Kisalföld logö

2019. 07. 21. vasárnap - Dániel, Daniella 21°C | 33°C Még több cikk.

A Fidesz szerint Gyurcsány és Dániel Péter meggyalázta ´56 emlékét

A Fidesz szerint 55 évvel az 1956-os forradalom után Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök és egyik bizalmasa meggyalázta '56 emlékét, meggyalázta Wittner Máriát.

Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője és Kocsis Máté, a párt országgyűlési képviselője ezt arra reagálva mondta csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján, hogy a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció egyik tagja, Dániel Péter ügyvéd a Facebookon azt írta Wittner Máriáról, hogy a fideszes képviselő "primitív, köztörvényes, randalírozó és lincselő prosti".

Kocsis Máté szerint csak a "legelvetemültebb gazemberek" támadják Wittner Mária személyén keresztül a forradalom emlékét; olyanok, akik kicsinyes politikai céljaikért paradicsomszósszal és kaszinótojással küzdenek, "és gyaláznak olyan embereket, akik 1956-ban nem paradicsomszósszal, meg kaszinótojással harcoltak, hanem tankok elé álltak".

A politikus szerint Dániel Péter bejegyzései minősítik Gyurcsány Ferencet is, aki mindeddig nem határolódott el "emberétől".

Selmeczi Gabriella úgy fogalmazott: "bemutatkozott a Demokratikus Koalíció". Hozzátette: szerinte - bár illúzió erre várni - teljesen természetes dolog lenne, ha "ezt a sötét alakot" kivetné magából a Demokratikus Koalíció és elhatárolódna tőle.

"Nem tudom mit szólna Gyurcsány Ferenc, ha az ő édesanyját illetnék ilyen súlyos szavakkal" - mondta a szóvivő, aki szerint kérdés, hogy az az igazi arca Gyurcsány Ferencnek és társainak, amikor 56-os emlékműveknél koszorúznak, vagy az, ami most látható, "hogy szó nélkül tűrik, hogy a soraik között egy ilyen alak legyen".

Selmeczi Gabriella közölte: Wittner Mária - akit "mélyen megsértettek" - magánemberként fontolgatja, tesz-e jogi lépéseket az ügyben.

Wittner Mária nem vett részt lincselésben 1956-ban

Tételesen cáfolta Eörsi László történész az MTI-nek csütörtökön Dániel Péter ügyvéd Facebookon közzétett, Wittner Mária fideszes képviselőt, egykori í56-os halálraítéltet érintő állításait. Dániel Péter a többi között azzal vádolta meg a politikust, hogy a forradalom idején lincselésben vett részt.

Wittner Mária személyiségi jogi pert indít Dániel Péter ellen

Személyiségi jogi pert indít és az ügyvédi kamara etikai bizottságához fordul Wittner Mária fideszes képviselő, egykori í56-os halálraítélt Dániel Péter ügyvéd Facebookon közzétett gyalázkodó írása miatt.

Wittner Mária a HírTV-nek nyilatkozva elmondta: annak ellenére fordul a bírósághoz és az ügyvédi kamarához, hogy nem "feljelentgető típus", sőt iszonyodik a feljelentésektől.

Dániel Péter azonban túllépett egy határt, amit már nem lehet szó nélkül hagyni - mondta. A politikus hozzátette: ezt várják el tőle az í56-osok és a társadalom tisztességes része.

Dániel Péter a Facebookon azt írta Wittner Máriáról, hogy a képviselő "primitív, köztörvényes, randalírozó és lincselő prosti".

A HírTV megszólaltatta Dániel Pétert is, aki nem kért elnézést Wittner Máriától. Azt mondta, hogy nem szereti a szélsőjobbos beállítottságú figurákat, és Wittner Máriát olyannak tartja "aki a gárda körül sertepertél, aki gyűlöletnyilatkozatokat ad le".

Az 1956-os szabadságharcos tevékenységéért halálra ítélt Wittner Mária nem vett részt lincselésben a forradalom idején a kutatások adatai szerint - közölte Eörsi László történész csütörtökön az MTI-nek nyilatkozva.

A szakértő rámutatott: az a fénykép, amelyre az ügyvéd hivatkozik, nem Wittner Máriát, hanem Nagy Dezsőné Markos Máriát (alvilági nevén "Mocsok") ábrázolja, miközben leköpi Papp József honvéd ezredes holttestét 1956. október 30-án a budapesti Köztársaság téri pártszékház ostroma után. A prostituált Markos Máriát jogerősen 8 évre ítélték később.

Wittner Mária 1956. október 30-án a X. kerületi rendőrkapitányságot sikerrel ostromló csapat tagja volt, és mire odaért a Köztársaság téri pártszékházhoz, a felkelők már bevették azt - tette hozzá.

Eörsi László kiemelte: Wittner Máriáról is készültek képek 1956. október 30-án, miközben társaival, mások mellett "Szöszivel", azokat a feltételezett földalatti bunkereket kereste, amelyekről a szabadságharcosok azt hitték, hogy ott az államvédelmisek foglyokat tartanak.

A történész mindezek alapján butaságnak nevezte az ügyvéd Wittner Máriát érintő állításait. Elmondása szerint levelet is írt Dániel Péternek, akit viszont a fenti észérvekkel nem tudott meggyőzni.

Ezek a vádaskodások "semmiképpen nem tesznek jót a közéletnek"- fogalmazott.

Wittner Mária forradalmi tevékenysége vállalható. Október 23-án késő este a Magyar Rádió épületét ostromlóknak "fegyvereket adogatott". A forradalom első napjaiban a Corvin-köz környékén vett részt az eseményekben, majd a Vajdahunyad utcai felkelő csoportnak lett "oszlopos tagja". Itt nemzetőrségi feladatokat látott el, segített "begyűjteni" az Államvédelmi Hatóság ottani embereit - mondta Eörsi László.

November 4-én fegyvert fogott a szovjet támadókkal szemben, de egy aknától több helyen megsebesült, kórházba került, november 9-én jött ki a Péterfy Sándor utcai kórházból, majd disszidált, de a gyermeke miatt visszatért Magyarországra, ahol 1957-ben letartóztatták. Első fokon halálra ítélték, jogerősen pedig, fiatal korára - 1956-ban 20 éves volt - való tekintettel 1958-ban életfogytiglani börtönbüntetést kapott - mutatott rá.

Eörsi László hozzátette: Wittner Mária 1970-ben szabadult, ugyanis a kádári hatóságok rá nem alkalmazták az 1963-as általános amnesztiarendeletet, mivel ő abba a körbe került, akiknek a cselekedeteit "átminősítették gyilkossággá vagy köztörvényes bűntetté, ami abszurd"

Olvasóink írták

 • 15. pancser 2011. október 28. 20:22
  „"SC" Na látod, lehet egyetértés az emberek között, a határok átjárhatók.”
 • 14. machers 2011. október 28. 18:46
  „Fölösleges a fidesznek ebbe is belepofázni. Az érintettek majd lejátszák egymás közt. Ha kiflis Gabi olvassa a facebookot, akkor a többi bejegyzésre miért nem reagál? Lenne mire.”
 • 13. SC 2011. október 28. 18:42
  „11. pancser
  pancser,ezt nem is te írtad...Diktálták.:-)Egyébként nagy részben egyetértek veled.:-)”
 • 12. Köszörűs 2011. október 28. 17:27
  „Ahány ember, annyi történelem.
  Még csak annyit ehhez a témához, hogy az ötvenes évek megszorításait,( már akkor is?) a háború dúlta ország újjáépítésével , az állami adósság (lásd: háborús jóvátétel) kifizetésének szükségességével indokolt az akkori hatalom. 56. lett a vége.”
 • 11. pancser 2011. október 28. 17:17
  „56 emléke még mindig nem tisztult le kellőképpen. Akinek fegyver volt a kezében nem mindenki volt a szabadság harcosa. Voltak közöttük köztörvényes bűnözök, balhékeresők, fosztogatók, beteges hajlamú szadisták. Egy normális ember nem vesz részt akasztásba, meg nem gyalázza a testeket. Nem véletlenül ezeket a szadistákat mutogatta a rendszer évtizedeken keresztül, hogy lejárassa 56-ot. Tartok tőle, hogy jó néhány kalandor, elvetemült szadista neve szerepel hősként emlékműveken.”
 • 10. SC 2011. október 28. 15:12
  „9.
  A pártházat először is a magyar honvédség tankjai lőtték rommá..."1956. október 30-án zajlott a Köztársaság téri csata, melynek során fegyveres csoportok a Budapesti Pártbizottság székházát megostromolták. A kutatások feltárták, hogy a harcokban mind a székházat védő ÁVH-sok, mind pedig a forradalmárok között voltak olyanok, akik a forradalomhoz nem méltó, emberiségellenes bűncselekményeket hajtottak végre."
  Népszabadság
  Ez egy kicsit hosszú,de talán érdemes elolvasni...A kiskatonáknak bőven lett volna ideje a nép által gyűlölt egyenruhát levenni,/az ÁVO és az ÁVH éveken keresztül terrorba tartotta a népet,volt idejük megutálni az egyenruhájukat és tartalmukat.../a fegyvereiket eldobni.Nem tették,harcoltak egy rossz rendszerért.Ne várj tőlem sajnálatot.
  "Október 30-án reggel a Köztársaság téren, az MDP budapesti bizottságának épülete előtt harcok kezdődtek. A konfliktus oka az volt, hogy a pártház védelmére kirendelt 46 ÁVH-s katona annak ellenére az épületben maradt, hogy Nagy Imre kormánya 28-án feloszlatta a szervezetet, amely így illegális fegyveres csoportnak minősült. A helyzetet súlyosbította, hogy az ÁVH-sok rendkívül provokatívan viselkedtek és a téren átvonuló nemzetőrökre, illetve fegyvertelen járókelőkre rálőttek, sőt többüket elfogták és az épületbe vitték. Az a hír is elterjedt, hogy föld alatti börtöneikben kínozzák őket. Ezért reggel egy nemzetőrcsapat hatolt be az épület előterébe, hogy megtudakolják, kik tartózkodnak odabent. A nemzetőröket azonban lövésekkel fogadták, sőt egy kézigránát is robbant, mire kimenekültek. Az ÁVH-sok ezzel az érvényben lévő tűzszünetet is felrúgták. A történtek miatt délelőtt a nemzetőrök, katonák és rendőrök spontán szerveződő csoportjai a tér bokrai és fái fedezékéből megkezdték a pártház ostromát, azonban a védők az ablakokból távcsöves puskáikkal zúdítottak rájuk folyamatos tüzet. Az ostromlóknak a tér bokrai csak gyenge fedezéket nyújtottak, az épület felé rohanva pedig könnyű célpontot jelentettek a mesterlövészeknek, ezért igen sok volt a halottjuk és sebesültjük. Amikor a földön fekvő sebesültek elszállítására mentősök érkeztek a helyszínre, az ÁVH-sok agyonlőtték őket is. Kora délután a pártház védelmére odarendelt magyar honvédségi harckocsik jelentek meg, ezek azonban magát az épületet lőtték szét. Ekkor Mező Imre, a védők parancsnoka és két másik katonatiszt fehér zászlóval kijött az épületből, azonban valahonnan tűz zúdult rájuk, és sebesülten mindhárman elterültek a földön. Az ostromlók ezután behatoltak az épületbe, és az ellenálló ÁVH-s katonákat tűzharc után elfogták, míg a védők nagyobb része és az épületben megbújó belügyi és pártvezetők a szomszédos házak udvarán át elmenekültek.

  A pártház elfoglalását követően az épület előtt összegyűlt fegyveres civilek egy kisebb csoportja bosszút követelt. Amikor az elfogott ÁVH-sokat az épületből kivezették, akkor ez az agresszív csoport kilenc ÁVH-s kiskatonát a falhoz állítva kivégzett, holttestüket pedig a pártház előtt brutálisan meggyalázták - amit külföldi fotóriporterek meg is örökítettek. (Ezt az eseményt később a Kádár-rendszer az ,,ellenforradalommal" szembeni propaganda egyik fő elemeként használta fel.) A kegyetlenkedést a nemzetőrök és a helyszínre érkező corvinisták fékezték meg, Mező Imre és a többi elfogott ÁVH-s életét megmentve. A pártház védői közül kb. húsz személy vesztette életét, és az ostromlók halottainak száma is körülbelül ennyi lehetett"”
 • 9. Köszörűs 2011. október 28. 11:01
  „Elnézést az elírásért !
  Wittner Mária bizonyára túléli ezt is, még ha meg nem is bocsájtja.
  Albert György(21) _ Bata Ferenc(23) _ Elek László(21) _ Frank Ferenc(21) _ Gajdán Imre(21) _ Gyurgyovics Sándor(21) _ Katona Gyula(22) _ Kálmán István(23) _ Kárpáti István(21) _ Kókai László(23) _ Kuba János(23) _ Kucsera Zoltán(21) _ Szabó Ferenc(23) _ Szanyi Nagy István(22) _ Szepesi Róbert(22) - Vaszily Iski József(22) _ Várkonyi György(23) nem élték túl a pártház ostromát , ahová sorállományú katonaként vezényelték őket.
  Hiába a fegyvertelen , feltartott kezük (a korabeli fotó tanúsága szerint) a tömeg könyörtelen.
  Magyar fiatalok voltak, mégis meggyalázták még a holttestüket is!”
 • 8. SC 2011. október 28. 08:03
  „7. Köszörűs
  Wittner...Ha már leírod a nevét...
  Nem az igazi arca,hanem egy arca,a sok ezerből.Aki fegyveresen ki mert állni hazája szabadságáért,olyan pufajkás karhatalmistákkal szemben mint Horn./ámbár ide a nemecsekes írásmód dukálna.../Nő létére.
  A forradalom igazi arcai szerintem azok a tizenéves pesti srácok voltak,akik zsenge életkoruk ellenére felnőtt,tapasztalt karhatalmistákkal és orosz harcedzett katonákkal szembe mertek szállni.Akiket az akkori kommunista kormány úgy ítélt halálra,hogy megvárták,míg betöltik a 18. életévüket és akkor végezték ki őket...
  BsBe!
  Rengetegen elmenekültek az 56-os forradalmárok közül,ne vesd a szemükre,hisz oly szeretett hazájukban a kommunizmus alatt csak halálbüntetés,vagy évtizedes börtön várt volna rájuk.
  Figyelmedbe ajánlom Wittner életrajzát,amit egy kiváló történész írt.Ott fehéren feketén le van írva,milyen szerepet játszott Wittner.Ha beperli a maszopos emberkét,simán nyer.Kontra kérdés,dánielpeti hogyan tudja az állításait bizonyítani?”
 • 7. Köszörűs 2011. október 28. 06:37
  „56 emlékének az legnagyobb meggyalázója az, aki azt merészeli állítani, hogy Witter Mária 56 igazi arca !”
 • 6. BsBe 2011. október 28. 04:48
  „3. rommel
  - nem voltam, vagyok balos, de inkább lennék, mint fideszes
  - senki nem szidta Wittner anyiukáját. Magát Wittnert szidta, lehet, talán nem ok nélkül
  a hölgyemény működését tekintve az elmúlt másfél évben. Talán nem kellett volna azt írnia, hogy "köztörvényes"
  - 56-ot kormányunk gyalázta meg azzal, hogy "elmenekült" ilyen olyan kifogásokkal az országból”
 • 5. paci13 2011. október 27. 20:29
  „A szőke nyugdíjvédő, akinek "anyukás szövege" ekkora hatással volt itt valakire, szóval, ő, miért nem szólalt meg akkor, amikor ez az élelmedett korú, modortalan "ifjúfideszes" a parlamentben a haldokló Hornt és Tollert gyalázta?”
 • 4. Madarász 2011. október 27. 19:29
  „Szerintem a Fidesz sokkal inkább meggyalázta 56 emlékét, mikor a "fülkeforradalmat" hozzá hasonlítja...”
 • 3. rommel 2011. október 27. 18:51
  „BSBE
  TI BALOSOK SOHA NEM VÁLTOZTOK !!!
  TÜNTETTEK A "DEMOKRÁCIÁÉRT" , DE MEGHAZUDTOLJÁTOK A TÖRTÉNELMET !!!
  HA A TE ANYUKÁDAT SZIDTÁK VOLNA , AKKOR MOST MÁR BIZTOSAN A BIRÓSÁGON ÖRJÖNGENÉL !!!
  MÁS
  EZ A BALOLDAL IGAZI ARCA , MINDEN MÁS CSAK HAZUGSÁG !!!”
 • 2. Star-Spangled 2011. október 27. 17:53
  „Ehhez ertenek!!!!!”
 • 1. BsBe 2011. október 27. 17:18
  „Dániel Péter a Facebookon a saját (és lehet sok más) véleményét foglalta össze. Magánvélemény. Miért Gyurcsány gyalázta meg´56 emlékét?
  Wittner Mária - akit "mélyen megsértettek" - magánemberként fontolgatja, tesz-e jogi lépéseket az ügyben. Aztán mivel bizonyítja egyik másik állítás valótlanságát? ( "primitív, köztörvényes, randalírozó és lincselő prosti")”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Napi cukiság: Zászlósfarkú gereza született Nyíregyházán - galériával

Jázminak, a 6 éves zászlósfarkú gerezának egy hete kicsinye született a Nyíregyházi Állatparkban. Tovább olvasom