Kisalföld logö

2018. 12. 11. kedd - Árpád 1°C | 5°C Még több cikk.

A magyar az unió legpesszimistább nemzete

Az Európai Unióban a magyarok a legpesszimistábbak, 55 százalékuk nyilatkozott pozitívan életéről, míg az összes tagállamban ez az arány 81 százalék – hangoztatta Duránszkai Gábor, a TNS Hungary ügyvezető igazgatója pénteken a Standard Eurobarometer-felmérés nemzeti jelentéséről tartott konferencián Budapesten.
Duránszkai Gábor kiemelte: a korábbi felmérések eredményeihez hasonlóan 2006 tavaszán is a magyarok bíztak a leginkább az EU intézményeiben, a magyarok 70 százaléka válaszolt igennel arra a kérdésre, hogy bízik-e a közös intézményekben, míg az EU-átlag mindössze 48 százalék volt.
A felmérésből kiderült, hogy a magyarok többsége a munkanélküliséget tartja az ország előtt álló legnagyobb problémának, ezt a területet a válaszadók 60 százaléka jelölte, míg az EU–25-ök átlagában ez az arány 49 százalék.
A magyar válaszadók második legfontosabb problémának a gazdasági helyzetet jelölték meg, ezt a területet a válaszadók 43 százaléka emelte ki, szemben az uniós 23 százalékos átlaggal.
Ugyanakkor a magyar válaszadók a terrorizmus problémáját és a bevándorlás kérdését alig tartották említésre méltónak, mindössze a megkérdezettek 2 százaléka mondta ezeket a területeket problémásnak.
Magyarországon az uniós tagságot előnyösnek tartotta a megkérdezettek 52 százaléka, és ez alig maradt el az EU-tagországban mért 54 százalékos szinttől.
Az Európai Unió bővítésének támogatottsága Magyarországon 66 százalékról 59 százalékra csökkent, de még így is a magyarok támogatják leginkább az unió további bővítését az uniós átlag 45 százalékával szemben. Az ügyvezető felhívta a figyelmet arra, hogy intő jel a csökkenő tendencia.
A konferencián Závecz Tibor, a Szonda Ipsos igazgatója úgy vélekedett, hogy a magyar lakosság belpolitikai szempontok szerint ítéli meg az EU-t.
Az Standard Eurobarometer évente két alkalommal vizsgálja a tagállamok polgárainak véleményét az Európai Unióról, a tavaszi felmérést 25 tagállamban, Romániában, Bulgáriában, Horvátországban, Törökországban és a ciprusi török közösség területén végezték el március 27. és május 1. között. Magyarországon a felmérésre április 4–25. között került sor. (mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Palacsintafesztivál

A rajkai Aranykárász kempingbe várják az érdeklődőket szombaton délután egy órától, ahol első ízben… Tovább olvasom