Kisalföld logö

2019. 01. 18. péntek - Piroska -2°C | 8°C Még több cikk.

A Fidesz nem kíván beleavatkozni a szlovák választási kampányba

A Fidesz szóvivője szerint pártja eddig sem kívánt beleavatkozni a szlovákiai választási kampányba és ezután sem áll szándékában.

Szijjártó Péter azzal kapcsolatban, hogy a pozsonyi parlament rendkívüli ülésen foglalkozott a kettős állampolgársággal kapcsolatos magyar törvényjavaslattal, kedden Budapesten újságíróknak azt mondta: "eddig sem ültünk fel semmifajta provokációnak, és ezután sem fogunk felülni semmifajta provokációnak akárhogyan is provokálja a magyar politikai közéletet, vagy magát a Fideszt a szlovák kormány, illetve a szlovák kormányzó pártok".

Közölte: azt is figyelembe kell venni, hogy a szlovák kormányban "egy nyíltan szélsőséges nézeteket valló és hangoztató párt is van", ez is magyarázathatja, hogy ilyen durva provokációkat követnek el a leendő magyar kormánnyal, illetve Magyarországgal szemben.

Hangsúlyozta: a kettős állampolgársággal kapcsolatos törvény meghozatalára a jelenlegi parlamentnek erkölcsi kötelessége van, a választópolgárok ennek tudatában szavaztak bizalmat a parlamentnek.

Szijjártó Péter szerint a Fidesz álláspontja 2004 óta világos: amint lehetősége lesz a következő parlamentnek, meg fogja alkotni ezt a jogszabályt.

A szóvivő elmondta, az a napnál is világosabb, hogy ma Szlovákiában egy rendkívül durva hangnemű választási kampány zajlik; a szlovákiai választási kampány hangnem olyannyira durva, hogy azt itt, Magyarországon még csak elképzelni sem tudjuk.

A pozsonyi parlament keddi rendkívüli ülésén, amelynek legfőbb napirendi pontja a magyarországi állampolgársági törvény tervezett módosítása, Robert Fico szlovák kormányfő felszólította Orbán Viktort, állítsa le az Országgyűlésben a határon túli magyarok kettős állampolgárságát lehetővé tevő törvénymódosítás folyamatát.

Robert Fico sürgette a héten hivatalba lépő magyar kormányfőt, hogy üljön tárgyalóasztalhoz a szlovákokkal, mert az általa tervezett jogszabály ellentétes a nemzetközi egyezményekkel. "Ami a Magyar Köztársaságban történik, az Szlovákia számára életveszélyt jelent" - jelentette ki Fico. Megismételte: ha az Országgyűlés elfogadja a jogszabályt, Szlovákia kemény választ ad. A kormányfő úgy vélte: a nagymagyar revizionizmus és nacionalizmus ma hivatalos politikává váltak Budapesten.

A Országgyűlés várhatóan szerdán a határon túli magyarok számára egyszerűsített, kedvezményes magyar állampolgárság megszerzését biztosító törvénymódosításról. A kettős állampolgársággal kapcsolatos, a fideszes Orbán Viktor, Kövér László, Németh Zsolt, Kósa Lajos és a kereszténydemokrata Semjén Zsolt által benyújtott, a magyar állampolgárságról szóló törvény módosítása szerint csak egyedi kérelemre kaphatná meg a kérvényező az állampolgárságot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kamion és személyautó karambolja Zsámbéknál

Két ember súlyos sérüléseket szenvedett egy személyautóban, amikor a jármű frontálisan ütközött egy… Tovább olvasom