Kisalföld logö

2019. 03. 19. kedd - József, Bánk 3°C | 10°C Még több cikk.

A magyar cégek ötöde küzd munkaerőhiánnyal

A magyarországi munkaadók 17 százaléka küzd tartós munkaerőhiánnyal - áll a Foglalkoztatási Hivatal közel ötezer cég bevonásával készített munkaerő-piaci előrejelzésében. A szakmunkások közül keresettek többek között a hegesztők, a bolti eladók, az elektronikai műszerészek, a CNC gépkezelők.
A legtöbb cég a vas- és fémipari szakmákban képtelen hegesztőket, lángvágókat, lakatosokat, forgácsolókat, villamossági szerelőket találni. A textiliparban a cégek háromnegyede szabó- és varrónőket kénytelen vadászni, de hiányoznak a textilipari gépkezelők, gyártósor mellett dolgozók is. Az élelmiszeriparban a vállalatok 31 olyan munkakört jelöltek meg, amelybe nem találnak megfelelő számú és jól képzett dolgozót. Ezek több mint fele a hús-, hal- és baromfi-feldolgozókra vonatkozik.

Tíz százalék körüli a tartósítóipari munkások, zöldség- és gyümölcsfeldolgozók hiánya és körülbelül hasonló nagyságrendű a sütőipari munkások, pékek aránya is. Az építőipari vállalkozások jelezték a legtöbb, közel 40 munkakört, ahol hiányoznak a szakemberek. A tartós munkaerő-kereslet közel egynegyede kőművesekre vonatkozik, 14 százaléka pedig ács-állványozókra. A segédmunkáshiány minden ágazatban megfigyelhető, azonban itt a legmagasabb, 35 százalék.

Az egészségügyi szakképzettek is kevesen vannak, itt az ápolónők, szakápolók a hiányzó munkaerő-állomány negyedét teszik ki. Az FH elemzésekor a cégek közel kétszáz lakatost kerestek hiába, holott a nyilvántartásban szereplő állástalan lakatosok negyvenszer ennyien voltak.

Az FH úgy véli, a munkaügyi szervezet a hiányszakmákban megjelenő keresletet azért nem tudja a nyilvántartott álláskeresők közül kielégíteni, mert a kereslet földrajzilag néhány térségre koncentrálódik, területileg eltér a kínálattól, a szakmai és földrajzi mobilitás pedig alacsony Magyarországon.

Ezen kívül a nyilvántartott álláskeresők szakmai ismeretei elavultak, a tartósan munkanélküliek pedig kiestek a gyakorlatból. A motiváltság hiánya, az alacsony kereseti lehetőség, a feketefoglalkoztatás szintén gátolja, hogy a cégek és az álláskeresők legálisan egymásra találjanak. Az FH az elemzésben korrekten önkritikát is gyakorol: a munkaügyi szervezet egyelőre rugalmatlan a munkaadókkal szemben.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyurcsány elismerte, hogy hibáztak gazdasági kérdésekben

Gyurcsány Ferenc elismerte, hogy hibázott az MSZP és kormánya is több gazdasági kérdésben. Tovább olvasom