Kisalföld logö

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv 1°C | 7°C Még több cikk.

A lejtőn gyorsul a megye ipara

Győr-Moson-Sopron - Lejtőre került a megyei ipar 2008 utolsó negyedévében, decemberre már 23 százalékot tett ki a termeléscsökkenés. A vállalkozások beruházásra fordított összegei viszont jelentősen nőttek.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közzétette az első megyei gazdasági adatokat, amelyek már a gazdasági-pénzügyi válság tavaly szeptemberi kirobbanása óta eltelt időszak egy részére vonatkoznak. A számok drámainak igen, meglepőnek egyáltalán nem mondhatók.

A Győr-Moson-Sopronban bejegyzett, 49-nél több alkalmazottal működő ipari cégek termelése 2008-ban 0,5 százalékkal elmaradt a megelőző évitől. A KSH megállapítja: az első kilenc hónapban a kivitel – korábbinál szerényebb – növekedése még táplálta a néhány százalékos bővülés reményét, az utolsó negyedévben azonban beköszöntött a recesszió.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint a megyei ipar 2008. októberi és novemberi teljesítménye 6 százalék körüli csökkenést mutatott, decemberben azonban már 23,4 százalékos zuhanás következett be 2007 azonos időszakához képest.

A KSH adatai szerint tavaly az ipari vállalkozások 2212 milliárd forint árbevételt értek el, 3,6 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban.
A KSH adatai szerint tavaly az ipari vállalkozások 2212 milliárd forint árbevételt értek el, 3,6 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban.

Az export visszaesése legerőteljesebben a gépiparban, a vegyiparban és a fa-, papírtermék gyártásában jelentkezett. A megyében a legmeghatározóbb gépipar 2008. január–szeptemberben még 7 százalékos bővülést ért el, majd az esztendő utolsó három hónapjában 12,5 százalékkal zsugorodott.

A KSH adatai szerint tavaly az ipari vállalkozások 2212 milliárd forint árbevételt értek el, 3,6 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban. Az összeg mintegy 85 százaléka származott exportból.

Érdekesség (és némi reményre ad okot), hogy a megyei cégek beruházásaiban kevésbé hagyott nyomot a válság – bár lehet, hogy csak egyelőre. A tavalyi 208 milliárd forintos érték több mint negyedével magasabb a 2007-esnél. A fejlesztések kétharmada gép-, berendezés-, járműbeszerzés, hozzávetőlegesen harmada építés volt. Az előbbiekre majd egyötöddel, az utóbbira másfélszer nagyobb összeget fordítottak a társaságok, mint egy évvel korábban. A recesszió azért nem múlt el nyomtalanul: a negyedik negyedévben a beruházások bővülése a korábban jellemző 30 százalék körüli értékről 24 százalékra esett vissza.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mennyit keres a Posta és a Szerencsejáték vezetője?

Nyilvánosságra kell hozni az állami vállalatok felső vezetőinek fizetését és juttatásait. Tovább olvasom