Kisalföld logö

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv 1°C | 8°C Még több cikk.

A főpolgármester az iparűzési adó újraelosztását javasolja

- Budapesten nem állhat le a közösségi közlekedés, a fővárosnak azonban nincs elég pénze, ezért az államnak vagy közvetlenül, vagy forrásteremtési lehetőséggel kell hozzájárulnia a költségekhez; az iparűzési adó újraelosztása lenne a legjobb megoldás - mondta Tarlós István a Népszabadságnak.
A főpolgármester a lap pénteki számában közölt interjúban azt mondta: ha az iparűzési adóból a jelenlegi 47 százalék helyett legalább évi 20-30 milliárd forinttal - amennyi a dugódíjból befolyt volna - többet kapna Budapest, akkor hosszú távra megoldódna a BKV finanszírozása. Arra a felvetésre, hogy a kormány, a honatyák és főként a vidéki városvezetők könnyen juthatnak arra a következtetésre, hogy újra menni fog, amit egyszer már megcsinált a főváros - vagyis, hogy kiseperték a padlást, átütemezték az adósságot, tagi kölcsönt adtak a BKV-nak -, azt válaszolta: ilyen nagyságrendű forrást nem lehet még egyszer kivonni a rendszerből. "Ez egyszeri és megismételhetetlen lépés volt" - jelentette ki.

A közműcégeket sújtó adóról úgy vélekedett, ez jelentősen csökkentené a vállalkozások fővárosnak fizetendő osztalékát, így nem sokat nyernének vele. A főpolgármester szerint a budapestiek mindazonáltal nem ússzák meg a dugódíjat, hiszen az része a 4-es metró uniós támogatási szerződésének.

Arról, hogy megkezdődött-e már a puhatolózás az uniónál a dugódíj kiváltásáról, azt mondta: ebben közös állami-fővárosi fellépésre van szükség, és már egyeztetett a dugódíj utáni helyzetről Orbán Viktor miniszterelnökkel és Matolcsy György nemzetgazdasági miniszterrel. "Arra kaptam ígéretet, hogy a főváros és a kormány újra együtt mozog majd, mint a régi szép időkben. A miniszterelnök úrnak ez egy nekem tetsző nyilatkozata volt" - mondta.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy orvoslátogató szervezte az egymilliárdos egészségbiztosítási csalást

A honi egészségbiztosítás történetének eddigi legnagyobb csalását egy orvoslátogató tervelte ki, és… Tovább olvasom