Kisalföld logö

2019. 01. 18. péntek - Piroska -1°C | 8°C Még több cikk.

A gyógyszeres kezelés jelentősége

A koszorúér-tágítás során jobb eredmény érhető el megfelelő gyógyszeres előkészítés után.

A koszorúér-tágítás és az esetleges stent (tágító drótháló) beültetése során jobb és tartósabb eredmény érhető el, ha a betegek a beavatkozásra megfelelő gyógyszeres előkészítés után érkeznek.
Leginkább elfogadott az aszpirin (pl. Colfarit, Astrix, Aspirin Protect) és a ticlopidin (Ticlid, Ipaton, Aplatic) vagy clopidogrel (Plavix) együttes adása, melyet már a katéterezés előtt el kell kezdeni és a beavatkozás után is  tartósan kell szedni.

Ezek a készítmények a vér alvadékonyságát, a vérrögök képződését gátolják, ezáltal a beavatkozás során az ér belső felszínén képződő mikroszkopikus sérülések gyógyulási hajlamát javítják. Hatásukból adódóan alkalmazásuk során jelentéktelen vérzések (fogínyvérzés, orrvérzés) előfordulhatnak. Más okból keletkező bőrsérülésből származó vérzés nehezebben szűnik meg. Bizonyos betegségekben, állapotokban, pl. aktív (jelenleg is vagy nemrégiben vérző) gyomor-, bélrendszeri betegség, ismert daganatos betegség, frissen végzett műtéti beavatkozás, gyógyszerallergia esetén alkalmazásuk különös gondosságot igényel.

Az ilyen és hasonló társbetegségekről a beavatkozást végző orvosnak minden esetben tudnia kell! Ennek ismeretében az esetleges kellemetlen és veszélyes vérzéses szövődmények szinte mindig kivédhetők. A sürgősséggel szívkatéterezésre érkező betegek számára ma már rendelkezésre állnak hatásukat gyorsabban kifejtő készítmények, így ezen betegek előkészítése is megoldható. Ugyanakkor a tervezetten koszorúér-tágításra kerülő betegek gyógyszeres elő- és utókezelése feltétlenül szükséges, hiszen a beavatkozás során és azt követően így számos életveszélyes szövődmény megelőzhető.

A sikeres beavatkozások után jelentősen megváltozik a szív keringése, ezért korábban szedett gyógyszereinek egy része akár szükségtelenné is válhat, más gyógyszereket viszont feltétlenül szedni kell. A további gyógyszerelés kezelőorvosával történő egyeztetése igen fontos az ön számára. Szívkatéterezést követően kérjük, hogy ezt soha ne mulassza el!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Abigél kontra Harry Potter

Szabó Magda Abigélje J. K. Rowling Harry Potterjével kerül szembe A Nagy Könyv versenyben. Tovább olvasom