Kisalföld logö

2019. 07. 22. hétfő - Magdolna 19°C | 31°C Még több cikk.

A közoktatási törvény módosításáról vitáztak a Parlamentben

A közoktatási törvény módosításának egyik oka, hogy a rendszerváltás óta 300 ezerrel csökkent az általános iskolások száma - mondta Hiller István.
Az oktatási miniszter hozzátette: ez indokolja, hogy a pedagógusok kötelező óraszáma 2007 szeptemberétől 2+2 órával nőjön. A miniszter hangsúlyozta, hogy a kistelepüléseken megőrzik az alsó tagozatos iskolákat, az intézmények kötelesek lesznek felvenni minden olyan tanköteles diákot, aki a körzetükbe tartozik, és 2010-től minden középiskolában kell angolt tanítani.

A felsőoktatásban a kormány bevezetné a fejlesztési részhozzájárulást. Az államilag támogatott alapképzésben 2008-tól tanévenként 105 ezer, a mesterképzésben 150 ezer forintot kellene fizetni a hallgatóknak. Ettől az intézmények plusz-mínusz 50 százalékkal eltérhetnek.

Az összeg teljes egészében az egyetemeknél maradna. A diákok közül a legjobban teljesítő 15 százalék mentesülne a tandíj alól, és ösztöndíjat kapna. A költségtérítéses képzésből át lehet kerülni az államilag finanszírozottba, és fordítva.

Hiller István kijelentette: a hozzájárulás bevezetésének rendszerét egyértelműen olyan lépésnek tartom, amely a magyar felsőoktatást igazságosabbá, teljesítmény-ösztönzőbbé teszi.

Hiller István kijelentette: a rektori konferencia elnöksége egyhangúlag támogatja az új rendszert.

A Fidesz a közoktatási törvényjavaslat visszavonására szólította fel a kormányt, mert átgondolatlannak tartja a tervezetet. Elutasítja a párt a kötelező óraszám külön juttatás nélküli emelését, és azt, hogy a munkáltató újabb négy órát elrendelhet hetente, megint csak díjazás nélkül.

Az ellenzéki felszólalók szerint ez valószínűleg az alkotmányba ütközik. Úgy látják, a módosítások következményeként elbocsátások várhatóak, és nem látják a tervezetben biztosítva azt sem, hogy a kistelepüléseken megmaradnak az iskolák. Pálinkás József közölte, hogy módosító indítványokat fognak benyújtani a tandíjjal kapcsolatban, hogy egy észszerűbb rendszer valósuljon meg.

Szóba került az egészségügyben dolgozók szerződése is

Napirend előtt az MDF-es Csáky András kijelentette: az egészségügy csapdahelyzetbe került a vállalkozói szerződések felszámolása miatt. Az egészségügyi miniszter válaszában kifejtette: a kormány célja a kiskapuk felszámolása, tehát azok ellen lépnek föl, akik kivonják magukat a közteherviselés alól. Molnár Lajos hozzátette: a legtöbb intézmény már megtalálta a megoldást, egyebek mellett az egészségügyi dolgozókra számára választható speciális jogviszonnyal.

A miniszter szerint azok a kórházak kerülnek most nehéz helyzetbe, akik az elmúlt két év alatt csak vártak. 6-7 ilyen intézmény van, a többi 150-160 - beleértve a mentőszolgálatot is - megtalálta a megoldást. Mint mondta, van különleges szabályozás, az orvosok lehetnek közalkalmazottak vagy szabad foglalkozásúak. Ez utóbbi az egészségügyi dolgozók számára választható speciális jogviszony.

Krónika Hírszolgálat
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Cipőt, ólomkatonát tessék!

Folytatás az 1. oldalról. Tovább olvasom