Kisalföld logö

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -6°C | 2°C Még több cikk.

A harmadik súlyos bűntény után életfogytig járjon!

Szigorítaná a büntető törvénykönyvet a Fidesz. Ezt Lázár János ellenzéki képviselő jelentette be a párt biztonsági és rendvédelmi szakmai műhelyének alakuló ülése után. A Fidesz a kilencvenes évek elején Amerikában bevezetett "három csapás" törvényt szeretné meghonosítani Magyarországon. Ennek az a lényege, hogy ha egy visszaeső bűnöző három esetben is súlyos illetve erőszakos bűncselekményt követ el, ténylegesen életfogytig tartó börtönbüntetést szabnak ki rá.
A szakmai műhely kezdeményezésére a Fidesz már a következő parlamenti ülésszak első napjaiban szeretné beterjeszteni a javaslatot az Országgyűlésnek. Meggyőződésük szerint ugyanis az intézkedésnek komoly visszatartó ereje lenne bűncselekmények elkövetőivel szemben. A három csapás törvényt Kaliforniában vezették be a legszigorúbb formában - ott 10 év alatt 8,8 millióról 6,7 millióra csökkent a bűncsekemények száma - hangzott el. Lázár János szerint a jelenlegi kormány nem teszi meg a szükséges lépéseket a közbiztonság érdekében, a cselekvőképtelenség pedig egyre több erőszakot, illetve bűncselekményt eredményez. A társadalmi problémákkal szembe kell nézni, ehhez azonban először rendet kell teremteni az országban, amihez a mostaninál sokkal több rendőrre van szükség - hangsúlyozta a képviselő. Lázár János aggályát fejezte ki amiatt, hogy Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter szerdai sajtótájékoztatóján nem biztosította a nyilvánosságot afelől, hogy készek újabb forrásokat rendelni a hatóságok megerősítésére. A rendőrség tekintélyét vissza kell állítani, ehhez pedig nem elvonásokra, hanem fejleszésre van szükség - mondta.

Olvasóink írták

24 hozzászólás
12
 • 24. soproni 2009. február 15. 11:54
  „Egy közösségi oldal üzenőfalán olvastam:

  "S E G Í T S !!!

  Lelocsoltak egy cigánylegényt benzinnel, majd
  meggyújtották.
  Most gyűjtést szervezünk az egyedül maradt rokonoknak!

  *Segíts Te is !!!*
  Már összegyűlt 70 liter !
  Szerdától drágább lesz!!!!
  Ha nem küldöd tovább Neked tényleg nincs szíved!!!!!!!!!"”
 • 23. zeta62 2009. február 15. 00:27
  „21. ASHER 2009.02.13. 18:55

  A statisztikák mást mutatnak. Számszerűleg kevesebb, mintegy 10%-al, de az egyes esetekben sokkal brutálisabb az elkövetett cselekmény. Olyankor már gondolkodás nélkül legyilkoltak mindenkit, mert nincs vesztenivalójuk, hogy CSAK TANU NE MARADJON. Szóval abszolut nem biztos, hogy megéri...
  A halálbüntetés visszaállítása jobb lehetne...
  Ahhoz meg akarat nincs.”
 • 22. Domestic 2009. február 14. 14:57
  „kedves hozzászólók!
  Rendkívül dícséretes, hogy mindenki azon töri a buksiját, hogy hogyan érhetne el eredményt egy börtönbüntetés?
  Véleményem szerint sehogy!
  Két dolog történhet egy elitélttel:
  1. Kivárja az idelye leteltét és alaposan felkészülve ront rá a társadalomra szabadulását követően (ehhez kíváló körülményeket biztosít az ország az adóinkból).
  2. Ha valami véletlen miatt nem bírja a bezártságot és a körülményeket (bár hogy MATISZpapát idézzem: leüliattakárabudinis) szabadulásakor egy leépült személyiséggel lép az utcára, ami viszont azért "jó" mert ha csinál valamit, megállapítható, hogy elmeállapota miatt nem büntethető!
  Akkor mi a megoldás?
  Egyszerű! Ezt már a Szovjet és a náci elvtársak is kitalálták: csak egy visszatartó erő jöhet szóba, éspedig az, ha a fogvatartás körülményeit változtatjuk olyanná, hogy:
  1. Két hónapon belül 90%-a a fogvatartottaknak elhalálozik, vagy beáll az elmeháborodásuk.
  2. Aki olyasmiért ül, hogy talán még van esély a társadalomba visszailleszkedésére, azt olyan drasztikus fizikai munkára fogják, hogy ha kibírja, még álmában se jusson eszébe huncutkodni.
  Ma minden megyénkben van BV intézet és az, hogy hány elitélt tartását finanszírozzuk az adónkból?(jobb ha bele se gondolunk)”
 • 21. ASHER 2009. február 13. 18:55
  „ez franciaorszagban mar vagy 3-eve ervenyben van!!A 3-ik eset mar tobbszoros visszaesonek szamit
  es egy elsobuntenyes itelet 3-4szereset kapja!!!meglehetos visszaszorito a hatasa!!!!!”
 • 20. kackac 2009. február 13. 10:59
  „A második világháborúban Magyarország hadat üzent az USA-nak. Magyarország nagykövete bement a washingtoni külügyminisztériumba, majd átadta a hadüzenetet. Ezután a következő beszélgetés zajlott le:
  USA Külügyminiszter: - Mi az Önök államformája?
  Magyar nagykövet: - Királyság.
  - És ki a királyuk?
  - Nincs királyunk, hanem kormányzónk van.
  - Ki a kormányzó?
  - Vitéz Horthy Miklós tengernagy.
  - És van Önöknek tengerük?
  - Az nincs.
  - Értem. Van az USA-val szemben területi követelésük?
  - Nincs.
  - Van valamilyen országgal szemben területi követelésük?
  - Igen. Ausztriával, Csehszlovákiával, Romániával...
  - Értem. És azokkal szemben is hadat viselnek?
  - Nem, ők a szövetségeseink.”
 • 19. trueman 2009. február 13. 10:31
  „Nem lehetne az első súlyos után életfogytig???
  Naaaaa!!!Légysz,légyszi,légyszi!
  Tököm tele a bűnözőkkel már és az állandó kifogásokkal ,
  hogy most épp melyik anya v. gyerekgyilkost engedik ki 2-3 év után az utcára.”
 • 18. kdt 2009. február 13. 07:20
  „http://www.youtube.com/watch?v=_eBJt0cjIT8”
 • 17. CsabaKiraly 2009. február 13. 04:48
  „Nem igaz, hogy Amerikaban kulpnbseget teszenek az elkovetett bunok kozott amikor a "3X es orokke benn maradsz" a "tema". Minden olyan tett amit a torveny szerint buntetni lehet beszamit. Egy alkalommal a pasi egy tabla csokit lopott es az volt a harmadik. Tobbe nem jon ki. Azaz bortonbe fog meghalni. Amerikaban nincs "eletfogytiglan" ahol bizonyos ido utan szabadul. De van "Life without parole", ami azt jelenti, hogy eldobhatjak a kulcsot mert tobbe nem jon ki.”
 • 16. CsabaKiraly 2009. február 13. 04:25
  „Mi a lehetoseg a halalbuntetes vissza-allitasara? ZERO. Ne is faradjatok mert SOHA nem jon vissza.
  Megjegyzem ha rajtam allna valoszinu visszahoznam. De legyunk realistak, erre nem sok esely van.
  Es osszehasonlitani Norvegiat a Balti-allamokkal sem lehet. 2 Kulonbozo FAJ-rol beszelunk. Norvegia az egyik leggazdagabb orszag a vilagon, emberek tulnyomo resze vallasos, nagyobb szazaleka egyetemi diplomaval rendelkezik, gyerekeik olyan ellatasban reszesulnek mint sehol mashol (ertsd ovoda, napkozi) teljesen ingyen. Minden ember 100%-os orvosi ellatasban reszesul. Minimum 5-7 heti fizetett vakacio. Mindezt a nagty mennyisegu OLAJ-bol fizetik, de az olaj elott is hasonlo szocialis biztositas volt, igaz magas ado-t fizetnek de senki sem panaszkodik, hisz roluk igazan ellehet mondani, hogy BOLDOGOK. Es nem is EU tagok, nem is akarnak lenni. Szerintem sokkal tisztabb FAJ mint barhol mashol es talan ez a legfontosabb tenyezo, hogy a bunozes olyan alacsony naluk. En hatarozottan FEL-nezek rajuk innen a posvany-cigokkal teli Magyarorszagrol.”
 • 15. zstoth 2009. február 13. 00:06
  „Nem leszek népszerű.

  A kőkemény büntetések többnyire semmilyen formában nem szorítják vissza a bűnözést, hanem éppen fordítva, egy bizonyos határ felett még keményebb elkövetésre, a végsőkig való bujkálásra és elkeseredett gyilkosságokra ösztönöznek. Akik halálbüntetést akarnak, azok bosszúvágyból rendőröket, ártatlan tanúkat ítélnek halálra akaratlanul.

  Egy példa: az Európai Unióban a 100 ezer emberre eső gyilkosságok száma Lettországban (Litvániával karöltve) 8-10 az utóbbi években. Az EU-ban csak Lettországban van halálbüntetés, a legtöbb ember itt ül börtönben, a börtönviszonyok szörnyűek. Ausztriában, Luxemburgban, Norvégiában, Dániában stb. az arány egy alatti, pedig a börtönviszonyok liberálisak.

  A bűnözési statisztikát - sok egyéb társadalmi ok mellett - egy tényező javítja meg ténylegesen, a felderítettségi arány. Ez Magyarországon az emberöléseket tekintve viszonylag jó, 90% feletti. Az emberölések aránya 100 ezer lakosra vetítve kb. 2, hasonló, mint Angliában, s amúgy az 1994-es érték fele. Megjegyzem, a letöltendő szabadságvesztésre ítéltek száma Magyarországon magas, a nyugat-európaihoz képest a bírósági gyakorlat szigorúbb.

  Summa summarum: ha a felderítettség magas, a bűnözés csökken. A Baltikumban a szervezett bűnözői csoportok miatt a felderítettség alacsony, a bűnözők többsége megússza a dolgot.

  Egyébként az emlegetett Amerikában kb. 6 gyilkosság esik 100 ezer lakosra, s a 12 halálbüntetést nem alkalmazó tagállamban jobbak a bűnözési statisztikák.

  Vannak persze olyan országok is, ahol van halálbüntetés, s mégis alacsony a bűnözés, mint pl. Japánban. Egyfelől, Japán más kulturális közeg, másfelől évszázadok óta igen alacsony a bűnözés, harmadsorban a gyilkosok igen kis hányadát végzik ki, zömmel a legsúlyosabb, minősített eseteket, a negyedik, legfontosabb tényező: magas a felderítettségi arány.

  A hivatkozott adatok a Wikipediából kiindulva elérhetők.”
 • 14. SAmu 2009. február 12. 22:40
  „A 18 milla/év benzinpénzt (számla nélkül!) felvevő lázársepredék megint súlyosan téved: halálbüntetés járna minden gyilkosnak, de azonnal és nem a harmadik gyilkosság után. Úgy látszik itt nem példalép az USA, no meg a szintén nem túl fejletlen Japán sem. (A világ két első nagyhatalma nem sokat rakosgatja a gyilkosokat!)
  Legalább tudjuk, hogy ez a mélyen népnemzeti, keresztény párt még több gyilkost kíván ránkszabadítani!”
 • 13. comet 2009. február 12. 22:35
  „11. de ott kinn már az elsőnél is bekasznizzák, csak még kiengedik. A harmadiknál meg már nem engedik ki. Nálunk egyenlőre még az első lépés sem működik kellően, pedig annak is lenne hatása. Ld Sztojka gyerek sem nagyon akar vissza menni.”
 • 12. Primax 2009. február 12. 21:36
  „Ezek a próbálkozások csak gyenge "maszatolások".
  Igenis vissza kell állítani a halálbüntetést és keményen alkalmazni is kell !
  Ennek előbb-utóbb azért lenne - némi - viszatartó hatása.”
 • 11. jockey 2009. február 12. 21:28
  „Nem akkora hülyeség ez a javaslat, mint amekkorának esetleg látszik. Valóban azon van a hangsúly, mely bűncselekmények kerülnének ebbe a kategóriába. Az emberölés nyilván, de ott a helye a rablásnak, az erőszakos nemi közösülésnek és a kábítószerterjesztésnek is. Ha valaki emberölést követ el, már elsőre is megkaphatja az életfogytiglant, de ez mai is így van, megfelelő minősító körülményeknél. Azonban a javaslat jelentősége a következőkben rejlik. Amennyiben fk. Sz. Dzsennárió 15 évesen az iskolában megerőszakolja a 9 éves osztálytársát, 17 évesen testvéreivel csoportosan kirabol egy járókelőt, majd 20 évesen elkapják kábítószerterjesztésen, többé nem jöhet ki az emberek közé. Ez lenne a lényeg! Na meg persze az, hogy a börtönökben dolgozzanak, mint a majmolt USA-ban, tehát a fiúk bátran dolgozzanak a bányában, a rájuk töltött puskával vigyázó őrök sorfala között.”
 • 10. előrelátó 2009. február 12. 21:23
  „USAben összeadódnak a büntetési tételek, és ez nagyon is jól van, ha 1 embert ölt meg a fazon az 40 év, ha kettőt az 80 év, ha tizet az 400 év börtön.....aztán vagy tud szabadulni vagy időközben megdöglik, egyéni szoc probléma......”
 • 9. előrelátó 2009. február 12. 21:21
  „Nevetséges ez az egész. Meg az életfogytiglan, ami nálunk köztudott, hogy nem az, 25 vagy 30 év, jó magaviselettel 15.......nevetséges......”
 • 8. pihent 2009. február 12. 21:13
  „Pár napja volt itt egy cikk arról, hogy kit miért mennyi időre ítéltek el Győrben. Ha jól emlékszem két tényleges életfogytos volt összesen. A legtöbb bűnözőt, ha el is ítélik, nevetséges büntetést kapnak - lásd Postabank Gábor vagy a nagymamát és unokáját zebrán halálra gázoló fickó.
  Szerintem nem hülyeség a fidesz ötlete, más kérdés, hogy mi számít majd súlyos bűncselekménynek. Mert számomra a fenti két eset pl az.”
 • 7. nocomment41 2009. február 12. 20:59
  „Tüntetés a sajtó- és véleményszabadságért. Jöjjünk el minél többen, vállaljunk szolidaritást a Magyar Hírlappal. Találkozunk pénteken, február 13-án 14 órakor a Kossuth téren, a Miniszterelnöki Hivatal előtt.”
 • 6. b.zoli 2009. február 12. 20:38
  „az annyuk picsáját! ökrök ! 3 sulyos büncselekményt kivárni????? normálisak ezek????
  mindjuk 3 feleségét meg gyermekeit irthatja valaki ki mire életfottyot kap. ISTENEM segíccs

  ( sajnálom ha nem tok helyesen irni )”
 • 5. hehe08 2009. február 12. 20:30
  „Kiváncsi lennék, hogy ha az ő gyerekét ölnék meg akkor is ki akarná-e várni a harmadik erőszakos bűcsnelekményt........

  Inkább a halálbűntetést hozzák vissza.......
  Annak lenne valamennyi elrettentő ereje..... persze ha azokon alkalmaznák akiken kellene.......”
24 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Feladta magát Sz. Iván és tagad

Veszprém - Tagad a Marian Cozma elleni támadás harmadik gyanúsítottja. A férfi éjfél előtt adta fel… Tovább olvasom