Kisalföld logö

2018. 12. 19. szerda - Viola -5°C | 3°C Még több cikk.

A lézer jól látja a sáros rendszámot

Ausztria–Magyarország - Néhány megrögzött gyorshajtó még autója rendszámtábláját is képes összesározni, piszkosan hagyni, hogy elkerülje a lebukást.

Felesleges, mert a lézer mindent lát, amúgy a piszokért még külön is büntetés jár. A sebesség átlépése ismét téma: szeptembertől Ausztriában duplájára emelték a díjtételeket.

Ausztriában ettől a hónaptól emelkedtek a gyorshajtás és az ittas vezetés büntetési tételei. Már augusztus 19. óta szigorúbban büntetik a tehergépkocsikra, utánfutót vontató személyautókra és autóbuszokra vonatkozó sebességhatárok túllépését, szeptembertől azonban minden gépjárművezetőnek magasabb büntetésekkel kell számolnia. Csaknem a duplájára emelkedett például a gyorshajtásért kiszabható helyszíni bírság, miután legkevesebb 70 eurót (mintegy 19 ezer forintot) kell fizetnie annak, aki személygépkocsival több mint harminc km/h-val túllépi a sebességhatárt. Így más európai uniós tagállamok autósait is könnyebben ˝utolérik˝ az osztrák hatóságok.

A szabálysértő uniós autósok ne számítsanak arra, hogy megúszhatják, 2008 óta ugyanis a  legkevesebb 70 eurós közlekedési bírságok az EU egész területén  behajthatók.
 
A szomszédban is drágább lett: A lézer ugyanolyan jól lát éjjel, mint nappali fényben. Jól boldogul a sárfedte rendszámtáblával is, a gyorshajtóknak nem érdemes próbálkozni. Fotók: Méhes Ákos, Kisalfö
A szomszédban is drágább lett a bírság. 


Hiába a szigorítás, a Magyarországon szabálytalankodókra váró büntetési tételeket utol sem érik az osztrák számok, nálunk a legkisebb tétel is 30 ezer forint, s ehhez elég 15–25 km/h sebességgel gyorsabban hajtani ott, ahol legfeljebb 50 km/h-val vagy annál kevesebbel szabadna.

A megszállott száguldozók mindent meg is tesznek, hogy elkerüljék a lebukást és a borsos büntetést, például úgy, hogy összesározzák a rendszámtáblát, hátha nehezebben azonosítható. Azt, hogy ez mennyire felesleges, Kiss Zoltán alezredes, a megyei rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályvezetője erősítette meg portálunknak.

– A lézer ugyanolyan jól lát éjjel, mint nappali fényben. Jól boldogul a sárfedte rendszámtáblával is, a betűknek és számoknak ugyanis nemcsak a formáját, hanem a domborúságát is képes letapogatni. Az autósok, ha önmagában ilyen közlekedési szabálysértést tapasztalunk, figyelmeztetésre és egy azonnali ˝kényszertakarításra˝ számíthatnak, azonban ez helyszíni bírsággal is sújtható, amely 3–20 ezer forintos bírságot jelent.

Jól boldogul a sárfedte rendszámtáblával is, a gyorshajtóknak nem érdemes próbálkozni. Fotók: Méhes Ákos, Kisalföd-archívum
A lézer ugyanolyan jól lát éjjel, mint nappali fényben. Jól boldogul a sárfedte rendszámtáblával is, a gyorshajtóknak nem érdemes próbálkozni. Fotók: Méhes Ákos, Kisalföd-archívum

Ha már a gyorshajtásnál tartunk, még egy hír: nyáron az általános ombudsman felhívta a figyelmet arra, hogy véleménye szerint a rendőrség hátrányosan megkülönbözteti a magyar állampolgárokat azzal, hogy ők nem nézhetik meg a gyorshajtásról készült felvételt a helyszíni bírságolás során, csak a külföldiek. Az országos rendőrfőkapitány akkor ígéretet tett arra, hogy rövidesen megszűnik az ellentmondás. Kiss alezredes a portálunk érdeklődésére azt mondta: az eljárás ideje alatt az eljárást lefolytató kapitányságon – ez pontosan azonosítható a feljelentést tartalmazó határozat fejlécében – eddig és ezután is megtekintheti a felvételeket az érintett autós. Néhány kivétellel azonban senki sem kérte, nyilván azért, mert nem vitatták a gyorshajtást.

Olvasóink írták

 • 4. széchenyi12 2009. szeptember 24. 20:53
  „Nálunk a kijelölt kapitányság 110 km re van...anyuk p.csáját, azt!
  65 tel mész felüljáron, meg se érzed ezekben az uj kocsikban, aztán fele fizetésed bánja /30 ezer/..szégyen gyalázat. A retkesek meg közben ölik a magyart...”
 • 3. fióka 2009. szeptember 24. 12:53
  „nem lehet minden redőrnek észt is osztani meg jómodort.
  Köszönjük amúgy az infót akkor mindenki vonja le a konzekvenciát,hogy legalább olyan vastagon kenje be a rendszámtáblát mint a betű vagy a szám domborulata:D”
 • 2. dokitomi 2009. szeptember 24. 12:36
  „Miért nem lehet a helyszínen megtekinteni a fényképet? Miért kell elzarándokolnom egy kapitányságra és ott érdeklődni az esetleges kép után. Ja kérem, addig lehet retusálni, formázni a dolgokat....

  Külföldön, konkrétan Németországban, 15-25 km/h-val túllépés lakott területen 50 km/h övezetben 80 euró,
  Ausztriában autópályán 130 km/h helyett 150 km/h 20 euró.
  És nem említem meg, hogy menniyt keresnek.... A rendőrnél lehet bankkártyával, készpénzben fizetni, de lehet csekket is kérni. Nem számolnak fel extra díjat és nem kivételeznek senkivel.

  A magyar rendőr végignézi, amint a külföldi (többnyire osztrák és szlovák, de van német, román, francia, cseh) rendszámmal ellátott kocsiban ülő sofőr szabálytalankodik és megállítja a magyart, majd kitőlti dühét rajta.”
 • 1. Mátyásfeketeserege 2009. szeptember 24. 09:20
  „ÉS az nem hátrányossan megkülönböztető hogy a magyaroktol behajtsuk a pénzt a külfiektöl meg nemtudjuk?..”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Számolnak a szolgáltatók

Csorna és Mosonmagyaróvár távhődíjában biztosan érezhető lesz a tízszázalékos gázárcsökkenés, Győr még számol, Sopron csütörtökön dönthet.
Tovább olvasom