Kisalföld logö

2019. 02. 21. csütörtök - Eleonóra -1°C | 10°C Még több cikk.

A Fidesz kész reprivatizálni a távhőt előállító erőműveket

Ha kell, reprivatizálni kell a távhőt előállító erőműveket annak érdekében, hogy csökkenjen a távfűtés ára, ami egy négyzetméterre vetítve most körülbelül háromszor akkora, mint az egyedi gázfűtéses lakásokban - mondta László Tamás, a Fidesz parlamenti képviselője szombaton annak kapcsán, hogy ezen a héten változott a gáz- és távhőtámogatás rendje.

László Tamás szerint ezzel éppen azokat sújtja ismét a kormány, akik a legrászorultabbak, a panelekben élőket, a fűtéstámogatásban részesülőket.

A Szociális és Munkaügyi Minisztérium rendeletmódosításának lényege, hogy a földgáz árának esetleges csökkenésével egyidejűleg az egységnyi elfogyasztott energiához nyújtott fajlagos támogatási mértékek is ugyanezen összeggel csökkennek (a távhő esetében az úgynevezett nagyfogyasztói gázár csökkenésének felével mérséklődik a támogatás összege).

Most a támogatás az alapdíjra nem terjed ki

A jelenleg hatályos lakossági gázár 131,3 forint köbméterenként, amely tartalmazza az alapdíj arányos részét is.

Mivel azonban a támogatás az alapdíjra nem terjed ki, az alapdíj nélkül számított árból kell kiindulni, amely jelenleg 127 Ft/köbméter.

Ebből az árból a legalacsonyabb jövedelműeknél 40,1 Ft a támogatás, és 86,9 Ft/köbméter a saját rész. Ha a gáz ára például 7 forinttal csökken (alapdíj nélkül 120 Ft/köbméterre), akkor a fajlagos támogatás is ennyivel fog csökkenni (33,1 Ft/köbméterre), de a fogyasztó saját része nem változik, továbbra is 86,9 Ft marad.

"Ha olcsóbb lesz a gáz, azt teljes egészében át kell adni a családoknak"

A módosítás következtében tehát a támogatott fogyasztók által fizetendő számla végösszege gázárcsökkenés esetén nem változik.

Ha a lakossági gáz ára nem csökken, a támogatási mértékek sem csökkennek, a módosítás hatályba lépésével tehát a támogatás változatlan marad.

László Tamás szerint ezel a rendeletmódosítással a kormány jó előre bebiztosítja, hogy lenyelhesse a gáz árának csökkenését. Ha olcsóbb lesz a gáz, azt teljes egészében át kell adni a családoknak. A Fidesz változatlanul a távhő áfájának 5 százalékra mérséklésében látja a megoldást.

Háromszoros különbségek

A legfenyegetőbb veszély az, hogy tömegesen fognak épületek leválni a távfűtésről, aminek következtében a rendszerek összeomlanak - mondta László Tamás.

Az egyedi fűtés és a távhő ára közti körülbelül háromszoros különbséget akár az erőművek privatizációjával is csökkenteni kell - mondta.

Olvasóink írták

 • 17. creat 2009. március 15. 07:04
  „Komissar 2009.03.14. 20:02
  te hogy oldanád meg a távfűtést, mit számláznál?”
 • 16. Komissar 2009. március 14. 20:02
  „Az alapdíj havi kb. 250 ezer forint, ami mögött semmi szolgáltatás nincs. Mert ha a rendszerben bármi elromlik, azt pluszban ráterhelik a fogyasztóra.
  Ezt (alapdíj) kell eltörölni, és rögtön olcsóbb lesz a távhő.”
 • 15. lacag 2009. március 14. 17:15
  „Azt hiszem én sem tehetek mást...”
 • 14. lacag 2009. március 14. 17:12
  „Én meg csak szomorkodom...mert olyan időket élünk, amikor a bölcs és okos ember, sajnos nem tehet többet ebben a világban mint, hogy hallgat és tűr alázattal...”
 • 13. kefefejű 2009. március 14. 17:10
  „9re:
  Engem inkább az érdekelne, hogy ezt milyen forrásokból tervezik megvalósítani. Merthogy ez súlyos százmilliárdokat igényel. Honnan lesz erre pénz? A "takarékosabb állam, luxuskiadások nélkül" számomra hiteltelen kijelentés. A "költségvetési szakemberek" úgyis azt mondanák, hogy ezek az intézkedések növelik a vásárlóerőt, és a gazdaságot, így végső soron több lesz a bevétel. De ez csak feltételezés. Lásd: a legutóbbi ÁFA-csökkentést lenyelték a kereskedők, ettől nem lett semmi olcsóbb...
  Az amit te felvázoltál, az számomra sem programnak tűnik, hanem inkább felelőtlen ígérgetésnek. Ha hozzátennék ennek a forrásait, na azt már lehetne programnak nevezni. Egyszóval a kérdésedre a válasz: igen, Viktorka csak ígérget és nélkül...”
 • 12. lacag 2009. március 14. 17:09
  „Szűklátókörűség...mondta rögvest egy másik erre...”
 • 11. lacag 2009. március 14. 17:08
  „Fogalamazott egyszer valaki röviden és velősen...”
 • 10. lacag 2009. március 14. 17:07
  „Egyszerűek vagytok, mint a faék...”
 • 9. tudorka 2009. március 14. 16:40
  „Valaki el tudná magyarázni a FIDESZ MPP programját?

  Mert az én olvasatomban adót kellene csökkenteni a vállalkozások számára,SZJA-t kellene csökkenteni, ÁFÁT kellene csökkenteni, támogatásokat kellene növelni, 14. havi nyugdíjat kellene fizetni és reprivatizálni kellene. Ez mind a költségvetést terheli. Van-e olyan költségvetési szakember, aki ezt gazdaságilag meg tudja magyarázni vagy csak a Viktorka ígérget ész nélkül?”
 • 8. kefefejű 2009. március 14. 16:28
  „Győrben a Győrhő önkormányzati tulajdonban van. Mit kell ezen reprivatizálni? Vagy mostantól a narancs-kommandó akar saját maga fűteni?

  " legfenyegetőbb veszély az, hogy tömegesen fognak épületek leválni a távfűtésről, aminek következtében a rendszerek összeomlanak - mondta László Tamás"

  Már látom lelki szemeim előtt, ahogy a marcalvárosi lakók építik a kéményeket és szerelik be a kazánt a panelba... Majd vasárnap délelőtt apuka és kisfia a lakótelepi parkolóban nekiáll fát hasogatni, szenet lapátolni...
  Ekkora baromságot. Ahol távfűtés van, ott csak nagyon bonyolult és költséges módon lehet leválni a hálózatról. Ez a László nevű okostojás is inkább jobban tenné, ha értelmes dolgokkal töltené az idejét és nem a szarkeveréssel, emberek riogatásával. Vagy ez nem illik bele a "jajderossznekünk" pártprogramba?”
 • 7. miracle 2009. március 14. 15:41
  „"Ha olcsóbb lesz a gáz, azt teljes egészében át kell adni a családoknak"
  Meg mellé ingyensör is jár természetesen.
  Éppenhogy most itt a nagy lehetőség, hogy a fizetendő ár, úgy közelítsen a világpiacihoz, hogy ettől még nem kell többet fizetnie senkinek, pontosan, hogy ezt ki kell használni, nem pedig megint pénzt osztogatni.”
 • 6. creat 2009. március 14. 15:30
  „Én, ha jól tudom, pl Sopronban most is önkormányzati tulajdonban van a távfűtés. Megkellene kérdezni a fogyasztókat, hogy olcsó vagy drága.”
 • 5. comet 2009. március 14. 13:56
  „a távfűtés nem versenyszféra, hiba volt privatizálni, mint annyi mindent.
  Soknak nem tetszene ha kirántanák a feneke alól az aranytosást tojó tyúkot.”
 • 4. Primax 2009. március 14. 13:19
  „A FIDESZ bármire - és annak ellenkezőjére is - képes lenne a hatalom megszerzése érdekében.”
 • 3. TakácsTamás 2009. március 14. 13:18
  „Imádkozzál, hogy a Fidesz hatalomra kerüljön mielőbb, mert 2010-ig tényleg éhen halunk. Persze érted nem is kár!”
 • 2. tibi-a 2009. március 14. 13:18
  „Mindent vissza kell venni, újjáépíteni az országot:
  Az idegenek mindent letaroltak.”
 • 1. Lobbo71 2009. március 14. 12:49
  „Inkább azon kéne elgondolkodni, hogy lehetne megszüntetni a távfűtést, mint szocialista maradványt.
  Ha ezek hatalomra kerülnek, éhen halunk.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Molotov-koktélokat találtak a rendőrök a fővárosban

Budapest - Több, előre elkészített Molotov-koktélt találtak a rendőrök éjjel Budapesten, a Bazilika… Tovább olvasom