Kisalföld logö

2019. 05. 25. szombat - Orbán Még több cikk.

A fogyasztó a legjobb ellenőr

Legtöbbször az élelmiszerek hűtésével kapcsolatban találnak problémát az ellenőrök a hatósági vizsgálatok során. Az élelmiszerbiztonsági vizsgálatok szeptember közepéig zajlanak. Süth Miklós országos főállatorvos szerint azonban gyakran a fogyasztó a legjobb ellenőr.
A termékek 5-10 százaléka kifogásolható, súlyos kifogást emelni azonban kevesebb, mint egy százalék ellen lehet, "tehát azért annyira nagy baj nincsen" - mondta Süth Miklós az InfoRádió Aréna című műsorában.

A főállatorvos szerint a legnagyobb problémát nyáron a hűtési lánc fenntartása jelenti.

A hűtést igénylő termékeknek ugyanis mind szállítás közben, mind a raktárhelyiségekben, mind a bemutatópultokban biztosítani kell a megfelelően alacsony hőmérsékletet, és ez gyakran nem sikerül.

A legjobb ellenőr a fogyasztó

A mélyhűtött termékeknél a fogyasztó maga is könnyen ellenőrizheti, ha a nem megfelelő hűtés miatt egyszer már felengedett, ekkor ugyanis nagyobb jégkristályok, hószerű lerakódás jelenik meg a zacskóban - mutatott rá Süth Miklós.

A főállatorvos szerint az egyik legjobb ellenőr nem más, mint maga a fogyasztó, hiszen ő tudja a legjobb szankciót alkalmazni: nem veszi meg a terméket, vagy egyszerűen nem vásárol többet abban a boltban, ahol ilyen mélyhűtött árut talál.

Madárinfluenza: hosszú távra kell berendezkedni

A madárinfluenza elleni védekezés kapcsán Süth Miklós kiemelte: hosszú távra kell berendezkedni a vírus jelenlétére, mert nem kizárt, hogy Magyarországnak még évekig számolnia kell a betegséggel.

Így hosszú távon a madarak szabad tartását kombinálni kell egy olyan tartási technológiával, hogy vész esetén bármikor be lehessen zárni az állatokat - tette hozzá az országos főállatorvos.

Komoly beruházást igényel ez a megoldás

Ma sok esetben fóliasátrakkal oldják meg a zárt tartást, ez azonban nyáron egyáltalán nem ideális, hiszen túlságosan felmelegedik. Így vagy hűtőrendszert kell kiépíteni ezekben, vagy fedett kifutókat kell építeni hozzá.

Ez komoly beruházásokat igényel, de úgy tűnik, ez az a megoldás, a mindkét fél számára elfogadható kompromisszum, amellyel a madárinfluenza veszélye mellett is biztonságossá lehet tenni a baromfitenyésztést - hangsúlyozta Süth Miklós.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Miroslav Klose a VB-gólkirály

A német Miroslav Klose 5 góllal lett a 2006-os VB gólkirálya. Tovább olvasom