Kisalföld logö

2019. 04. 24. szerda - György Még több cikk.

A jó halászlé titka

Bográcsban főtt halászlét készítettünk a minap, barátunk a tűzgyújtástól a tálalásig – több évtizedes horgásztapasztalattal a háta mögött – tudnivalókat osztott meg velünk: „A halászlé főzésének tudománya a tűzgyújtásnál kezdődik. Az a szakács, aki főzés közben szemét dörzsölgeti a felcsapó láng füstjétől, az amatőr. Füst nélküli parázson kell az alapanyagot pirítani, hogy amikor a bográcsban már benne van minden »kellék«, az fel tudjon forrni. Majd mikor a parázs hamvad, úgy lassul a halászlé forrása is öreges rotyogással. Soha nem szabad kanállal keverni, mert a forrás után belerakott hal gyenge húsa összetörik. Meg kell fogni a szolgafára akasztott bográcsot két fülénél fogva és egyetlen mozdulattal megrántani úgy, hogy a bogrács félkörben elmozduljon, de a benne lévő halászlé mozdulatlan maradjon. Evés után pedig illik megadni a halnak azt a tisztességet, hogy a harmadik lé, amiben úszik, az ne víz, hanem egy pohár bor legyen.”

Kuklis József, Győrszentiván
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kerékbilincs most már az egész városban lesz

Folytatás az 1. oldalról. Tovább olvasom