Kisalföld logö

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv 1°C | 8°C Még több cikk.

A költségvetés fő tartaléka a korrupció visszaszorítása

A költségvetés fő tartaléka a korrupció visszaszorítása - mondta Herényi Károly, az MDF elnökhelyettese pénteki sajtótájékoztatóján, Veszprémben.

Szerinte a költségvetés tervezete kiadási oldalon semmiféle reformról nem szól - sem egészségügyi, sem felsőoktatási, de közigazgatási és önkormányzati reform sem lesz -, tehát a kormány kényszerpályán van, azaz e rendszerek működtetéséhez lényegében ugyannyi pénzt kell felhasználnia.

A bevételi oldalon sincs változás, és az adórendszer egyszerűsítése is elmaradt, noha az nem kerül pénzbe. "Ötven féle adónemet fizetünk", és egy magánvállalkozónak közel 300 ezer forint az éves adminisztrációs terhe - mondta Herényi Károly.

Egy felmérés szerint évente átlagban 200-400 milliárd forint "úszik el" korrupció címszó alatt. Ha csak az alsó határig sikerülne a korrupció visszaszorítása, már komoly pénzforrások "szabadulnának fel" - tette hozzá.

Herényi Károly szerint a korrupció ellen küzdelem politikai akarat kérdése. Elmondta: a felmérést végző Transparency International nevű civil szervezet meg is jelölte a főbb forrásokat: kampány- és pártfinanszírozás, közbeszerzések.

Ha ezt a két területet rendbe tenné a kormány, illetőleg a parlament, akkor "nagyon sok pénzt takaríthatnánk meg" - vélekedett.

Az MDF politikusa emlékeztetett arra, hogy Dávid Ibolya pártelnök két évvel ezelőtt 70-30 százalékos arányra tette a korrupciós pénzek elosztását a kormánypártok és a Fidesz között. Hozzátette: ez mostanra 50-50 százalékra módosult.

"Fecseg a felszín és alkuszik a mély", azaz a két nagy párt "országromboló módon tudja egymást sárba tiporni" a felszínen, közben viszont igen komoly egyezségeket képes megkötni gazdasági kérdésékben - hangoztatta Herényi Károly.

Olvasóink írták

  • 1. t-a-ibi 2009. október 31. 21:39
    „Jövőre mit fogtok csinálni, megélhetési élőlények?
    Gusztustalan, még a megszólalásuk is.
    Ritka élősködők, hogyan jutottatok ki az ep.-be?
    Azóta már kizárták a komcsi-cionistát, a frakcióból.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bajnai Gordon: Addig tart a válság, míg a munkanélküliség nő

Egyetértettek az Európai Unió tagországainak állam- és kormányfői pénteki brüsszeli találkozójukon abban, hogy a nemzetközi gazdasági válságnak addig nincs vége, amíg a munkanélküliség növekszik. Tovább olvasom