Kisalföld logö

2019. 07. 16. kedd - Valter 14°C | 25°C Még több cikk.

A középiskolások zöme utálja a politikusokat

A középiskolások közül egyre többen utasítják el a nagypolitikát, sokan gyanakvóak, szkeptikusak a politikusokkal szemben. Ugyanakkor nő azok száma is, akik hajlamosak az erőszakos politikai megoldások elfogadására, sőt támogatják a "vezérelveket"; jelenleg 10 diákból 8 így van ezzel - derült ki egy csütörtökön nyilvánosságra hozott felmérésből, amelyet 6 ezer 9. és 11. évfolyamos diák körében végeztek tavaly ősszel.
Az "Iskola ás társadalom 2008" egy 2005-ös, hasonló témájú kutatás nyomán készült Budapesten, Baranya-, Csongrád-, Fejér-, Hajdú-Bihar- és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Az első eredmények alapján 3 év alatt jelentősen visszaszorult a társadalmi szolidaritás a gyerekek demokrácia felfogásában, és nőtt a politikusokkal szembeni elégedetlenség, illetve közöny.

A közéletről kialakított véleményt továbbra is főleg a család alakítja, de egyre erősödik az iskola és a média hatása. Összességében el lehet mondani, hogy néhány szociálisan fontos érték lejjebb csúszott, a tizenévesek demokrácáról alkotott képe kezd egyre "szabadelvűbbé" válni - mondta Csákó Mihály, az ELTE Társadalomtudományi Intézetének docense a csütörtöki tájékoztatón.

A középiskolások között egyre erősödik az intolerancia is: a diákok több mint felét zavarná, ha roma lenne a padtársa - 2005-ben ez még csak 44 százalék volt. Sokaknak vannak előítéleteik a románokkal és a zsidókkal szemben is - a 2008-as felmérésben 34 illetve 31 százalék mondta azt, hogy nem szeretne ilyen padtársat. A kínaiak 24, a szlovákok 22 százalékot kaptak. A romákat érő diszkrimináció egyébként a gimnáziumokban a legerősebb, a szakközép- és szakiskolában a zsidóellenesség mutat emelkedő tendenciát.

A diákok továbbra is a magánélet védelmét tekintik a demokrácia elsődleges funkciójának, a második helyen a törvények betartása és a szólásszabadság áll. A diákok többsége szerint bármiről és bármikor joguk van véleményt nyilvánítani az iskolában - a fővárosi fiatalok 67, a vidékiek 57 százaléka nyilatkozott így. Ez azért furcsa, mivel a felmérés szerint valójában abba engedik őket a legkevésbé beleszólni, amit a közoktatási törvény elsősorban a tanulókra bíz, ez pedig a házirend.

Olvasóink írták

 • 8. nane 2009. január 31. 17:08
  „Én is utálom őket!”
 • 7. matriné 2009. január 30. 18:04
  „Ez nem is rossz meglátás "Ms.Wolf" ! Akár lehetne a szegfű helyett az MSZP logója a fagyi és a galamb!”
 • 6. Ms.Wolf 2009. január 30. 15:29
  „Sajnos sokan vannak, akik nagyon nem utálják őket, sőt.... -mondjuk ez számomra érthetetlen.
  A sarlót és a kalapácsot most felváltotta a fagyi és a galamb- ha nem nyalsz, akkor repülsz :D”
 • 5. matriné 2009. január 30. 13:38
  „Ugyan, kérem a "pajzsosokat" kihagyták! Hisz azok védik a Gyurcsányt és a rendszerét! Nekik szolgálnak és védik, hisz Ők dirigálnak parancsolnak nekik a köz pénzen.”
 • 4. Judytka 2009. január 30. 09:54
  „Mért??Van aki szereti őket??”
 • 3. Poltergeist 2009. január 30. 09:21
  „xo16zy 2009.01.29. 20:51---->igen szerintem még a csecsemők-ben is irritáló hatást váltanak ki:D
  De legegyszerűbben szerintem a saját magukon kívűl mindenki utálja őket.”
 • 2. xo16zy 2009. január 29. 20:51
  „A cikk címe helyesen:
  A középiskolások, az általános iskolások, az egyetemisták és főiskolások, a dolgozók, a munkanélküliek és nyugdíjasok, a kismamák... zöme utálja a politikusokat. Valakit kihagytam?”
 • 1. k 2009. január 29. 19:04
  „"A középiskolások zöme utálja a politikusokat"
  Ebből és a többi a cikkben felsoroltakból látszik, hogy nem is hülyék ezek a gyerekek.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Marad az eva, az ekho és az adómentes minimálbér is

Az adórendszerben lévő egyes mentességek megszüntetése nem vonatkozik sem az egyszerűsített… Tovább olvasom