Kisalföld logö

2019. 07. 17. szerda - Endre, Elek 14°C | 27°C Még több cikk.

A hízásnak lelki oka is lehet

Szinte minden fellelhető módszerrel lehet fogyni, tartós eredményt azonban csupán néhány hoz közülük. Ezek sem érnek azonban sokat, ha a hízás mögött érzelmi problémák állnak, így sok esetben nem elég az étkezésre odafigyelni, a lelket is meg kell gyógyítani.
Sokan az evést ugyanúgy használják örömforrásnak vagy pótszernek, mint az alkoholt, nikotint vagy drogot Illusztráció: MTI
A manapság oly divatos fogyókúrázásba sokan azzal a felkiáltással nem vágnak bele: nehéz és küzdelmes vállalkozás. A siker érdekében a problémát célszerű másként megközelíteni, a nehézségek dacára ugyanis – fogyni egyszerű. Az igazsághoz persze hozzátartozik, hogy a mondat úgy folytatódik: az eredményt megtartani viszont már valóban nehéz, ám ez utóbbiban igyekszünk hasznos tanácsokkal szolgálni.

Működő módszerek

Hogy miért egyszerű fogyni? Mert szinte minden módszer működik, amelyekről különböző női magazinokban olvasni lehet: előbb-utóbb súlycsökkenést eredményeznek. Csakhogy a legtöbb azon az eljáráson alapul, hogy megszorítja a napi bevihető kalóriamennyiséget, illetve valamelyik alkotórészt – szénhidrátot vagy zsírt – kihagyja az étrendből. A szervezet tehát valamihez nem jut hozzá, ezért egy másfajta anyagcsere kezd el működni, melynek során felhasználja a felhalmozott zsírsejteket.

Minőségi éhezés

– Amikor kizárunk valamilyen tápanyagot a táplálkozásunkból, minőségi éhezés lép fel, hiszen valamihez nem jut hozzá a szervezet – magyarázta Bogdány Anikó orvos-természetgyógyász. Emiatt előbb-utóbb szenvedni kezdünk, ezért pár hónap múlva feladjuk a fogyókúrát és rászabadulunk a hűtőszekrényre. Ez csupán azoknál a módszereknél nincs így, amelyeknél semmi nincs kizárva az étrendből, éppen ezért csupán ezek hoznak tartós eredményt.

Ilyen például a 90 napos elkülönítő diéta, mely során egyik nap szénhidrátot, másik nap fehérjét, majd keményítőt és gyümölcsöt lehet enni. Lényegében tehát mindent, csak egymástól elkülönítve. Ugyanilyen módszer Norbié, csak ott nem naponként, hanem napszakonként választották szét a különböző típusú ételeket. – Ez a fogyókúra azt mondja, hogy ha meg akarsz enni egy csokitortát, hát edd, csak ne este, hanem reggel. Arra képes a szervezet, hogy a kívánalmait pár órával eltolja, ám azt, hogy egyáltalán nem ehet valamit, csak rövid ideig bírja – magyarázta a szakember.

Egy biztos: nincs két ember, akinek ugyanaz a fogyókúra ugyanolyan hatékony. Mindenkinek egyénre szabottan kell összeállítani, mi az, amit meg tud tenni fogyása érdekében, miről képes lemondani, és mindezt kombinálni kell életmódjával és azzal, hogyan tudja variálni az étrendjét.

Csináljuk végig!

Egy a lényeg: mindegy, milyen módszert választunk, csináljuk végig.

Sokak problémája, hogy – bár hősiesen végigküzdenek egy fogyókúrát, és meg is szabadulnak fölös kilóiktól – hamar visszahíznak, és egy idő után szinte már a levegőtől is rakódnak rájuk a zsírpárnák. Bogdány Anikó szerint ezt mindenki csak saját magának köszönheti. A szervezet ugyanis néhány lefogyás és visszahízás után megtanulja, hogy időről időre vannak éhezéses periódusok, így amikor táplálékot kap, azt az utolsó molekuláig elraktározza, magyarul felkészül az ínséges időkre.

Igazi örömforrás

Csak az lehet eredményes fogyókúra, ami egyúttal olyan életmód- és táplálkozásváltozással is jár, melyet később is meg tudunk egy bizonyos szinten tartani. – Nem kell nagy dolgokra gondolni, csupán olyasmikre, hogy este ne együk tele magukat, az édességfogyasztást csökkentsük a minimumra, fogyasszunk sok rostot és rendszeresen mozogjunk – mondta a szakember.

Bogdány Anikó szerint a hízásnak nemcsak testi, lelki oka is van. – Nagyon sokan az evést ugyanúgy használják örömforrásnak vagy pótszernek, mint az alkoholt, nikotint, drogot vagy bármi mást. Ilyenkor kell a lelki segítség. Éppen ezért ha a mélyen rejlő okokat nem hozzák felszínre és oldják meg, soha nem lesz tartós a fogyás. Ha viszont az indíték megszűnik, elszáll az a feszültség is, melyet az evéssel el akart nyomni. Ehhez kell szakember segítségét kérni.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kisautók és nagy hiányzók

Szombaton délben nyílt és kilenc nappal később, vasárnap este zárja kapuit Magyarország legnagyobb… Tovább olvasom