Kisalföld logö

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

A kormány támogatja a melegek élettársi kapcsolatát

Az esélyegyenlőségi minisztérium támogatja azt a jelenleg kidolgozás alatt lévő szabályt, amelynek értelmében lehetővé válna, hogy a meleg párok úgynevezett regisztrált élettársi kapcsolatra lépjenek - közölte az esélyegyenlőségi minisztérium politikai államtitkára a "Vessünk véget a gyűlöletnek" című szemináriumon.
A polgári törvénykönyv módosítása biztosítaná, hogy azok az azonos nemű élettársak, akik ezt igénylik, hivatalosan nyilvántartathassák a kapcsolatukat - tette hozzá Mesterházy Attila, aki az Európai Parlament Tájékoztatási Irodája, az Amnesty International, valamint a melegszervezetek által közösen szervezett rendezvényen szólalt fel.

A magyar társadalom előtt világossá kell tenni, hogy a melegek és az egyéb szexuális kisebbségek emberi és polgári jogi helyzetének rendezésével nem többletjogokat adunk a melegeknek, hanem az alkotmányban minden állampolgár részére biztosított jogok érvényesülését garantáljuk számukra - hangsúlyozta a politikus.

Az Európai Parlament homofóbiáról szóló, 2006. január 16-án hozott határozata, amelyben minden szexuális irányultságon alapuló hátrányos megkülönböztetést elutasít, felszólítja a tagállamokat, tegyenek lépéseket annak érdekében, hogy emberi jogként ismerjék el a szexuális orientáció megválasztásához való jogot - emlékeztetett Lévai Katalin, az Európai Parlament képviselője.

A határozat sürgeti a tagállamokat, hogy végezzenek oktató felvilágosítást az iskolában, az egyetemeken, a médiában és a bírósági ítélkezés és a jogalkotás területén is próbálják megváltoztatni az előítéleteket, konzervatív nézeteket - emelte ki.

Ismertetése szerint a határozat a jelenség meghatározásán túl, megjelöli azokat a területeket is, amelyek a homoszexuálisok szempontjából rendezetlenek, felülvizsgálatra szorulnak a tagállamokban.

Az ajánlás erejű határozat a példák között említi egyebek mellett a jog területén az örökléssel, a vagyonjoggal, a nyugdíjrendszerrel, a házastársi kapcsolattal és a regisztrált párkapcsolattal kapcsolatos szabályokat.

Lévai Katalin hivatkozott annak az MTI által is közzétett felmérésnek az eredményeire, amely szerint a magyar társadalomban kisebbségben vannak a szexuális másságot elfogadók. Mint mondta, országonként változó, hogyan ítélik meg a melegeket, a leszbikusokat, a transzszexuálisokat és a biszexuálisokat Európában. Míg a skandináv országok elfogadóbbak, Kelet-Európában kisebb az általános toleranciaszint. A képviselő szerint a politikának, a jognak, a médiának és a civileknek együtt kellene fellépniük a homofóbia ellen.

hirado.hu/MTI

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Adomány az Erzsébet-kórháznak

Közel 150 ezer forint gyűlt össze a L.É.P.J. Tovább! Szolgálat Sopronért (a Hetednapi Adventista… Tovább olvasom