Kisalföld logö

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -3°C | 4°C Még több cikk.

A hirtelen vércukoresés cukorbetegeknél

BELGYÓGYÁSZAT - Enyhe vércukoresés (hipoglikémia) időszakos jelentkezése tulajdonképpen hozzátartozik az inzulinkezeléshez. Nem kell félni tőle! Soron kívüli szénhidrátbevitellel egyszerűen megoldható. Az olyan cukorbeteg, akinek soha nincs nagyon enyhe hipoglikémiája, valószínűleg nincs is jól beállítva. Súlyos hipoglikémia általában csak akkor alakul ki, ha a beteg nem veszi komolyan az enyhe hipoglikémia tüneteit és nem tesz meg mindent azonnal a nagyobb baj elhárítására.
A megelőzés lehetőségei

Az inzulinnal kezelt cukorbeteg ügyeljen az inzulin megfelelő adagolására, az étkezési időpontok pontos betartására, az elfogyasztott táplálék megfelelő szénhidráttartalmára. Ha többfajta inzulinkészítményt alkalmaz, a véletlen összecserélés megelőzése érdekében jól láthatóan jelölje meg a beadóeszközöket. Fokozott fizikai aktivitás esetén egyen többet, vagy ha a tevékenység eleve tervezett, adjon kevesebb inzulint. Enyhe hipoglikémia kivédésére mindig legyen a cukorbetegnél néhány szem kocka- vagy szőlőcukor, esetleg egy 2 dl-es normál rostos üdítő és lassú felszívódású szénhidrát is (pl. néhány szem keksz, zsemle, kifli vagy egy kis szelet kenyér).

Mit tegyünk?

Amennyiben enyhe vércukoresésre utaló tünetek jelentkeznek, ha lehetősége van rá, azonnal mérjen vércukrot, ezzel lehet bizonyítani, hogy a panaszt (pl. remegés) tényleg a vércukor csökkenése okozza. Ha vércukorérték tényleg alacsony, azonnal fogyasszon el 10–20 g gyorsan felszívódó szénhidrátot: pl. 2–3 dl nem cukrozott gyümölcslevet vagy tejet. Ha a panaszok erőteljesebbek, 1–2 dl cukrozott üdítőital (pl. normál kóla) fogyasztása ajánlatos. Ilyenkor 4–6 db szőlőcukor (glukóz) vagy ugyanennyi kockacukor (répacukor, szacharóz) is eléri a kívánt hatást. A panaszok megszűnésekor, ha elhúzódó vércukoresésre lehet számítani, 10–20 g lassan felszívódó szénhidrátot is egyen meg a beteg (pl. fél zsemle, néhány db keksz).

Hogyan segíthetünk?

Meg kell tanítani a beteg hozzátartozóit, esetleg munkatársait, hogy súlyosabb állapotban (pl. ha a beteg zavart és így önmaga ellátására képtelen) mi a teendő, hogyan tudják megakadályozni a kóma kialakulását. Első lépésként ilyenkor cukros ital itatásával próbálkozhatnak. Természetesen ha a beteg eszméletlen, akkor itatása tilos, a félrenyelés veszélye miatt. Az eszméletlen betegnek erre kiképzett hozzátartozója a mentő megérkezéséig glucagoninjekciót adhat. A glucagon egy vércukoremelő hasnyálmirigyhormon, mely tűvel egybeépített fecskendős kiszerelésben kapható. Hipoglikémiás kómát átvészelt cukorbeteg családja részére javasoljuk ennek beszerzését. Laikus elsősegélyként ugyanúgy bőr alá (subcutan) adható, mint az inzulin. Olyan családtagnak, aki be tudja adni az inzulint, ennek a beadása sem okozhat problémát.

Hogy ne gondolják részegnek

A cukorbeteg mindig hordjon magánál a személyi igazolványában igazolást betegségéről, ez kezelőorvosuknál vagy a cukorbeteg-gondozóban beszerezhető. A személyes adatain kívül ez tartalmazza a kezelési módot, és rövid utasítást a laikus elsősegélynyújtónak. Pl. „Rosszullét esetén itasson velem cukros vizet, ha eszméletlen vagyok, ezt ne tegye, akkor hívjon azonnal mentőt." A „Cukorbeteg vagyok" igazolás segíthet abban is, hogy ne gondolják részegnek, kábítószer-élvezőnek vagy epilepsziásnak a beteget, ha segítségre szorul, és azonnal a megfelelő ellátást kapja.

Végül még egyszer is hangsúlyoznám, ha az inzulinnal kezelt cukorbeteg ismeri „saját" hipoglikémiájának indító tüneteit és időben megteszi a szükséges lépéseket, soha nem kerülhet kellemetlen helyzetbe. (Szerzőnk belgyógyász, kardiológus főorvos.)
Ha lehetősége van rá, azonnal mérjen vércukrot.


Derítsék ki az okot!
Minden egyes enyhe hipoglikémia esetén a beteg próbálja meg utólag tisztázni a kiváltó okot, és azt, hogy esetleg hol történt hiba. Ha ez megvan, egy következő hasonló esemény könnyedén megelőzhető. Ha a beteg nem tud felderíteni semmilyen előidéző tényezőt, írja le a szituációt a kezelési napló megjegyzés rovatába.
– Mikor történt az esemény pontosan?
– Mikor, milyen és mennyi inzulint adott előtte?
– Mit evett? Mennyit mozgott?
Ezen adatok nagyban segítenek a kezelőorvosnak kielemezni az eseményt a következő kontrollon.


Dr. Strényer Ferenc

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Konyha vidám hangulatban

A vörösek, narancsok és sárgák tökéletesen hatnak, ha valami izgató, serkentő színösszeállítást… Tovább olvasom