Kisalföld logö

2019. 03. 26. kedd - Emánuel 3°C | 11°C Még több cikk.

A humor gyógyító ereje

Egy új könyv túlélési technikákat kínál bosszúságok, csalódások és egyéb sorscsapások esetére.

Az élet gyerekjáték, avagy Hogyan csináljunk bolhát az elefántból? Mire  képes a képtelenség? Az élet beugratós kérdései, avagy Mit adjunk a  hasmenéses elefántnak? Mindez megtudható Allen Klein "A gyógyító humor" című könyvéből, amelyben az amerikai szerző "nehéz időkre szánt a  túlélési technikákat" kínál bosszúságok, veszteségek, csalódások és  egyéb sorscsapások esetére. A könyvet az Amoena Kft. jelentette meg magyarul. 

Allen Klein foglalkozására nézve jollytologist, azaz humorológus, s mint ilyen, az egyetlen a világon, s egyben a mintegy 500 tagot tömörítő  Alkalmazott és terápiás humorszövetség (Association for Applied and Therapeutic Humor) elnöke. 

A szerző egy személyes tragédia révén vágott ebbe a szokatlan tevékenységbe, amikor felesége 34 évesen meghalt egy ritka májbetegségben. Ám a betegség, a haldoklás keserves hónapjai alatt azt is megtapasztalhatta, hogy hogyan képes segíteni a humor az  eltávozón, egy kis vidámságot csempészni az örömtelen hétköznapokba,  és hogyan segít a családnak, hogy úrrá legyen a veszteségen. Felesége halála után Allen Klein feladta a vállalkozását, és újból visszatért az egyetemre, ahol a haldoklás és halál kérdésével foglalkozott, majd önkéntesként hospice-betegekkel foglalkozott, később szerte a világon tanította azokat a technikákat, amelyekkel meglátható a dolgok fonák oldala és humorral oldható a stressz.   

Mint mondja, a humor segít felülemelkedni a tragédián, megtalálni azokat a szelepeket, amelyek révén egy kicsit könnyebb túlélni a megpróbáltatásokat és új távlatokra lelni. Véleménye szerint minden ember humorérzékkel születik, ám a többség szülői, pedagógusi ráhatásra elveszíti ezt a képességet, hisz oly sokszor és sokan dorgálják meg a "örökké vigyorgó, viháncoló" gyerkőcöt, míg végül komoly, sőt komor felnőtté válik.   

Allen Klein tapasztalatait könyv alakban is megjelentette - az  első épp "A humor gyógyító ereje" volt, amelyet tizenegy további  követett, s most dolgozik a tizenharmadikon. Műveit eddig nyolc nyelvre fordították le és a szerző boldog, hogy immár magyarul is olvasható az egyik könyve, hiszen nagyapja magyar származású. A könyv bemutatja, hogyan használható a humor a hétköznapok megpróbáltatásainak és nehézségeinek leküzdésében. A szórakoztató olvasmány segítségével elsajátíthatók "a nehéz időkre szánt a túlélési technikák", szám szerint tizennégy. 
Allen Klein számos vidám történetet is kínál humorérzékünk ébrentartására, a humor gyógyító erejének tudatosítására. Már a könyv elolvasása is kiváló szórakozás, de a leghasznosabb, ha tanácsait a nap minden órájában felidézi és alkalmazza az olvasó. 

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A bajnokság állása

1. Tovább olvasom