Kisalföld logö

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

A forgó alkatrész az egyik fő veszélyforrás

Az elmúlt évek tapasztalatai szerint odafigyelnek a Mosonmagyaróvár környéki gazdák gépeik tűzbiztonságára. Ennek köszönhetően az elmúlt évben mindössze két esetben okozott tüzet meghibásodott mezőgazdasági gép a környéken.
A nyári betakarítási munkálatok megkezdése előtt a mosonmagyaróvári tűzoltóság minden évben kiemelt figyelmet fordít a mezőgazdasági gépek tűzbiztonsági ellenőrzésére.

Igyekeznek segíteni

Knauz Csaba őrnagy, tűzmegelőzési osztályvezető a Kisalföldnek elmondta: bár a gazdák által szervezett gépszemlék mindegyikén nem tudnak részt venni, azért lehetőség szerint igyekeznek minél több helyen segíteni ezt a munkát. A legújabb szabályozás szerint a gépszemlét annak időpontja előtt 8 nappal az illetékes tűzoltóságnál be kell jelenteni, az arról készült jegyzőkönyvet pedig 8 napon belül be kell küldeni.
A felkészítés előtt és a gépszemléken kiemelt figyelmet kell fordítani a nagy fordulatú csapágyak állapotára és megfelelő porvédelmére, a kipufogórendszer állapotára és kombájnok esetében a földelőlánc meglétére. Az elmúlt években előfordult olyan eset, amikor kipufogóhiba miatt a gabonatábla mellett elhaladó traktor ötvenméterenként felgyújtotta a területet. Szintén nagy veszélyforrás kombájnoknál a deformálódott kaszapenge, ami működés közben akár a vörös izzásig is felmelegedhet. Nagyon fontos a megfelelő teljesítményű oltókészülék elhelyezése is.

Ötven ellenőrzés

Évente mintegy hatszáz jármű előzetes gépszemléjét végzik el a gazdák Mosonmagyaróváron és a környező településeken. A tűzoltóság az aratási időszakban mintegy ötven alkalommal tart ellenőrzést, ennek során közel száz járművet vizsgálnak át. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján – néhány kivételtől eltekintve – a gazdák általában odafigyelnek gépeik tűzbiztonságára.

A lángoknak nincs határ

Talán ennek is köszönhető, hogy míg korábban átlagosan évi nyolc olyan tűzhöz kellett vonulniuk a mosonmagyaróvári tűzoltóknak, amit meghibásodott gép okozott, addig tavaly csupán két ilyen eset volt. Az őrnagy felhívja a figyelmet arra is, hogy a gabonatüzek nem állnak meg egy-egy gazda területének határánál. Így amennyiben bebizonyosodik, hogy a nem megfelelően karbantartott gép miatt keletkeztek a lángok, úgy a tulajdonos a bírság mellett számolhat a szomszédos terület gazdája által indított kártérítési perrel is.

Előre be kell jelenteni

A betakarítási időszakban nem csupán a gépek állapotára, hanem a tarlóégetés szabályaira is figyelniük kell a gazdáknak. Ezt minden esetben közvetlenül a munka megkezdése előtt be kell jelenteni a tűzoltóságon. A gazdák „feledékenysége” miatt sajnos számos esetben vonulnak ki téves riasztáshoz a tűzoltók.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lehet a gyógyvizek városa Kapuvár?

Tovább olvasom