Kisalföld logö

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

A községek és a reform

Az önkormányzati képviselő ne pénzt akarjon keresni a választott tisztséggel, ha vállalta, hanem dolgozzon önzetlenül a közösség érdekében – vélekedik az egyik polgármester. Az önkormányzati reform arról nevezetes, hogy pénzt visz a rendszerbe – így a másik.
Áremelés, megszorítás, reform, kiigazítás. Mostanság ezek a leggyakrabban elhangzó kifejezések. Úgy tűnik, az úgynevezett reformot az önkormányzatok sem ússzák meg. A települési vezetők milyen változásokat tartanának szükségesnek?

Társulni kellene

Tompos Béla, Farád polgármestere szerint biztatni kellene az önkormányzatokat a társulások alakítására.
– Eltörölnék minden, még a „Monarchia idejéből” itt maradt szabályt. Például azt, hogy körjegyzőséget csak szomszédos települések hozhatnak létre – vélekedett. – A képviselő-testületekhez nem nyúlnék, mert minden választott testület létszámának a csökkentése egyenlő a demokrácia megnyirbálásával. Tiszteletdíjat viszont nem adnék a képviselőknek, inkább esetleg egy korlátozott költségtérítést a telefonhasználatért. Farádon most sincs tiszteletdíj, a képviselők 2200 forint értékű mobiltelefon-előfizetést vehetnek igénybe. De ezt sem kérte mindenki. A képviselő ne pénzt akarjon keresni a választott tisztséggel, ha vállalta, hanem dolgozzon önzetlenül a közösség érdekében. Szigorítanám a polgármesterek státusát is, és ahol a lélekszám nem éri el a kétezer-ötszázat, nem engedném főállásban betölteni a posztot.

Inkább adni, nem elvenni

Tompos Béla szigorú létszámstopot vezetne be az önkormányzati hivatalokban is. Azt mondta, Farádon jelenleg hét dolgozót foglalkoztatnak, szemben a körjegyzőségi létszámhoz ajánlott többel, tizenhárommal.
Pálffy Attila, Vág polgármestere úgy látja, inkább adni kellene az önkormányzatoknak, nem elvenni tőlük, hiszen, mint fogalmazott, már olyan szegények, mint a templom egere.
– Nálunk a képviselők eddig sem kaptak és most sem kapnak tiszteletdíjat – jelentette ki. – Ráadásul a falu lélekszáma hatszáz alá esett, így a képviselői szám is csökkenni fog. Korábban Pálival és Rábasebessel körjegyzőséget hoztunk létre, mert azt mi is belátjuk, hogy egyedül nem megy. Azzal nem értenék egyet, hogy megszüntessék a hivatalt, hisz a lakosság öregszik, és ki törődik az idős emberekkel? Ezen a téren már sikerült rossz tapasztalatokat szereznünk a tanácsi rendszerben. Nem értem, hogy ami jól működik, azt miért kell megváltoztatni? S még valami: idén hat pályázatot nyújtottunk be és forráshiányra hivatkozva mindet elutasították. Ugyanakkor mások rendszeresen a nyertesek között vannak. Vajon milyen alakulathoz kellene csatlakoznunk, hogy mi is sikeresek legyünk?

Pénz a rendszerbe

Szalay Imre, Bősárkány polgármestere úgy vélte, a reform arról nevezetes, hogy pénzt visz a rendszerbe.
– Ezúttal azonban nem erről van szó – tette hozzá. – A legfontosabb az lenne, hogy az állam a feladatok mellé a forrást is biztosítsa az önkormányzatoknak. Mert eddig nem így cselekedett. Említhetem az akadálymentesítést, amit kötelezővé tettek, de egy fillért sem adtak a megvalósításhoz. Ma már négyezer-kétszáz különböző hatáskörrel rendelkeznek az önkormányzatok, de pénzük nincs hozzá.
Szalay Imre a képviselők számának csökkentését csak szólamnak tartja. Bősárkány környékén ugyanis nem tud olyan kistelepülésről, ahol tiszteletdíjat fizetnének. Náluk kilenc tagja van a testületnek, és nem kapnak tiszteletdíjat. Ezért ha öten lesznek, akkor sem tudnak megtakarítást elérni.
– Aki ezt ott fenn kitalálta, az nem tudja, hogy a kistelepüléseken miként mennek a dolgok – jegyezte meg a polgármester.

Kell a körjegyzőség

Kóny első embere, Aller Imre egyetért a kormányzati reformelképzelésekkel.
– Meggyőződésem, hogy ezt a döntést meg kell hozni – szögezte le a polgármester. – Mára bebizonyosodott, hogy a kistérségi társulások működőképesek, hatékonyan, szakszerűen ebben a formában lehet ellátni a feladatokat. Ezért erősíteni kell ezeket a közösségeket. Kezdettől fogva ezt vallom. A képviselői tiszteletdíj csökkentéséből nem várható jelentős megtakarítás, mivel kevés kistelepülésen fizetnek ilyen pénzt. A megyék helye, szerepe viszont érdekesebb kérdés. A körjegyzőségek léte pedig elengedhetetlen, főleg az ezer lélekszám alatti települések esetében az. Nagy kérdés, hogy a parlamenti ellenzék partner lesz-e a reformelképzelések megvalósításában.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Indul a Győri Nyár

Június 23-án pénteken startol a 41. Győri Nyár, amely idén is számos programot kínál. Tovább olvasom