Kisalföld logö

2019. 03. 19. kedd - József, Bánk 3°C | 10°C Még több cikk.

A kormány elfogadta az új fegyvertartási rendeletet

A jövőben csak az kaphat saját tulajdonú sportlőfegyver-tartási engedélyt, aki legalább három éve igazolt tagja valamely sportegyesületnek.
A fegyvertartási engedélyt kérőknek az új szabályok szerint előzetes pszichológiai alkalmassági vizsgálaton kell részt venniük. A módosítás a kormányrendelet Magyar Közlönyben történő kihirdetését követő 8. napon lép hatályba. Forgács Imre igazságügyi és rendészeti miniszter a kormány szerdai ülése után Budapesten sajtótájékoztatón elmondta: a kabinet módosította a fegyvertartásról szóló kormányrendeletet, az egészségügyi miniszter az orvosi alkalmassági szabályokról szóló miniszteri rendeletet.

A kormány döntése értelmében az igazolt egyesületi tagság mellett az érintetteknek szüksége van az országos sportági szakszövetség által megállapított A, vagy másodosztályú minősítésre - szögezte le a miniszter. Forgács Imre aláhúzta: az új szabályok szerint pszichológia alkalmassági vizsgálaton kell átesnie ezentúl nemcsak a sportlövőknek, hanem valamennyi fegyvertartási engedéllyel rendelkezőnek, és azt kérőknek is, így a vadász- és önvédelmi fegyverrel rendelkezőknek is. A versenyzőkről szólva kiemelte: engedélyük hatályát az új szabályozás visszamenőleg nem érinti, de a sportlövőknek a soron következő orvosi vizsgálatnál az új szabályok értelmében a pszichológiai alkalmassági követelményt is teljesíteniük kell.

A fegyverek tárolásának új szabályairól szólva a szakminiszter elmondta: a sportegyesület tulajdonában lévő fegyvert az engedéllyel nem rendelkező sportlövők kizárólag a verseny, vagy az edzés helyszíne közötti közvetlen szállításkor tarthatják maguknál és csak az adott sporttevékenység időtartama alatt.

Általában is szigorodnak a fegyvertartási szabályok - közölte Forgács Imre azzal, hogy a szigorúbb tárolási feltételek megteremtésérére féléves moratóriumot ír elő a rendelet, e szerint ennek augusztus 31-ig kell megfelelni. Hozzátette: ha a fegyvertartók átmenetileg, hosszabb utazás, vagy más ok miatt nem tudják teljesíteni a fegyvertartási előírásokat, akkor kérhetik, hogy a rendőrség átmeneti ideig, maximum 180 napig tárolja a fegyvert.

A miniszter felhívta arra a figyelmet, hogy az új szabályokról egyeztettek az érintett szakmai szervezetekkel; a kabinet az új szabályokkal szeretné megakadályozni, hogy az önvédelmi fegyverek szigorú tartásához képest ne legyen lehetőség arra, hogy a sportcélú fegyvereket "kvázi" önvédelmi fegyverként használják.

A fegyvertartás szigorítása azzal kapcsolatban került ismét napirendre, hogy a rendőrség február elején elfogott egy 22 éves budapesti egyetemistát, aki a gyanú szerint huszonkét ember meggyilkolását tervezte saját egyetemén, vagy egy fővárosi bevásárlóközpontban. A lakásán tartott házkutatáson 9 milliméteres, sportlövői engedéllyel tartott Parabellum lőfegyvere mellett egy gázpisztolyt is találtak, amelyre szintén volt engedélye.

Tavaly novemberben egy 23 éves hallgató, aki szintén egy lövészklub tagja volt, a Pécsi Tudományegyetem biofizikai intézetében maroklőfegyverrel megölte egy csoporttársát és életveszélyesen megsebesített egy 19 éves fiatalembert. A lövöldözésben súlyos sérülést szenvedett egy 36 éves, laboránsként dolgozó férfi és egy 54 éves takarítónő is.

Olvasóink írták

 • 3. pancser 2010. március 11. 21:33
  „Ez egy baromság! Konyhakássel több embert öltek meg mint engedéllyel tartott lőfegyverrel. Aki meg gyilkolni akart eddig is ezután is lesz fegyvere, lásd móri mészárosok!”
 • 2. tódi 2010. március 11. 11:43
  „Választási - kampányfogás .

  Sajnos csak rombolni tudnak az ilyen döntésekkel .”
 • 1. gamergabor 2010. március 10. 20:33
  „Na még egy hatalmas döfés az emberekbe.
  Győzött a hozzá nemértés.
  Ha tudnák ezzel mit tettek tönkre?De ahogy elnézem lehet ez volt a céluk.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Opel a Dunában: nem húzták be a kéziféket - galéria!

Behúzott kézifék híján a Ráckevei-Dunába gurult egy kisáruszállító szerdán reggel a főváros XXIII.… Tovább olvasom