Kisalföld logö

2019. 05. 24. péntek - Eszter, Eliza Még több cikk.

A hűséges inasra emlékeznek

A nagycenki Széchenyi-emlékmúzeumban A hónap műtárgya sorozat következő darabja egy huszáregyenruha lesz. Satek Imre, aki előbb huszárként, majd inasként szolgált a grófi családnál, bejáratos volt a kastély minden szobájába, munkáját elismerték.
A dunaszerdahelyi fiú huszonöt éves korában, 1901-ben került gróf Széchenyi Béla szolgálatába mint huszár, illetve mint Hanna grófkisasszony inasa. Satek Imre Nagycenken ismerte meg feleségét, Brummer Róza szakácsnét, aki szintén a kastélyban dolgozott, a személyzet élelmezését látta el.
A hónap műtárgya sorozat keretében júliusban a hűséges inas huszáregyenruháját láthatják a látogatók. Ezt egészíti ki egy régi fotográfia Satek Imréről, egy szintén megbarnult kép gróf Széchenyi Béláról, egy, a Soproni utcában ma is álló házról, amit a nagy mesemondó hírében is álló Satek bácsi épített egykor és egy másik fotó a lányáról, Satek Annáról.
A „belső inas” kifejezés azt jelentette, hogy az inas bemehetett a kastély minden helyiségébe és ő felelt az értékes holmik, az ezüst- és a porcelántárgyak tisztításáért. A Széchenyiek megbecsülték inasuk hűségét, ragaszkodását és szorgalmát. Ennek bizonyítéka az a kép is, melynek hátoldalán szerepel a „Sateknak” felirat és amit Béla gróftól kapott ajándékba a faluban is megbecsült szolgáló.
A hónap műtárgya júliusi darabja a múzeum nyitvatartási idejében, de. 10-től 17.30-ig látogatható, hétfő kivételével naponta.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lehet a gyógyvizek városa Kapuvár?

Tovább olvasom