Kisalföld logö

2019. 07. 16. kedd - Valter 14°C | 25°C Még több cikk.

A Hősök terén emlékezett évfordulójára a Gárda - mellettük demonstráltak

A Magyar Gárda a fővárosban a Hősök terén emlékezett meg megalakulásának ötödik évfordulójáról. Nem messze ellenük demonstráltak.
BRFK: négy embert állítottak elő

Négy embert állított elő a rendőrség szombaton a fővárosban a Magyar Gárda megalakulásáról megemlékező rendezvény ellen demonstrálók közül - tudatta a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) kommunikációs osztálya.

A rendőrségi honlapon olvasható tájékoztatás szerint az Andrássy útról egy külföldi és két magyar állampolgárságú, a rendezvény ellen demonstráló nőt állítottak elő a rendőrök rendzavarás miatt. A jogsértést a rendőri felszólítás ellenére nem fejezték be, ellenük szabálysértési eljárás indul.

Antifasiszta tüntetés a Gárda-évforduló és megemlékezés ellen. Fotó: MTI/Máthé Zoltán (galéria)

Az Andrássy út és a Dózsa György út sarkán egy álszakállas férfi a körülötte lévőket provokálta, hozzá egy másik férfi is csatlakozott. A rendőrök igazoltatták őket, majd miután egyikük folytatta a provokálást, a rendőrök testi kényszert alkalmaztak, megbilincselték és előállították.
A rendezvények délután 5 órakor értek véget. A földalatti újra teljes vonalon jár, a buszjáratok és a trolibuszok pedig már jóval korábban megindulhattak.

MSZP: a kormány ne adjon teret az "ordas szélsőségeknek"!

Az MSZP a Magyar Gárda szombati rendezvényével kapcsolatban arra szólította fel a kormányt, hogy "ne adjon teret az ordas szélsőségeknek", és alkosson olyan világos jogszabályi környezetet, amely "határozottan megtiltja a kirekesztő eszméket hirdető szervezetek utcán való masírozását és ténykedését".

Az ellenzéki párt az MTI-hez eljuttatott közleményében az egész országra nézve szégyennek nevezte a Magyar Gárda megalakulásáról megemlékező fővárosi rendezvényt. Az MSZP szerint álságos, hogy a szélsőjobboldali demonstrációt azért lehetett engedélyezni, mert nem a betiltott Magyar Gárda szervezte. "A fideszes hatalomgyakorlók tudják ezt, de sunyi módon elfordítják a szemüket, vagy talán még oda is kacsintanak" - írta a szocialista párt.

Antifasiszta tüntetés a Gárda-évforduló és megemlékezés ellen. Fotó: MTI/Máthé Zoltán (galéria)

A közleményben felháborodásuknak adtak hangot amiatt, hogy Magyarországon még mindig megtartható egy olyan rendezvény, "amin egy nyíltan rasszista - cigánygyűlölő és antiszemita - szervezet félkatonai egységei egyenruhában masíroznak".

A jogerősen betiltott Magyar Gárda megalakulásának ötödik évfordulójáról tartottak megemlékezést szombaton a fővárosi Hősök terén. A rendezvényen mások mellett felszólalt Vona Gábor, a Jobbik elnöke is.

A résztvevők a Kodály köröndön gyülekeztek, majd alakzatban, dobszóra vonultak a Hősök terére. A vonulók különböző egyenruhákat viseltek: sokan fekete vagy terepszínű gyakorlóruhában, védőfelszerelésben, katonai rohamsisakban, gázmaszkkal az oldalukon tették meg az utat. A gárdatagoknak a Hősök terére történő bevonulása közben és a rendezvényük alatt mintegy százan tartottak ellendemonstrációt.

A megemlékezés ellen demonstráltak a Hősök tere közelében

Mintegy száz, magát antifasisztának nevező ember demonstrált a Magyar Gárda megalakulásának ötödik évfordulóján tartott megemlékezés ellen, egy időben a gárdatagok rendezvényével a fővárosban. Az ellentüntetésen kisebb atrocitások történtek - jelentette az MTI tudósítója a helyszínről.

A különféle szervezetek képviselői előbb az Andrássy úton, a gárdisták Hősök terére történő bevonulása közben "Nácik, haza!" bekiabálásokkal fejezték ki nemtetszésüket a rendezvény miatt. Miután a mintegy 130 gárdatag és további 200 ember, akik közül többen árpádsávos zászlókat tartottak, bevonult a Hősök terére, az ellentüntetők is megpróbáltak bejutni a rendezvényre, de azt a rendőrök és a rendezvényt biztosítók megakadályozták.

A Magyar Szolidaritás Mozgalom, a Demokratikus Koalíció, különféle romaszervezetek és facebookos csoportosulások képviselőit a Hősök tere és az Andrássy út sarkán többször leköpték, és a náciellenes rigmusokat kiabáló ellentüntetőket többször is lökdösték, ezért a rendőrök avatkoztak közbe. Miután az ellentüntetők egy csoportja megpróbált bejutni a Hősök terén tartott rendezvényre, a láthatósági mellényt viselő rendezők és az egyenruhás rendőrök kiszorították őket a térről, majd néhányukat igazoltatták.

Antifasiszta tüntetés a Gárda-évforduló és megemlékezés ellen. Fotó: MTI/Máthé Zoltán (galéria)

Az Andrássy és a Dózsa György út sarkán egy magát antifasisztának mondó, magyarul beszélő fiatalembert, aki több, külföldi társával együtt tiltakozott a rendezvény ellen, a rendőrök előállítottak. Vele szemben azért intézkedtek, mert igazoltatása közben megpróbált rátámadni a gárda rendezvényének egyik résztvevőjére. Ekkor a rendőrök leteperték a földre és megbilincselték. A férfit egy rendőrségi mikrobuszhoz vitték.

A Dózsa György út és az Andrássy út sarkánál a rendőrök több külföldi ellentüntetőt is igazoltattak, akik ellen szabálysértési feljelentést tesznek.

A gárdaünnepség kezdetekor három külföldi, magukat szintén antifasisztának valló nőt állítottak elő, mert eltakarták az arcukat.

Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Alapítvány vezetője újságíróknak azt mondta: "azzal, hogy a kormány elítélte, a független bíróság pedig engedélyezte a gárdisták rendezvényét, legitimizálták a betiltott Magyar Gárda működését és létezését".

Mialatt a Hősök terén a gárdatagok szervezetük megalakulásának 5. évfordulójáról emlékeztek meg, az ellentüntetők a Dózsa György úton folyamatosan bekiabálásokkal próbálták megzavarni a rendezvényt.

A Hősök terén emlékezett évfordulójára a Gárda

A fővárosi Hősök terén emlékezett meg megalakulásának ötödik évfordulójáról szombaton a jogerősen betiltott Magyar Gárda. A rendezvényen mások mellett felszólalt Vona Gábor, a Jobbik elnöke is.

Vona Gábor beszédében azt mondta: sok probléma van jelenleg az országban, ezek közül kiemelte Magyarországnak az Európai Uniótól való függőségét, a szociális bizonytalanságot, a munkahelyek hiányát, valamint a "cigánybűnözést", amely szerinte "demográfiai probléma".

A Hősök terén emlékezett megalakulásának 5. évfordulójára a Magyar Gárda. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt (galéria)

A politikus szerint ezekre a gondokra "három csapással" kellene válaszolni, és "helyre kell állítani" az ország függetlenségét, "vissza kell venni" a hazai piacokat a "multiktól", és "a cigányság törvényen kívüli százezreit vissza kell szorítani".

Vona Gábor azt mondta, hogy a Magyar Gárda mindig számíthat a Jobbik támogatására, hiszen egyazon cél érdekében jöttek létre.

A szombati rendezvényen jelen voltak többi között a Kárpát Haza Őrei Mozgalom, a Magyar Nemzeti Gárda, a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület és a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom képviselői.

A résztvevők a Kodály köröndön gyülekeztek, majd alakzatban, dobszóra vonultak a Hősök terére. A vonulók különböző egyenruhákat viseltek: sokan fekete vagy terepszínű gyakorlóruhában, védőfelszerelésben, katonai rohamsisakban, gázmaszkkal az oldalukon tették meg az utat.

A rendezvényen részt vevők a Hősök terének körülbelül a negyedét töltötték meg. Az egyik felszólaló szerint is csak negyedannyian voltak, mint a gárdatagok öt évvel ezelőtti avatásán.

A gárdatagok Hősök terére történő bevonulása közben és a rendezvényük alatt mintegy száz antifasiszta tartott ellendemonstrációt. Az ellentüntetők közül a rendőrség több embert is előállított. A rendezvényt több száz rendőr biztosította, de komolyabb atrocitásra nem került sor.

A Hősök terén emlékezett megalakulásának 5. évfordulójára a Magyar Gárda. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt (galéria)

A Magyar Gárda megalakulásának évfordulójára a Budapesti Rendőr-főkapitányságra (BRFK) még márciusban bejelentett felvonulás megtartását a rendőrség megtiltotta. A bejelentő jogorvoslati kérelmének azonban a Fővárosi Törvényszék helyt adott, így a rendőrségnek tudomásul kellett vennie a rendezvényt.

A Kormányszóvivői Iroda pénteki, az MTI-hez eljuttatott közleményében az volt olvasható, hogy a kormány a jogállami normáknak megfelelően természetesen tiszteletben tartja a független bíróság döntését, ugyanakkor semmiféle kétséget sem kíván hagyni afelől, hogy a legkevésbé sem ért egyet a Magyar Gárda által képviselt eszmeiséggel, illetve azokkal, akik a kirekesztő és gyűlölködő eszmékkel, vagy az erőszakkal közösséget vállalnak.

A Magyar Gárdát 2009 júliusában jogerősen feloszlatta a Fővárosi Ítélőtábla.

Olvasóink írták

21 hozzászólás
12
 • 21. Pretorianus 2012. augusztus 30. 22:29
  „Jellemző jocika,megkapod amit kértél,aztán ide sem szagolsz,te nagyszájú...:)))”
 • 20. Pretorianus 2012. augusztus 28. 18:49
  „19. gjozsi88 2012.08.28. 10:31
  http://www.youtube.com/watch?v=vR_aXpPaXgw&feature=player_embedded#!
  Itt több esetet is láthatsz...
  És az sem esik le géjóccccika,hogy őket nem küldik,hanem hívják,ugye? Nem beszélve arról,hogy a szabadidejükben,önként mennek,míg te otthon mereszted a valagad...”
 • 19. gjozsi88 2012. augusztus 28. 10:31
  „háté

  Egy esetet mondj, ahol a gárdád eredményt tudott elérni!
  Mindig a kivonulásukat biztosító nagyon sok pénzbe kerülő rendőri jelenlét tette lehetővé, hogy rend legyen!
  Persze egymást dobálták a balfékek, hogy ürügyet találjanak a garázdaságuk elkövetésére!
  Európában jogállam van!
  Nincs semmi keresnivalójuk garázdáknak az utcán! Ezért is van betiltva a gárda!”
 • 18. machers 2012. augusztus 27. 21:06
  „17.háté 2012.08.27. 19:58
  Értékes válaszod olvasva egy régi, bár nem dakota mondás jutott eszembe veled kapcsolatban:
  "Az élet olyan, mint az ásás... Mindig van 1-2 gyökér, hogy hátráltasson. Rá kell ...ni nagyot ásóval, aztán haladni tovább."”
 • 17. háté 2012. augusztus 27. 19:58
  „16.- ugyan azt minek írjam le kétszer?”
 • 16. machers 2012. augusztus 27. 18:25
  „15.háté 2012.08.27. 17:57
  Honnan jött az az indíttatás, miszerint neked kell eldöntened, hogy ebben az országban ki a magyar és ki nem? Ha én nem szimpatizálok az új magyar gárdával, de adózok becsülettel, lopásra, csalásra nem visz rá a lélek, azért még maradhatok, vagy belelőttök a Dunába, vagy mi legyen?”
 • 15. háté 2012. augusztus 27. 17:57
  „Hazánkban vannak az Új Magyar Gárda tagjai, szimpatizánsai,- egyszóval-magyar emberek.
  És vannak az idegenek és kiszolgálóik, kik szétlopják szép-hazánkat.
  Ugyan kikért harcoltak őseink? - hát, nem a magyarokért, a keresztényekért?
  Mindig jöttek, ahogy jelenleg is, -idegenek, hordák,rablók - de mind távoztak és a magyarság megmaradt!”
 • 14. gjozsi88 2012. augusztus 27. 15:40
  „Túrabakancs!
  A gárda körüli herce-hurca okozza a legnagyobb kárt......!
  A főnököd már ettől el szigetelődött a világban!
  Hát ha még választási szövetséget is köt a jobbikkal......!
  A kisebbik rossz tekintetében nagyon el vagy tévedve.......főként ha tudjuk, hogy a szic-lib oldal minden gazdasági adata jobb volt és nemzetközi megítélése szinte összehasonlíthatatlan!!!!
  Talán emlékszel, hogy Gyurcsányt támogatta Merkel, Blair, Putyin, az amerikai elnök......mig Viktor szinte csak a kötelező összejöveteleken vehet részt! Két oldalú tárgyalása szinte nincs!”
 • 13. Julianusz 2012. augusztus 27. 13:03
  „Minden szarházi brüsszelbe futkosott, amerikai lapokat hergelt, a magyar újságok roskadoztak (a kisalföld online naponta 5x írta, és hetekig címlapon tartotta) az ilyenfajta hírektől, hogy Mo-on nem független az igazságszolgáltatás, nem független a bíróság. !!!!!
  A Magyar Gárda megalakulásának évfordulójára a Budapesti Rendőr-főkapitányságra (BRFK) még márciusban bejelentett felvonulás megtartását a rendőrség megtiltotta. A bejelentő jogorvoslati kérelmének azonban a Fővárosi Törvényszék helyt adott, így a rendőrségnek tudomásul kellett vennie a rendezvényt.

  " A Kormányszóvivői Iroda pénteki, az MTI-hez eljuttatott közleményében az volt olvasható, hogy a kormány a jogállami normáknak megfelelően természetesen tiszteletben tartja a független bíróság döntését, ugyanakkor semmiféle kétséget sem kíván hagyni afelől, hogy a legkevésbé sem ért egyet a Magyar Gárda által képviselt eszmeiséggel, illetve azokkal, akik a kirekesztő és gyűlölködő eszmékkel, vagy az erőszakkal közösséget vállalnak.

  A Magyar Gárdát 2009 júliusában jogerősen feloszlatta a Fővárosi Ítélőtábla. "
  A Cozma gyilkosságnál is döntött a független győri ítélőtábla!!!!!!”
 • 12. pancser 2012. augusztus 27. 08:48
  „11.Milyen kisebbségről beszélsz, mi az hogy kárt okoztak? A Nobel díjasok is, meg az anyák megmentője is, meg a világhírű prímások is? Eddig azt hittem a magyar ember lelke elválaszthatatlan a cigányzenétől. "Túra........" kérlek szabadulj, vagy ne hallgass az idiótákra. Állj te is a Nobel díjasok és a cigányzene mellé. Az Eger várát védő cigányokról se feledkezz meg bütykölték, javították a védők fegyvereit!”
 • 11. Túrabakancs 2012. augusztus 26. 20:32
  „Ahhoz túl nagy kárt okozott a két magyarországi kisebbség a nemzetünknek, hogy csak úgy
  be kelljen tiltani egy nyíltan magyar, és nemzetpárti szervezetet. Bizony igaz. Ha szorulna a
  hurok a választás előtt a Fideszen, akkor vész vész esetén a Fidesz és a Jobbik egy csapat lesz,
  legalábbis választói szempontból. Soha többet szoclib kormányzást!!! A kisebbik rosszat kell választani.”
 • 10. Pretorianus 2012. augusztus 26. 20:09
  „" Amúgy sem kötődöm soha személyekhez akkor sem ha ezt egyesek mint a nagymellű(szó szerint, cak megint finom vagyok) "Pre........" időt fáradságot nem kímélve próbálta bebizonyítani."
  Hát persze,hogy nem... :)))”
 • 9. Ambar 2012. augusztus 26. 11:56
  „Igen én is bíztam abban hogy kétharmaddal lehet egyértelmű döntéseket hozni.Már meg kellett volna húzni a határt ,de nem történt meg,hiába van meg a többség.Egyre inkább azt látom ez nem véletlen.A katonai félszervezetek erősödnek és egyre többen hisznek abban hogy ez a megoldás.Ha a rendőrség nem teheti a dolgát egyértelműen ,ha az emberek egyre rosszabbnak ítélik a közbiztonságot mindenkitől elfogadják még a látszat intézkedéseket is felvonulásokat a megfélelmitéseket.A rend fenntartása szerintem egyértelműen a hatalom feladata ,ha lehetnek is segítői neki kell megszabni a feltételeket.Szerintem a hatalom nem tud vagy nem akar ennek megfelelni.A feltételek adottak.Ezért gondolok arra ,hogy jobbikra mint lelendő szövetségesre tekint a fidesz és ez felül ír mindent.Ki fog derűlni!”
 • 8. pancser 2012. augusztus 26. 11:15
  „4."Ambar" semiféle köd nem borított el soha, de tudom ki tehet ebben az ügyben valamit, ez OV. és kormánya. ezért biztatom. Amúgy sem kötődöm soha személyekhez akkor sem ha ezt egyesek mint a nagymellű(szó szerint, cak megint finom vagyok) "Pre........" időt fáradságot nem kímélve próbálta bebizonyítani.
  Ami engem vezérel legalább kétezer éves, meg az ami ezen kívül kiállta az idő próbáját.
  Nos a gárda nem ilyen, ezek a folyamatok Németországban több millió fiatal férfi és sok millió más áldozatába került a német népnek, meg szinte minden európai országnak.
  OV.nak meg kell húzni a határt, világosan érthetően a Jobbik meg a Fidesz között, a félkatonai szervezeteket fel kell számolni, a törvényt kijátszókat meg kell büntetni. Vona Gábort is kiadhatja a Parlament erősen meg van a többség ehhez.
  Az MSZP sajnos nem állt a helyzet magaslatán a gárda alakulása idején, emlékszem úgy mint Te is szavakban a Fideszhez kötötték, de ezt a gyakorlatban, mármint ezt az állítást soha nem tették próbára.Azt gondolták ugyanis, hogy a szélsőséget a lakosság többsége mindig elutasítja ami így is van. Ha ez igaz ez az összekapcsolás árt a Fidesznek. Mint láttuk ez katasztrofális taktikai hiba volt részükre!”
 • 7. machers 2012. augusztus 26. 09:22
  „3.Pretorianus 2012.08.25. 19:55
  "Hitler és sztálin is megirigyelne..."
  Ebben kell még sokat fejlődnötök!
  Pusztán a véleménykülönbség nem jelenti a diktatúrával való azonosulást.
  Tolerancia, mások véleményének tiszteletben tartása!”
 • 6. pamplona 2012. augusztus 25. 23:11
  „Minden tiszteletem a gárdistáké! Mindenhol segítenek ahova az etnikai bűnözésnek kiszolgáltatott honfitársaink hivják őket. A jelenlegi hatalom -amelynek az etnikai bűnözést dolga lenne felszámolni -sajnos rendőrségével ezeket a bűnözőket védi,de remélem már nem sokáig teheti! Ébredj Magyar Nép!”
 • 5. háté 2012. augusztus 25. 22:39
  „Így elnézve a képeket, több ezer,- tisztességes magyar embert- gárdistákat, szimpatizánsokat, - és néhány- beteg-idegent, bohóc álcázásban látni.
  Szebb jövőt kívánok nemzettársaimnak! - akinek nem tetszik ellehet menni kérem. -”
 • 4. Ambar 2012. augusztus 25. 20:57
  „Pancser a jobbik és a gárda a fideszből bújt elő!A bíróság meg nem hibás. A kétharmados hatalom ha akarná megszüntetné a joghézagot.De nem akarja!Fidesz -jobbik a háttérben már most is szövetséges ,de lesznek még nyíltan is.Gondolom akkor majd meg magyarázod hogy MSZP miatt teszik.Nem kellene már mindig erre hivatkozni.Jól tudod a fidesz azt tehet amit akar ,teszi is !Ha gyökerestől tépnék ki a gyomot akkor a mai politikai elitből mi maradna?A rendszerváltás óta a fidesz változott a legkevésbé tehát sok a gyom ott is.Volt hogy te is láttad ,de fordítottál egyet.De a narancsköd megint elborított!”
 • 3. Pretorianus 2012. augusztus 25. 19:55
  „Isten áldja azokat az embereket,akik az állam helyett,hívásra megvédik a rászorulókat!
  Te meg ketteske ügyesen viseled a diktátori mezt! Hitler és sztálin is megirigyelne...”
 • 2. pancser 2012. augusztus 25. 19:32
  „Undorító csapat! A bíróság sem normális, ha meg joghézag van akkor változtatni rajta. minden egyes gárdatagot elő kell venni, hogy ez többet ne fordulhasson elő! Az MSZP köpenyéből bújtak elő, azért hagyták, hogy a Fideszt lejárassák. Ha akkor gyökerestől kitépik a gyomot......”
21 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hajdu János: a világ egyik leggyorsabb alakulata a TEK

A világ egyik leggyorsabb alakulata a magyar Terrorelhárítási Központ (TEK) a szervezet főigazgatója… Tovább olvasom