Kisalföld logö

2019. 05. 24. péntek - Eszter, Eliza Még több cikk.

A létesítmény védi az ivóvizet és a levegőt is

Folytatás az 1. oldalról.

Csaknem negyven éve, pontosabban 1968 óta üzemel a győri (bácsai) szennyvíztisztító. Azóta alaposan eljárt felette az idő: a város rohamosan gyarapodott, vele együtt a környező települések csatornázottsága is. Ma a tisztítóműbe a megyeszékhelyén kívül tizenkét község szennyvize is kerül. Tisztítottsági fokban az ötven százalékot sikerült csak elérni, nem véletlen tehát, hogy kiadták a jelszót: tiszta vizet a Dunába!
Jó hétévi előkészítés és munka után tegnap ünnepélyesen felavathatták a megyeszékhely eddigi legnagyobb környezetvédelmi beruházását. Bruttó 5,2 milliárd forintba került, nagyrészt uniós (ISPA-pályázati) pénzből, s állami hozzájárulásokból. Győr önkormányzatára ennek az igen tetemes összegnek alig nyolc százaléka jutott.

Zárt technológiával

Az ünnepségre érkező vendégek először a likócsi komposztálótelepre látogattak, ahol az üzemeltető Komszol igazgatója, Kovács Barnabás mutatta be, hogyan lesz a Bácsáról a folyó alatti csővezetéken érkező szennyvíziszapból zárt, biofilterekkel felszerelt, bűzmentes technológiával készülő, kiváló mezőgazdasági hasznosíthatóságú komposzt.
A bácsai szennyvíztisztító telepen még az avatószalag átvágása előtt a Pannon-Víz zrt. műszaki igazgatója, Nyíri Lajos mutatta be az új létesítményt, amelyet aztán Szabó Kálmán, az Euroút kft. ügyvezető igazgatója jelentett hivatalosan is készre. Ismertette a főbb műszaki adatokat, azt is megjegyezve, hogy a műszaki átadás során talált kisebb hiányosságokat a kivitelező gyorsan, szeptember 4-ig pótolja.

A környéken is elégedettek

A kivitelező konzorcium (Délviép-Alterra, illetve később a Délviépből Betonút) nevében Tóth István János főmérnök szólt egyebek között arról, hogy a szerződés szerint a létesítmény terveit is a kivitelezőnek kellett elkészíttetnie. Műszakilag rendkívül összetett munka volt, hiszen úgy kellett építkezni, hogy közben a telep meglévő berendezései szünet nélkül üzemeljenek. Végig példamutató volt az együttműködés az üzemeltetővel, mondta a főmérnök. Külön is megemlítette, mennyire fontos volt a beruházás szempontjából, hogy a nádorvárosi átemelőtől egy új, 800 milliméteres főnyomóvezetéket építettek ki. Az eddigi, lényegesen nagyobb átmérőjű vezetékben ugyanis gyakran pangott, ülepedett a szennyvíz, nem volt olyan mennyiség, amekkorára tervezték. (Most naponta 36–38 ezer köbméter szennyvíz keletkezik.)

Hét év alatt két évtized

Az avatóünnepségen részt vett és beszédet mondott Persányi Miklós környezetvédelmi miniszter. A létesítmény jelentőségét méltatva emlékeztetett a kezdeti aggodalmakra, arra, hogy a környék lakossága félt, vajon a korábbinál nagyobb szennyvíztisztító nem lesz-e büdösebb is. Nos, ezek az aggodalmak teljesen eloszlottak. A miniszter beszélt arról, példákat is említve, hogy az utóbbi években az országban dinamikus környezeti fejlesztések folynak, s az Európai Unió révén a következő hét évben „két évtizednyi” beruházások valósulnak meg. Köztük olyanok, mint például a győri regionális hulladékkezelési program, amely összességében több, mint 40 milliárd forintot tesz ki.
Az ünnepélyes szalagátvágás utáni fogadáson kitüntetéseket nyújtottak át azoknak, akik a város életében meghatározó fontosságú beruházás során kiemelkedő munkát végeztek.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyre több európai országot képvisel nő a diplomáciában

Európában divat lett nőt választani külügyminiszternek: Göncz Kinga is, de saját országában a brit… Tovább olvasom