Kisalföld logö

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -6°C | 1°C Még több cikk.

A gazdasági törvénycsomagról vitáztak

Képviselői felszólalásokkal folytatta és fejezte be az Országgyűlés a pénzügyi és gazdasági törvénycsomag általános vitáját kedden a parlamentben.
MSZP: 2006 óta már létezik a bankadó
Tóbiás József (MSZP) felszólalásában arra hívta fel a figyelmet, hogy 2006 óta már létezik bankadó Magyarországon, ennek meghatározott mértéke van, a kormány pedig ezt a mértéket szeretné megemelni
Mint mondta, nem esik szó arról, hogy 2011-ben vagy 2012-ben hogyan vezeti majd be a kormány a bankadót.
Véleménye szerint egyetlen egy garanciális elem sincs arra, hogyan kívánja a kormány védeni a fogyasztót, hogy a bankadó terhei ne a polgároknál jelenjenek meg.

A Fidesz is a bankadóról beszélt
B. Nagy László (Fidesz) szerint a jelzálogjog-bejegyzés módosítása nem a lakosság hitelezésének a kockázatát fogja csökkenteni, hanem meg fogja akadályozni azt, hogy magánszemélyek lakáscélú hitelfelvételére bejegyezhessenek földhivatalban devizabiztosítékokat.
Ez a tervezet nem fogja korlátozni a devizahitel-nyújtást magánszemélyek részére.
Beszélt a bankadóról is, mint mondta annak nem csak a bankok az alanyai, hanem a biztosítók, a tőzsdék, a brókerek is.
A képviselő elismerte, senki sem szereti, ha adóztatják, azonban a költségvetési egyensúly megteremtésében ennek a szektornak is részt kell vállalnia.

Fidesz a költségvetési fegyelemről
Román István (Fidesz) azt mondta, hogy a kormány a költségvetési biztosok kinevezésével javítani szeretné a költségvetési fegyelmet. Hozzátette, hogy a költségvetési felügyelői rendszer megteremtése garancia lehet arra, hogy megfelelően osztják el a közpénzeket.

A Jobbik szerint anomáliák vannak a törvényben
Lenhardt Balázs (Jobbik) arra hívta fel a figyelmet, hogy a törvényjavaslatban több anomália is található. Üdvözlendőnek nevezte a háztartási alkalmazott bejelentésére, illetve a pálinkafőzésre vonatkozó részt. Azt mondta, hogy ezekkel viszont tovább kellene lépni egy kicsit, mert a javaslat kicsit elrugaszkodott a valóságtól. Példaként azt mondta, nem valószínű, hogy az emberek tömegesen jelentik be a háztartási alkalmazottaikat.

Jobbik: az állam a "spekuláns tőke" oldalán áll
Hegedűs Lorántné (Jobbik) kijelentette, hogy a jogszabályok kérdéseiben az állam a "spekuláns tőke" oldalára áll. Közölte, hogy az eszközrendszerek szűkítése is csak ezeknek a "spekuláns ingatlanfejlesztőknek" a kiszolgálását szolgálja.

Jobbik a háztartási alkalmazottak bejelentéséről
Berta Szilvia az adócsomag első és második fejezetéhez hozzászólva azt kérte, hogy a végrehajtási rendelet megalkotásakor például a háztartási alkalmazottak bejelentésekor vegyék figyelembe, hogy egyszerű emberekről van szó ezért ne büntessék azonnal az élethelyzetből vagy a véletlen tévedésből adódó mulasztásokat.

Az MSZP alkalmatlannak tarja a javaslatot
Tukacs István (MSZP) kijelentette, hogy a 29 pontból kimaradt "az a vágy, amellyel a Fidesz a maga ígérethalmazát próbálta teljesíteni". Azt mondta, hogy így egy vegyes rendszer sikeredett, kényszer szülte gondolatsor került a parlament elé.
Kijelentette, hogy a gondolatsor alkalmatlan annak beteljesítésére, amire szánták.

KDNP: a polgárokat segítő törvények gyűjteménye a csomag
Varga László arról beszélt, hogy az Orbán-kormány mindent megtett határon kívül és belül, hogy jóérzést teremtsen az emberekben. Ez a törvénycsomag nem más, mint a polgárokat segítő törvények gyűjteménye - mondta a KDNP-s politikus. Három hétnél kicsit több időt adjanak, hogy a kormány helyrehozza, amit az előző kabinet elrontott - kérte.

Cséfalvay: a gazdasági növekedés feltételeit teremti meg a csomag
Cséfalvay Zoltán államtitkár a vitában elhangzottakra reagálva kiemelte: az előző kormány eladósította az országot "a nagyon sikeres válságkezelés" keretében. Háromszázmilliárdos lyukat hagytak a költségvetésben, adósságszolgaságba zavarták az országot - fogalmazott. Ha fejenként 177 ezer forinttal adósítják el az országot, hogy lehet sikeres válságkezelésről beszélni? - tette fel a kérdést.
Hozzátette: a szocialista igazságosság mindig azt jelenti, "elveszem az egyik embertől és odaadom a másiknak". Olyan gazdaságot örökölt a kormány, amelynek minden pontján változtatni kell - szögezte le.
Az intézkedéscsomag gyors megoldást kínál, s van ugyan néhány pont, ahol lehetne szélesebb körű, de egyelőre megértést kért, most ennyit lehet. A javaslatok arról szólnak miként lehet stabilizálni az államháztartás hiányát, s hogyan lehet megteremteni a gazdasági növekedés feltételeit - fűzte hozzá. A bankok számára pedig a legnagyobb kockázat egy eladósodó állam - jegyezte meg.
A törvényjavaslat részletes vitája várhatóan szerdán lesz.

Olvasóink írták

 • 5. zeta62 2010. július 07. 11:13
  „Mert még nem változtatták meg az alkotmányt és a házszabályt...
  Idő kérdése.”
 • 4. hehe08 2010. július 07. 00:35
  „minek vitára bocsátani valamit és húzni az időt ha a kétharmaddal azt csinálok amit akarok???????
  talány.....”
 • 3. Papó 2010. július 06. 20:35
  „Nagy igazságot mondott Cséfalvay "a szocialista igazságosság mindig azt jelenti, "elveszem az egyik embertől és odaadom a másiknak" Lásd minimálbér megadóztatása! A szegényeket megadóztatom, a gazdagokat megjutalmazom! 16% adó! Most amit a gazdagok nem fizetnek be a költségvetésbe, azt befizeti a pórnép! Na,ez az igazi gazdasági csomag!Ettől aztán rohadt gyorsan utolérjük Görögországot!Mellesleg megjegyzem! Mit is akar a kormány? lehívni a fennmaradt 6,2 milliárd eurót+felvenni még 10-20 milliárd eurót! Nocsak talán csak nem kevesli a kormány a 177 ezer forint adóságot fejenként?”
 • 2. load 2010. július 06. 19:06
  „1. FREDDY/S
  A legnagyobb veszély a fizetésképtelenségig eladósodott állampolgár.”
 • 1. FREDDY/S 2010. július 06. 17:15
  „A bankok számára pedig a legnagyobb nyereség az eladósodó állampolgár, nemde...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lődd szét! - Ágyúval a jégverés ellen

A találmány megvédi a gyümölcsültetvényeket, sms üzenettel, telefonhívással indítható vagy… Tovább olvasom