tette le szakvizsgáját a Pázmány Péter Tudományegyetem földrajz szakán. A németül, angolul és franciául kiválóan beszélő ifjú szakember a Kövesligethy Radó európai hírű szeizmológusprofesszor által vezetett Földrengéstani Obszervatóriumban kezdte pályáját, ahol szakvizsgát is tett. Tudományos dolgozatával – Az 1905. évi szeptember 8-i calabriai rengés elemei – kivívta a hazai és a külföldi tudományos élet elismerését.
1914-ben behívták a hadseregbe, de az I. világháborúban már az első ütközetben, Limanova közelében hadifogságba esett. A fogságból 1922-ben tért haza. A trianoni békediktátum következtében nehezen kapott állást, végül 1924-ben a Légügyi Hivatal állományába került. Az ő javaslatára, légkörkutató repülőgépek beszerzésével kezdődött meg Magyarországon a magassági légkörkutatás.
1930-ban a Szegedi Tudományegyetem magántanára lett. Szakmájában, a repülésmeteorológiában ekkorra már szaktekintéllyé vált. A katonai repülésmeteorológiai hálózat mellett megszervezte a polgári repülés meteorológiai szolgálatát, a balatoni és a dunai viharjelzést. Mindemellett a magaslégkör-kutatás hazai úttörője is volt. Elévülhetetlen érdemeket szerzett a magyar légi forgalom megindításában és a Magyar Meteorológiai Társaság megalakításában. 1945-ben – már ezredesi rangban – a légierők parancsnokával együtt Nyugatra telepítették, de nem tudták rábírni, hogy a háború befejezése után is kint maradjon.
Hazatérte után részt vett az 1946-ban megindult polgári repülőforgalom megszervezésében, s annak meteorológiai biztosításában. Döntő szerepet játszott a budaörsi, majd a Ferihegyi repülőtér és a polgári repülési útvonalak kijelölésében is. Az ő érdeme, hogy hazánkban 1948-ban megkezdődött a felsőfokú meteorológusképzés. 1958-tól az ELTE-n tanított. Rendszeresen publikált szakcikkeket, tanulmányokat.
Hille korán felismerte, hogy igen fontos, hogy a befogadó megértse, amit a meteorológusok mondanak és írnak neki. Fontos szempontnak tartotta, hogy a kiadott szöveg és előrejelzés könnyen áttekinthető, világos, félreérthetetlen, szabatos megfogalmazású legyen.
Jelentős volt ismeretterjesztő tevékenysége is. Újságírói minőségében éveken át szerkesztette a Pesti Hírlap időjárási rovatát. Szaktudását bizonyítja, hogy repülésmeteorológiai tankönyvei még ma is használatosak az egyetemen.
Dr. Hille Alfréd 25 éve, 1981. július 15-én rövid betegeskedés után hunyt el. (MTI-Panoráma – Pietsch Judit, Sajtóadatbank)
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyre több európai országot képvisel nő a diplomáciában

Európában divat lett nőt választani külügyminiszternek: Göncz Kinga is, de saját országában a brit… Tovább olvasom