Kisalföld logö

2019. 06. 20. csütörtök - Rafael 19°C | 27°C Még több cikk.

A gyümölcsösökben és az aratás előtt álló táblákon okoztak nagy kárt az elmúlt napok viharai

A kajsziültetvényeken a nagy erejű szél leverte a termés egy részét, a meggynél a szél mellett az eső is gondot okozott, a repce- és búzatáblákon az orkánerejű szél eltörte a kalászok szárát, a jég pedig kiverte a szemeket a növényekből.
Az elmúlt napok viharai nagy károkat okoztak a gyümölcsösökben, így kajsziból, meggyből és almából is kevesebb kerülhet a piacokra, de a gabonatáblákat sem kímélte az időjárás - olvasható a Magyar Idők keddi számában.

Ledó Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, a Fruitveb elnöke szerint a viharok az érő gyümölcsöket viselték meg a legjobban. A kajsziültetvényeken a nagy erejű szél leverte a termés egy részét, a meggynél a szél mellett az eső is gondot okozott, sok helyen megrepedeztek a szemek, amelyeket így csak veszteséggel tudnak értékesíteni a termelők a léüzemeknek. A szabolcsi térségben az almáskertek egy részét elverte a jég. Emellett a fóliasátrak esetében is előfordultak károk.
 
Kép szerzője: Vajda János

A gyümölcsösök jelentős részére egyébként kötöttek biztosítást a gazdák és azok, akiknek 30 százaléknál nagyobb vesztesége keletkezett, állami támogatásra is számíthatnak.

Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke arról tájékoztatta a lapot, hogy becslése szerint akár a tíz százalékot is meghaladhatja a veszteség a szántóföldeken; a károk pontos felmérése még folyamatban van.

A cikk szerint a legjelentősebb kiesés az aratás előtt álló repce- és búzatáblákon jelentkezhet, az orkánerejű szél sok helyen eltörte a kalászok szárát, a jég pedig kiverte a szemeket a növényekből.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyarországon nagyon népszerűek a dizájnerdrogok

Magyarországon nagyon népszerűek a dizájnerdrogok
Néhány éve már kevesebb fogy belőlük - újra az amfetamin-tartalmú szerek kezdenek hódítani -, de még… Tovább olvasom