Kisalföld logö

2019. 03. 23. szombat - Emőke 2°C | 17°C Még több cikk.

A kamat nőhet is, csökkenhet is

A bankok nem hárítják át a lakosságra a két évre szóló „különadót”. A PSZÁF előrejelzése szerint nem nőnek, hanem csökkenni fognak a hitelkamatok. Egy internetes közvélemény-kutatás (FigyelőNet) szerint a válaszadók 43 százaléka egyetért azzal, hogy az eddiginél nagyobb részt fizessenek be az államkasszába az amúgy is túl vastagra hízott bankok.
FÓRUMTÉMA

Önnek mi a véleménye arról, hogy a  bankok nem hárítják át a lakosságra a két évre szóló „különadót"?

Ön melyik táborhoz csatlakozna? Azokhoz, akik nagyobb részt befizetnének az államkasszába vagy úgy gondolja, hogy egyértelműen a lakosság járna rosszul.

Ossza meg velünk véleményét!

Fórum >>

Többen vannak viszont (45 százalék), akik úgy gondolják, a bankok magasabb adóztatásával egyértelműen a lakosság járna rosszul. A miniszterelnök-jelölt és a bankszövetség közti tárgyalás eloszlathatja ezt a félelmet: a kompromisszum szerint a különadó két évre szólna, ebből adódó terheiket viszont a bankok nem hárítják át sem vállalati, sem lakossági partnereikre.

Mekkora a nyereség?

Sokféle szám kering a bankok gazdagságáról, nyereségük mértékéről, több százmilliárd forintról. Vegyük azt, amely feltehetően a legközelebb jár a valósághoz. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) jelentése szerint a bankszektor idei első félévben termelt 167,6 milliárd forintos profitja a tőkére vetítve átlagosan 30 százalékos hozamot biztosít a tulajdonosoknak.

Eladósodási kényszer

Az átlagpolgár nyilvánvalóan nem lát be a bankvilág belügyeibe – legfeljebb hallja, hogy valamely vidéki fiókigazgató irodájában 3 millió forintos csillár lóg, s a bankban még a takarítónő is több fizetést kap, mint egy három műszakban dolgozó szakmunkás. Igazából az se érdekelne senkit, ha nem lenne harmincszázalékos a „téháem"...

Thm és más költségek

Nézzük inkább a kamatokat, amelyek némi csökkenésére legfeljebb csak a PSZÁF előrejelzése szerint számíthatunk. A támogatott lakáshiteleknél új lakásra az éves kamat 6–8 százalék közti. Plusz az évi 1,5–2,5 százalék éves vagy havi 1,5 százalék körüli kezelési költség. A hitelbírálati díj a felveendő hitelösszeg 0,5–1,5 százaléka. Legtöbb helyen van, néhol nincs értékbecslési díj a fedezetül szolgáló ingatlanra. Használt lakásra a támogatott hitel éves kamata 7–10 százalék közti, az egyéb költségek hasonlatosak az új lakásra vonatkozókhoz.

Népszerűbb a deviza

Egyre népszerűbbek a deviza alapú hitelek a viszonylag kedvező kamatozás miatt, ámbár kockázatot is rejtenek magukban az árfolyamváltozásokkal. A deviza alapú jelzáloghitelek, lakás célú és szabadon felhasználható hitelek thm-je 6,3–12 százalék közti.
Rendkívül nagy a szóródás a különféle pénzintézetek között a szintén igen elterjedt áruhitel kamatainak tekintetében. A teljes hitelmutató 8 és 35 százalék között változik, némely esetben 40 százalék fölé is mehet. Az éves kamat 8–31 százalék. Az így igénybe vehető hitelösszeg 20 ezer és 2 millió forint közötti, a futamidő pedig 6 hónaptól 60 hónapig terjedhet.

Mások rugalmasabbak

A személyi kölcsönöknél már kisebb a szóródás. Mi egy szerény 1 millió forintos, forint alapú kölcsönt néztünk 60 havi futamidőre. A havi törlesztés 26.494 és 31.786 forint közti, a thm 23 és 33,28 százalék között változik. A számítótáblázatban csak tizenegy bank szerepel, nincsenek benne „egyéb" hitelkínálók, s nincsenek benne a bankoknál rugalmasabb takarékszövetkezetek, utóbbiak 18 százalék körül kérnek kamatot, van, ahol éppen akció van 16 plusz 1 százalékért...

Lekötve...

Hogy állunk a durván 30 százalékos hitelkamatok mellett a betéti kamatokkal? Látjuk egy bank hirdetésében: most 10,4 százalék! Ez kétségkívül akciós ajánlat. A lekötött betétek kamatlába ugyanis 7,25–10 százalék közti. Kivételt képeznek a devizabetétek, azokra általában 2 százalék kamatot fizetnek a bankok (nyilván nem adhatnak többet, mint más országokban). Egyéves lekötés esetén a kamat bizonyos esetekben elérheti a 3–4 százalékot, rövidebb időnél viszont vagy egyáltalán nincs kamat, vagy 1 százalék alatti.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Faludy György évtizedei

A világcsavargó, de magyarságát mindig megtartó költőfejedelem, Faludy György volt csütörtök… Tovább olvasom