Kisalföld logö

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

A láb legyen mindig szem előtt!

A cukorbetegség egyik súlyos, fájdalmas következményekkel járó szövődménye lehet a diabéteszes láb.

A cukorbetegség súlyos, összetett, fájdalmas, az életminőséget jelentősen rontó, gyakran rokkantsághoz vezető szövődménye lehet a diabéteszes láb. Sajnos ma ez a leggyakoribb oka az alsó végtagi csonkoló műtéteknek, amputációknak. Lábunk viseli testünk egész terhét egy életen át. Emellett egy sötét meleg, nedves helyre, a cipőbe is bezárjuk.

Lábunk a legpiszkosabb testrészünknek tekinthető, mivel legközelebb van a földhöz. Előbbiek miatt gyakrabban sérül a láb, és itt normális esetben is lassabb a sebgyógyulás. A magas vércukor ezt tovább hátráltathatja. Cukorbetegeknél a szövődményként kialakuló ér- és idegkárosodás, valamint a felgyorsult érelmeszesedés még esendőbbé teszi a lábat. Mit tehetünk, hogy megóvjuk lábunk épségét? A hosszú távon normális vércukor-, vérnyomás- és zsírértékek mellett fontos a mindennapi lábápolás a sérülések megelőzése és időbeni felfedezése miatt.

Nézzük meg alaposan!

Mindennap vizsgálják meg lábukat megfelelő megvilágításban, hogy nincs-e rajta valamilyen látható sérülés, elváltozás, bőrpír vagy duzzanat. Ha nem látják a talpukat, használjanak tükröt! Ha nem jól látnak, tegyék fel a szemüveget, ha így sem megy, kérjék hozzátartozóik segítségét. Fontos a lábujjközök áttekintése is, mert itt az összefekvő bőrterületeken alakul ki leggyakrabban gombás bőrfertőzés. Ne csak nézzenek, tapintsanak is! Nincs-e valamilyen furcsa eltérés, bütyök, bőrkeményedés, ízületi vagy csontdeformitás? Nem nyomás érzékeny-e bárhol a láb? A lábon jelentkező bőrpír, duzzanat, fájdalom esetén azonnal keressék fel kezelőorvosukat.

Lábmosás naponta

Hacsak nem soron kívüli szennyeződést akarnak eltávolítani, a lábmosás ideális időpontja este van. A lábmosó víz semleges hőmérsékletű legyen, 30–37 °C közötti az optimális hőfok. Ha érzészavar van a lábon, a víz hőmérsékletét ellenőrizzék le hőmérővel is! Alkalmazzanak külön megfelelő puhaságú lábmosó ruhát vagy szivacsot, természetesen ezeket időnként fertőtleníteni kell. Ne áztassák sokáig a lábakat, mert a felázott bőr sérülékenyebb! A naponkénti langyos vízben történő lábmosás után a lábat és a lábujjközöket mindig szárazra kell törölni. A lábujjak közti nedvesség a gombás fertőzések melegágya, ennek bakteriális felülfertőződése komoly gondot okozhat. A külön lábtörlő is alapkövetelmény. Ha a láb bőre nagyon száraz, valamilyen semleges hidratáló krémet, ha izzadékony, hintőport használjanak. Lehetőleg se krém, se hintőpor ne kerüljön a lábujjközökbe.

Pedikűr, csak óvatosan

Pedikűrözésnél ne alkalmazzanak éles vagy hegyes eszközöket. A körmöket egyenesre kell levágni, a széleken olló helyett reszelőt használjanak. Ha nem jól látnak, tegyék fel a szemüveget! Ha ügyetlenebbek az ujjaik, remeg a kezük, kérjenek segítséget a körömvágáshoz. A talpi bőrkeményedés habkővel óvatosan eltávolítható, de tyúkszem vagy benőtt köröm esetén forduljanak szakemberhez. Soha ne járjanak mezítláb, mert az nagyon sérülésveszélyes. Hogy milyen lábbeli és zokni viselése javasolt, erről legközelebb.

Dr. Strényer Ferenc belgyógyász-kardiológus főorvos

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Még másfél hét az első adórohamig

Az egyéni vállalkozóknak és az áfakörbe tartozó magánszemélyeknek február 15-éig kell elkészíteniük… Tovább olvasom