Kisalföld logö

2019. 03. 23. szombat - Emőke 2°C | 18°C Még több cikk.

A HÖOK ellenzi

a tandíj bevezetését

A tandíj bevezetése ellen, valamint a politikai függetlenség megmaradása érdekében fogadott el ajánlástervezetet a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája Mosonmagyaróváron tartott közgyűlésén.
Közgyűlését tartotta a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) a hét végén Mosonmagyaróváron százhat hazai felsőoktatási intézmény hallgatójának részvételével. Beke Károly, a házigazda Nyugat-Magyarországi Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszer-tudományi Kara hallgatói önkormányzatának elnöke a Kisalföldnek elmondta: a közgyűlés elfogadott két lényeges ajánlástervezetet a tervezett tandíj, a képzési hozzájárulás bevezetése ellen, illetve a HÖOK politikai függetlenségéért.
A HÖOK álláspontja szerint az európai felsőoktatás eszmei alapjaitól idegen az állami finanszírozású képzések költségei egészének vagy egy részének a hallgatókra hárítása. Véleményük szerint ez erősen veszélyeztetné a felsőoktatás széles körű elérhetőségét.
Ajánlásukban felhívják a mindenkori kormányzat figyelmét, hogy ezen törekvések ellen minden törvényes eszközzel fel fognak lépni. Nyitottak azonban minden olyan kezdeményezésre, amely ésszerűbbé, hatékonyabbá teheti a felsőoktatás finanszírozását.
A pártpolitika-mentes hallgatói önkormányzatiságról szóló állásfoglalást a külföldi, politikai alapon szervezett önkormányzati rendszerek hibáit ismerve alkották meg. A HÖOK úgy véli, a magyar felsőoktatás mindenkori kérdéseire, gondjaira nem politikai, hanem szakmai alapon kell megoldásokat keresni. A hallgatókat nem szabad megosztani világnézeti meggyőződésük alapján. A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája ajánlásával hívja fel a hallgatókat, az oktatási kormányzat döntéshozóit, illetve a pártokat, hogy a jövőben is tegyenek meg mindent az érdekképviselet pártpolitika-mentességéért.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tanulás a határsávon belül

Fél évszázaddal ezelőtt az alsó tagozatosok délelőtt, a felsősök pedig délután tanultak… Tovább olvasom