Kisalföld logö

2019. 03. 23. szombat - Emőke 2°C | 18°C Még több cikk.

A Fidesz civilt szeretne

A Fidesz is tartotta magát ahhoz, hogy az országgyűlési választásokig nem kerül sehol (nyilvánosan) napirendre a polgármesterjelölt kérdése. Persze a háttérben zajlottak a tárgyalások, amelyek – úgy tűnt – az elmúlt napokban eredményre vezettek. Csakhogy aztán mégis nagyot fordult a világ: tavaly év végén még két országgyűlési képviselő, Szakács Imre és Szijjártó Péter tűnt a legesélyesebb jelöltnek, de mostanra egyre többen tartják úgy a párton belül, hogy nekik jobban fekszik az országos politizálás, a győri indulást csak a legvégső esetben vállalnák el mindketten. Szakács Imre a holnapi számunkban megjelenő interjúban maga is úgy fogalmaz, hogy nem ő a legesélyesebb jelölt.

Valóban nem ő, főképp, ha tartják magukat ahhoz, hogy olyan személyt szeretnének, akinek neve és arca már ismert, sikeres, de nem politikusként lett az. Ezt a „nadrágot” pontosan rá lehet húzni Borkai Zsolt olimpiai bajnok tornászra, aki most még a honvédgimnázium igazgatója, de munkája az intézménybezárással megszűnik. Borkai jobboldali kötődése ismert, s úgy tudjuk, lenne kedve megmérettetni magát.

A KDNP-nek Schmidt kell

Néhány napja azonban kiderült, a KDNP-nek is van saját jelöltje, aki nem más, mint Schmidt Péter jelenlegi alpolgármester. A kereszténydemokraták már a múlt hét elején kiálltak volna ezzel a hírrel, de mégsem így történt. Mégpedig azért nem, mert információnk szerint Szijjártó Péter győri Fidesz-elnök tárgyalni hívta a KDNP delegációját, amelyet Havasi Ferenc vezetett. Nyilván az volt a cél, hogy megegyezzenek a közös induló személyében, mert ha külön versenyeznek, egymás esélyeit rontják. A két párt azonban nem tudta elfogadni a másik jelöltjét, így – pártközeli forrásból úgy tudjuk – Borkai és Schmidt emiatt visszalépését fontolgatta. Ez elvben azt jelenthetné, hogy jelen pillanatban nincs esélyes jelölt a jobboldalon, de Schmidtet, s főképpen Borkait nem érdemes még leírni – állítja ugyanaz az informátorunk. Főleg mert Horváth Péter, a Révai-gimnázium iskolaigazgatója már korábban döntött, nem indul, ezért vele nem számolhatnak.
Nem titok az sem, hogy egy kampányt ki kell fizetni valamiből, így a Fidesz–KDNP duónak olyan valakit kell találnia, akibe a támogatók hajlandók pénzt fektetni. A döntés állítólag két-három héten belül megszületik.

Az MDF-hez fordul

Van még egy lehetséges (ön)jelölt, akinek személye megosztja a helyi Fideszen belül az erőket. Kovacsics Imre, a Rába Quelle ügyvezetője éppezért más taktikát választott: mivel a helyieknél nemigen talált, ezért a párt országos vezérkarában keresett támogatókat, s a legfelső körökig el is jutott. A kérdés persze az, kinek a szava lesz erősebb. Most úgy tudni, Orbán Viktor kezébe került ismét a döntés. Kovacsics ráadásul két vasat tart a tűzben – az MDF-nél is puhatolózik. Az már korábban eldőlt, hogy a demokrata fórum egyedül is elindul az önkormányzati választásokon, s az is, hogy lesz polgármesterjelöltje. Eddig Szabó József, az MDF országos alelnöke – aki az országgyűlési választásokon a győri 3-as körzetben indult – tűnt a legesélyesebbnek. Kovacsics ugyan feltűnt a színen, de ez a tétel egye-

lőre nem változott.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fél külföldön turistaként?

Tovább olvasom