Kisalföld logö

2019. 05. 27. hétfő - Hella Még több cikk.

A Fidesz és a lakáspolitika

Ha kormányra kerül, akkor tíz évre szóló lakáspolitikát dolgoz ki a Fidesz, és létrehoz egy olyan szervezetet, amely "elég közel lesz" a döntéshozókhoz ahhoz, hogy megfelelően képviselje az építőipartól a lakásépítésen át az ingatlanok bérbeadásig terjedő szférát - nyilatkozta Mádi László, a Fidesz lakáspolitikusa az MTI-nek.

Középtávon nehéz elképzelni azt, hogy a kívánatos, évi 40 ezer új lakás épüljön Magyarországon, ráadásul 2010-ben biztosan 20 ezernél kevesebb lakás kap majd használatbavételi engedélyt - vázolta a várható helyzetet a politikus. A kilábalást egy olyan lakáspolitika alapozhatja meg, amely beágyazódik a gazdaság- és szociálpolitikába. Miután a gazdaságpolitika játéktere eléggé behatárolt, a forrást jól fókuszáltan kell felhasználni - emelte ki. Ilyen fókuszpont lehet a lakásfelújítás, valamint az energiamegtakarítást eredményező beruházások támogatása. Arra a kérdésre, hogy a jelenleg létező szűk körű lakásépítési, lakásvásárlási támogatás (a 35 év alatti fiatalok és a 45 év alatti családok juthatnak ehhez) marad-e, Mádi László igennel válaszolt.

A jelenlegi támogatotti kör azonban rendkívül szűk, így érdemi hatása nincs is a működő támogatási rendszernek az építési piacra. Új otthonteremtési politika meghirdetésére reálisan csak 2011-től van mód és lehetőség - hangsúlyozta. A jelenlegi helyzet szerint "nagy valószínűséggel" a Fidesz alakít kormány a tavaszi választások után - vélekedett Mádi László, jelezve: ebben az esetben az otthonteremtést érintő adórendszerhez év közben nem kívánnak hozzányúlni, de a 2011-re vonatkozó új szabályok kialakításakor már remény van arra, hogy adókedvezményt kapjanak az új lakások, akár a forgalmi- (áfa), akár pedig a személyi jövedelemadóban.

Miután a magyarok a lakástulajdont a bérlet elé helyezik - a családok és egyszemélyes háztartások több mint 90 százaléka magántulajdonú lakásban él - a támogatást is erre kell alapozni. Nem lenne szerencsés ugyanis erőszakkal a bérlakás felé irányítani azt, aki a sajátjában lakna - hívta fel a figyelmet az ellenzéki politikus. Ennek ellenére a bérlakásépítés lehet a másik kitörési pont, de annak az elindításához valószínűleg állami támogatás is szükséges. Két járható út létezik: vagy a lakbérhez, vagy pedig a bérlakásépítéshez ad az állam támogatást.

A lakbértámogatás azért veszélyes, mert hosszú távra determinálhatja a költségvetést, és azok is támogatást kaphatnak, akik nem szorulnak rá. A kisebb településeket leszámítva az önkormányzat apparátusa ugyanis nem tudja jelenleg hitelt érdemlően megállapítani a rászorultságot. Ami pedig a bérlakásépítés támogatását jelenti, azt szakmai vitának kell megelőznie. Ez akár a sokat emlegetett osztrák modell is lehet, amely a háború után, teljesen más helyzetből indult, s a szomszédunkban nagyon jól működik. Itt is jelentkezik azonban a hosszú távú költségvetési determináció, míg a bevétel - a megépült lakás áfája, illetve az egyéb adóbevétel - csak egyszer jelentkezik. A Fidesz tehát egy tízéves lakáspolitikát dolgoz ki - jelentette ki Mádi László. Mint mondta: ez lesz a jövő év legfontosabb feladata ezen a téren. Szerinte két akut problémát is örököl az új kormány.

Az egyik a devizahitelek ügye, amelyhez szorosan kapcsolódik a kilakoltatás veszélye. A másik az építőipar problémája: ez pedig a lánctartozás - sorolta. A polgári kormány a lakásépítést együtt fogja kezelni az építőiparral és a teljes ingatlanszektorral, beleértve a bérbeadást is. Az otthonteremtést elősegítő, az építésügyet ellenőrző feladatra viszont egy ütőképes központi szervezetre van szükség, mely egyfelől szolgáltat, másfelől azonban hatóságként is működik - fejezte be Mádi László.

Olvasóink írták

 • 4. SPS 2010. január 08. 14:53
  „Akkor "elkeresgélik" még vagy 5-10 évig, ha lesz aki még akkor is hisz nekik...és higgyétek el lesz.”
 • 3. gjozsi88 2010. január 01. 18:15
  „Jánosi!
  Ez a lényeg, valóban a pénzből...!
  A még meg kell találni...! Az nem túl stabil lábakon álló valami!
  Mi lesz, ha nem lesz meg????”
 • 2. jánosi 2010. január 01. 17:59
  „Valószínűleg pénzből ! amit még meg kell találni. De aki keres az talál, ellentétben azzal aki csak azt
  tudja mit nem lehet .”
 • 1. gjozsi88 2010. január 01. 17:40
  „Ami hiányzik, az ötletbörze és álmodozás fedezetének a megjelőlése! De az nagyon, pedig itt kellene kezdeni, hogy miből...?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Százmilliárd forintok a vidék fejlesztésére

Dr. Forgács Barnabás, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) közösségi ügyekért… Tovább olvasom