Kisalföld logö

2019. 02. 20. szerda - Aladár, Álmos 2°C | 10°C Még több cikk.

A kormány szerint Soros hálózatának támadása áll az EP döntése mögött

Deutsch Tamás szerint az európai baloldal célja nyomásgyakorlás a magyar kormányra a bevándorláspolitikában.
A magyar kormány a migrációs politikájával szembeni politikai támadásként értékeli, hogy az Európai Parlament szerdán döntött a hetedik cikkely szerinti eljárás megindításának előkészítéséről. Az ellenzéki pártok többsége ugyanakkor úgy látja, az uniós testület az európai értékek mellett és a magyar kabinet sokszor kritizált intézkedései ellen emelte fel a szavát.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerint a Tavares-jelentés után itt a Soros-jelentés. A tárcavezető az MTI-nek kifejtette: az európai intézmények egyértelműen nem tudják elfogadni azt, hogy Magyarország kormánya minden nemzetközi nyomásgyakorlás ellenére olyan migrációs politikát folytat, amelyben kizárólag Magyarország és a magyar emberek biztonságát tartja szem előtt.

Egy korábbi, a magyar kormányzatot elmarasztaló jelentést jegyző portugál zöldpárti EP-képviselőre utalva úgy vélekedett, a mostani európai parlamenti szavazás "gyakorlatilag egy Tavares-jelentés helyett egy Soros-jelentésről szólt, Soros György hálózatának egy újabb támadását láthatjuk Magyarországgal szemben".

A következő választás egyik fő kérdése az lesz, mennyi joga marad Magyarországnak, hogy maga döntsön a sorsáról - reagált a döntésre a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Csongrád megyei Kiszomboron tartott lakossági fórumon.

Lázár János szerint szaporodik azon események száma, amelyek miatt egyre inkább szükség van az összefogásra, ezért fontos, hogy már 1,5 millió állampolgár válaszolt a nemzeti konzultáció kérdéseire.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára szerint jelenleg a korábbinál is nagyobb szükség van arra, hogy kiálljunk Magyarország mellett. A miniszter egy váci lakossági fórumon kiemelte, az ország akkor van jó kezekben, ha olyanok döntenek róla, akik beszélnek magyarul, ismerik a történetét és itt képzelik el a jövőjüket.

A Fidesz kommunikációs igazgatója szerint az EP határozata arról tanúskodik, hogy az uniós képviselők is Soros György "kottájából játszanak".

Hidvéghi Balázs úgy fogalmazott, hogy a "Soros-jelentés" felháborító, és "hetet-havat összehord". Újabb frontális támadás a magyar kormány ellen, amelyet a kabinet elutasít. Az EP Magyarországra akarja erőltetni az illegális bevándorlást - mondta, szerinte azonban nincs reális esélye annak, hogy életbe lépjen az uniós szerződés hetedik cikkelye Magyarországgal szemben. Üdvözölte, hogy a néppártiak többsége nem támogatta a jogszabálytervezetet.

Felháborítónak nevezte az EP határozati javaslatát Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő is. Az MTI-nek nyilatkozva azt mondta, az európai baloldal célja nyomásgyakorlás a magyar kormányra a bevándorláspolitikában, hogy a jövő évi magyarországi választásokon a baloldali, liberális ellenzéket segítse.

Az MSZP elnöke szerint azonban az Európai Parlament egyértelműen azt jelezte, hogy Európának elege van abból, amit a magyar kormány tesz a demokráciaellenes döntésekkel, a civilekről szóló törvénnyel, a szabad egyetemek elleni támadásával.

Molnár Gyula szerint a magyar kormány Európa "szégyenpadjára próbálja húzni" az országot, ezért a 2018-as választások tétje az, hogy "Orbán Viktor, vagy Európa".

A Jobbik szerint az EP elé került két határozattervezet "liberális dogmák alapján" a magyar migránspolitikát támadta, ezért mindkettő elfogadhatatlan.

Ungár Péter, az LMP elnökségi tagja szerint a Fidesz egyre jobban elszigetelődik az Európai Unióban, pedig Magyarországnak elemi érdeke lenne a hatékony uniós érdekképviselet. Az LMP ugyanakkor úgy gondolja, hogy a Fidesztől nem az unió, hanem a magyar emberek tudják megvédeni az országot, ez már azzal is bebizonyosodott, hogy az EU engedélyezte az "uniós alapelvekkel összeegyeztethetetlen paksi bővítést" – közölte.

A DK szerint ha Orbán Viktor miniszterelnök a jövő évi választás után is a helyén marad, az ország elbúcsúzhat az uniós tagságától. A fideszes politikusok azt fogják "hazudni", hogy megtámadták a magyar embereket, de ez nem igaz, az EP-képviselőknek azért van elegük Orbán Viktorból, mert szeretik Magyarországot, és "már nem tudják tétlenül nézni ezt a rombolást" - mondta Gréczy Zsolt, az ellenzéki párt szóvivője.

Jávor Benedek, a Párbeszéd EP-képviselője szerint az uniós testület döntésével világossá tette, hogy nem lehet az EU alapértékeit semmibe venni. A lex CEU, a "civil szervezetek vegzálása" és az "Állítsuk meg Brüsszelt!" kampány, továbbá a magyar menekültügyi szabályozás és gyakorlat nyilvánvalóvá tette, hogy Orbán Viktor és a Fidesz politikája veszélyt jelent egész Európára - tette hozzá.

Hajdu Nóra, az Együtt alelnöke úgy látja, Orbán Viktor vezetésével Magyarország "nyílegyenesen halad egy történelmi zsákutca végén levő betonfal felé". Orbán Viktor ugyanis a sorsát Oroszországhoz, Kínához, Törökországhoz, az ottani autoriter, illiberális rendszerekhez kívánja kötni, és Magyarországot is erre a végzetes útra akarja kényszeríteni - írta a párt közleményében.
A Magyar Liberális Párt szerint a magyar kabinet hosszú ideig a szégyenpadra kerül Brüsszelben, és ennek súlyos következményeit az egész ország szenvedi majd el. A Liberálisok szerint az EP döntése ezért arra inti az ellenzéki pártokat, hogy közösen lépjenek fel a kormánnyal szemben.
A Közép-Európai Egyetem (CEU) üdvözölte az Európai Parlamentben elfogadott határozatot, amely "a lex CEU visszavonását szorgalmazza". Közleményükben egyúttal felszólították a magyar kormányt, hogy "hallgasson európai partnereinek egyöntetű állásfoglalására, és kezdjen tárgyalásokat".

Az Alapjogokért Központ és a Századvég Alapítvány elemzői szerint politikai támadás áll az Európai Parlament (EP) Magyarországgal kapcsolatos szerdai határozata mögött, de szinte semmi esély nincs arra, hogy jogi következménye legyen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Skandináv lottó nyerőszámai és nyereményei

Tovább olvasom