Kisalföld logö

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -7°C | -1°C Még több cikk.

A Fidesz szerint egy nemzetközi jogilag lezárt ügy az azeri baltás ügye

Nemzetközi jogilag rendezettnek és lezártnak tekinti a Fidesz az azeri kiadatás ügyét.
"A Fidesz teljes mértékig azonosul a kormány hivatalos álláspontjával, az ügyben minden a nemzetközi jog szabályainak megfelelően történt. Ez egy nemzetközi jogilag rendezett és lezárt ügy" - közölte Selmeczi Gabriella, a kormánypárt szóvivője szombaton az MTI-vel.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) az üggyel kapcsolatban pénteken délután adott ki közleményt, ebben egyebek mellett azt írták, hogy az azerbajdzsáni igazságügyi minisztérium arról tájékoztatta a magyar szaktárcát, hogy Ramil Sahib Safarov ítéletét nem alakítja át, hanem az ítélet végrehajtását közvetlenül folytatja a magyar ítélet alapján.

Emlékeztettek arra, az elítélt kérheti akár az ítélkező államtól, akár a végrehajtó államtól, hogy az elítélt személyek átszállításáról szóló strasbourgi európai egyezmény alapján szállítsák át.

Azt írták, a Magyarországon 2004. február 19-e óta fogva tartott, Gurgen Margaryan örmény állampolgár megöléséért életfogytig tartó szabadságvesztés börtönbüntetésre ítélt Ramil Sahib Safarov azerbajdzsáni állampolgár az elítéltek átszállításáról szóló 1983-as strasbourgi európai egyezmény alapján a kiszabott büntetés letöltéséhez az átszállítását kérte Azerbajdzsánba.

Az egyezménynek Azerbajdzsán és Magyarország is részese, azt a magyar Országgyűlés az 1994. évi XX. törvénnyel hirdette ki. Az egyezmény szerint az egyik fél területén elítélt a kiszabott büntetés letöltéséhez az egyezmény rendelkezéseinek megfelelően a másik fél területére átszállítható. Az elítélt kérheti akár az ítélkező államtól, akár a végrehajtó államtól, hogy az egyezmény alapján szállítsák át.

Rögzítették: a végrehajtó állam illetékes hatóságainak folytatniuk kell a büntetés végrehajtását, vagy bírósági, illetőleg államigazgatási eljárás keretében át kell alakítaniuk az ítéletet a végrehajtó állam határozatává. A végrehajtás folytatása esetén a végrehajtó állam kötve van az ítéletnek az ítélkező államban meghatározott jogi természetéhez és időtartamához - mutatott rá a KIM közleménye.

A KIM idézte az azerbajdzsáni igazságügyi minisztérium tájékoztatását, amely szerint a Magyarországon meghozott ítélet alapjául szolgáló cselekmény az azerbajdzsáni büntető törvénykönyv szerint is bűncselekmény, amely életfogytig tartó szabadságvesztéssel büntethető.

Az életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélt legkorábban 25 év múlva bocsátható feltételes szabadságra. Az azeri minisztérium arról is tájékoztatta a KIM-et, hogy Ramil Sahib Safarov ítéletét nem alakítja át, hanem az ítélet végrehajtását közvetlenül folytatja a magyar ítélet alapján.

Kitértek arra: mivel Ramil Sahib Safarov átszállításának az egyezmény által megkövetelt feltételei fennállnak, az elítélt átszállítását a közigazgatási és igazságügyi miniszter engedélyezte. Ramil Sahib Safarovot pénteken átszállították Azerbajdzsánba.

Az egyezmény szerint az átszállítást követően a büntetés végrehajtására a végrehajtó állam joga irányadó és egyedül ez az állam illetékes a megfelelő döntések meghozatalára - mutatott rá a minisztérium.

A közleményben megemlítették, hogy Magyarországról a strasbourgi európai egyezmény alapján 2010-ben 11 elítéltet, 2011-ben 7 elítéltet, 2012-ben eddig 8 elítéltet szállítottak külföldre. Magyarország Ramil Sahib Safarov ügyében is mindenben a nemzetközi jog szabályai szerint jár el - tették hozzá.

Olvasóink írták

 • 9. BJ.MÓVÁR 2012. szeptember 02. 19:46
  „Vajon megkérdeztek minden FIDESZEST hogy egyetért-e a kormánnyal??? Érdekes társaság ,bármit tesz a kormány ,nincs senkinek magánvéleménye?? Hol a gerinc,meg a tisztesség??!!”
 • 8. gjozsi88 2012. szeptember 02. 11:57
  „A baj az, hogy politikában, nemzetközi kapcsolatokban nem csak jogi kérdés létezik, hanem, mint látjuk diplomáciai is:
  Jó lenne ha vezetőink nem csupán egy szempontból lennének képesek egy helyzetet értékelni:
  Ez az egyoldalról megnézzük kormányzati tevékenység számtalan egyébb területen felismerhető........borzalmasan kiábrándító.”
 • 7. pancser 2012. szeptember 02. 09:50
  „Jogilag minden rendbe, a titkos szerződés melléklete tartalmazza az üzletet, gyilkosért cserébe vesznek talán államkötvényt. jogilag rendben van, jogilag tényleg rendben van és ........ a többi is rendben van?”
 • 6. paci13 2012. szeptember 01. 17:08
  „Most kezdem érteni a TEK-akciót a me. utcájában...”
 • 5. kotorék 2012. szeptember 01. 17:04
  „Majd csak sikerül Kárpátok Géniuszának az egész világgal összebalhézni . Vagy csak köhög a bolha?”
 • 4. vendéglős 2012. szeptember 01. 16:23
  „Csak nehogy ideérjenek:)!”
 • 3. Lone_wolf.. 2012. szeptember 01. 15:31
  „Remélem már elindult az örmény halálosztag!”
 • 2. georgbob 2012. szeptember 01. 14:53
  „Ez teljesen korrekt, az örmények menjenek oda rumlizni, ahol megszegték a nemzetközi megállapodásokat.”
 • 1. Ambar 2012. szeptember 01. 13:51
  „A magyarázkodás mögött megint valószínű a hazugság!Az állam kötvény vásárlás ígérete!Egyszerűen nem értem hogy lehet ilyen ügyet összekapcsolni.Megint alaposan sikerült hazánkat lejáratni.Hiába voltak az előzetes figyelmeztetések , a dilettáns vezetés nem hallgat senkire.A gyilkost azonnal szabadon engedték, mint az várható volt.Itt az újabb bizonyíték !A jelen hatalom mindenre képes.Ne nemzetközi jogra hanem saját butaságukra hivatkozzanak vezetőink.A külügyminisztert is semmibe veszik!Jó üzenet a gyilkosoknak!Szerintem ki kellett volna a kiadatás feltételeit kötni ,méghozzá papíron!Nem mindegy hogy a nemzetközi jogot hogy használják , azeriek jól átverték a magyar dilettánsokat. Azt csak mondják hogy hogy ott megígérték hogy nem változtatják meg az ítéletet.Valószínű ez is csak egy hazugság.Amilyen a szóvivő olyan a hatalom is!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MSZP: a választási feliratkozással kiírná a Fidesz Magyarországot a jogállamok sorából

Az MSZP szerint a választási feliratkozás bevezetésével a Fidesz kiírná Magyarországot a jogállamok… Tovább olvasom