Kisalföld logö

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 9°C Még több cikk.

A franciák nem legalizálják a fájlcserélőket

AFrancia Nemzetgyűlés leszavazta azt az előterjesztést, amely a fájlcserélő (P2P) rendszerek legalizálását tűzte célul.
Vége a találgatásoknak és a reménykedésnek. Több napon át tartó huzavona után ugyanis a Francia Nemzetgyűlés leszavazta azt az előterjesztést, amely a fájlcserélő (P2P) rendszerek legalizálását tűzte célul.

Az úgynevezett globális licenc javaslat lényege az volt, hogy a felhasználók havi néhány eurós átalánydíj fejében szabadon használhassák a P2P-rendszereket. Kezdetben úgy tűnt, hogy az előterjesztés nagy népszerűségnek örvend, nemcsak az internetezők, a fogyasztóvédők és maguk a zenészek, együttesek, hanem a francia parlamenti pártok képviselőinek a körében is. Sok szakember azonban nehéz vitára számított és nekik lett igazuk.

A Francia Nemzetgyűlés közel 20 órás vita után utasította el a szerzői és a szomszédos jogi törvény módosítását. A maratoni tárgyalás végén a zenei ipar képviselői megnyugodva állhattak fel a székeikből, ugyanis bizonyossá vált: minden kedvező előjel ellenére sem legalizálják a fájlcserélő hálózatokat Franciaországban. Elemzők szerint a vita végkimenetele megjósolhatatlan volt, hiszen még tavaly decemberben a Francia Nemzetgyűlés elfogadott két módosító indítványt és ezek után úgy tűnt, hogy a globális licenc javaslat is révbe fog érni.

Ezt látva azonban a zenei ipar érdekeit képviselő szervezetek kampányba kezdtek és tiltakoztak, mondván, Franciaország teret enged az illegális másolatok terjedésének, sőt elősegíti a világhálón való terjesztésüket. A tiltakozások hatására a Francia Nemzetgyűlés úgy döntött, hogy újra napirendre tűzi a kérdést. Idén vették elő újra a javaslatot, hétfőn még törölte az előterjesztést a kormány, de szerdán újra előszedték. Csütörtökön végül a képviselők egyértelműen leszavazták.

Érdekes, hogy a kommunista, a szocialista és a zöld párt, valamint az UDF polgári-liberális párt képviselői tiltakozásképpen távol maradtak a végső voksolástól. Az érintett honatyák és honanyák ugyanis azt vetették a francia kormány szemére, hogy ezzel a hercehurcával megakadályozták az előterjesztés elfogadását.

Forrás: FigyelőNet

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vezetésről – vezetőknek

Vezetésről – vezetőknek címmel tart előadást hétfőn 15 órakor Goda Gyula vezetési tanácsadó a B… Tovább olvasom