Kisalföld logö

2019. 04. 25. csütörtök - Márk Még több cikk.

A hiányról tárgyaltak a koalíciós pártok

A koalíciós pártok csütörtökön a parlamenti ülés szünetében egyeztettek a miniszterelnökkel az államháztartási egyensúly helyreállítása érdekében tervezett intézkedéscsomagról.
"A záró tárgyaláson megállapodtunk mindazokról a lépésekről, amelyeket egyrészt a miniszterelnök úr bejelent majd szombaton, másrészt pedig, amelyek aztán törvényjavaslatok formájában a parlament elé kerülnek" - mondta a megbeszélésről távozó Kuncze Gábor SZDSZ-elnök újságíróknak. Hogy melyek ezek a törvényjavaslatok, arra a pártelnök nem adott konkrét választ.

Arra a kérdésre, hogy mennyi idő alatt milyen összeget akarnak megtakarítani, közölte: "gyorsan, minél többet". Veres János pénzügyminiszter a tárgyalást követően annyit közölt: a megtakarítások jelentősek lesznek az államháztartásban.

Beindult a kétnapos nagyüzem a parlamentben

Az idén, a tervezett intézkedések megtételét követően lehet az államháztartás eredményszemléletű, GDP-arányos hiánya 8 százalék, nyugdíjreform korrekcióval - erősítette meg Veres János pénzügyminiszter.

Veres János ismertette: intézkedések nélkül az államháztartás deficittöbblete 1.000 milliárd forint lenne. Az idén az intézkedésekkel a deficit 350 milliárd forinttal csökken a tervek szerint, ennek fele kiadáscsökkentés és fele bevételnövelés. Konkrétumokat nem ismertetett. A 2007-es deficit mérséklés tervezett mértéke 1.000 milliárd forint.

Megerősítette: továbbra is azzal számolnak, hogy 2008-ban az ország teljesíti a maastrichti kritériumokat.

Pótköltségvetés benyújtását Veres János nem tartotta indokoltnak, mint mondta, a folyó tételek változása nem éri el azt a mértéket, ami pótköltségvetést tesz szükségessé.

Az eddigi hivatalos prognózis szerint az államháztartási hiány pénzforgalmi szemléletben a GDP 6,1 százalékát, illetve nyugdíjkorrekcióval számítva a hazai össztermék 4,7 százalékát tette volna ki.

Gyurcsány Ferenc a kormányprogram parlamenti vitájában az mondta: az államháztartás idei hiánya nyolc százalék körül lesz; hogy ne legyen nagyobb, ahhoz a kormánynak azonnali intézkedéseket kell hoznia.

Ebből következően komoly mértékű megtakarításra van szükség, szombaton ez pontosan nyilvánosságra fog kerülni - tette hozzá. Az intézkedéscsomag összértékét firtató kérdésre közölte: "azt gondolom, hogy a vége majd a kormányülésen fog eldőlni, addig szerintem teljesen fölösleges a számokról ilyen tili-toli módon beszélni".

Kuncze Gábor szerdán sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy a miniszterelnök az Országos Érdekegyeztető Tanács szombati ülésén jelenti majd be az 1000 milliárd forintot meghaladó intézkedéscsomagot.

hirado.hu/MTI
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Emléktábla-avatás és kiállítás

Ágoston Ernő festőművész-rajztanár emléktábláját avatják csütörtökön 15.30-kor a Liszt Ferenc… Tovább olvasom