Kisalföld logö

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -3°C | 4°C Még több cikk.

A jószolgálat a praxisban is kötelez

Sarolta – vagy ahogyan az ismerősei szólítják, Saci – gyermekkori álma vált valóra azzal, hogy orvos lett. Huszonhat évnyi kórházi szolgálat után a már főorvos dönteni mert: egy nemrégiben adódó lehetőségnek köszönhetően praxisra váltott.
Dr. Lipóth Sarolta nehéz szívvel, mégis úgy határozott, évtizednyi intenzívesként, majd 16 évnyi neurológiai szolgálat után eljön a Petz-kórházból – háziorvos lesz. Mivel a 14. számú körzet betegeit ellátó dr. Lan-

czendorfer Erzsébet képviselőként folytatja munkáját, a megüresedett praxist Lipóth doktornő vette át.
– Örülök a váltásnak, hisz mind az intenzíven, mind pedig a neurológiai osztályon évtizedekig megerőltető volt a havi 6–8 ügyelet ellátása – indokolta a doktornő. – Váltani érzésem szerint sosem késő, a betegekért pedig a rendelőben is a lehető legtöbbet teszünk. A körzetemben sok az idős, beteges, magányos ember, így az asszisztensemmel együtt kicsit amolyan lelki terapeuták is vagyunk. Vallom, hogy a jó szó sok esetben többet ér a gyógyszernél.
Bő két és fél évtized alatt számos azonnali döntést kellett meghoznia a főorvosnak, így a váratlan helyzetekben, például egy-egy rosszullétes esetben elegendő jártasságra, nagy gyakorlatra tett szert. A kórházi ügyelet megedzette, bár az alapellátás ügyeleti munkájában is számítanak hozzáértésére. Dr. Lipóth Sarolta sok betegétől el sem tudott búcsúzni a megyei kórházban, ám szeretettel őrzi a szívének kedves emlékeket.
– A rendelőben már az első időben megtapasztaltam: sok ember depressziós, vagy lelki gondokkal küzd, ami egy későbbi betegség meghatározója lehet – folytatta dr. Lipóth Sarolta. – A nehéz szociális körülmények között élők hárítják a táppénzt, amíg tudnak, dolgoznak. Kollégáimmal együtt tudjuk, nem jól van ez így, de az elbeszélgetésen, a jó szón kívül ezekben az esetekben nem mindig tudunk segíteni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nehéz meleg időben vezetni?

Tovább olvasom