Kisalföld logö

2019. 07. 17. szerda - Endre, Elek 15°C | 26°C Még több cikk.

A fejfájás rendkívül gyakori panasz

A fejfájás rendkívül gyakran jelentkező panasz és sokféle oka lehet. Valamennyiünk élete során előfordul.
A krónikus fejfájás oka rendszerint migrén, pszichés feszültség vagy depresszió. Összefügghet agyi betegségekkel, nyaki ízületi porckopással, fejsérüléssel, fogászati vagy szemészeti megbetegedéssel, a rágóízület működési zavarával, arcüreggyulladással, magas vérnyomással és számos belgyógyászati betegséggel. Bár a fejfájással rendelkező betegek többségében szervi eltérés nem áll a háttérben, ezt a lehetőséget mindig szem előtt kell tartani.

Az alapbetegség tisztázását elősegítheti a fejfájás erősségének, jellegének, helyének és különösen a fájdalom időtartamának, valamint a társuló ideggyógyászati tüneteknek a fennállása. Rá kell kérdezni az esetleges kiváltó tényezőkre, mint például a közelmúltban zajló arcüreggyulladás, fogászati beavatkozás, vírusfertőzés tüneteire, a fájdalom fennállásának időtartamára.

Pszichés feszültség esetén

A betegek többnyire rossz koncentrálóképességről, valamint szinte naponta jelentkező, állandó nyomó-szorító fejfájásról panaszkodnak, melyet érzelmi stressz, zaj vagy erős fény súlyosbíthat. A fejfájás rendszerint a nyak- vagy a tarkótájékon erősebb és nem jár ideggyógyászati tünetekkel. Amennyiben az egyszerű fájdalomcsillapítók nem segítenek, érdemes megpróbálni a migrén ellen ható szereket. Szintén hasznosak a relaxációt segítő eljárások, így például a masszázs, a forró fürdők, valamint a krónikus feszültség okának feltárása.

Depresszióval kapcsolatos

Ez a fejfájás már a reggeli felkeléskor gyakran igen erős, és olykor a depresszió egyéb tünetei is kísérik. Ilyenkor többnyire az antidepresszáns gyógyszerek szedése segít.

Migrén

A klasszikus migrén féloldali, lüktető jellegű fejfájás hányinger, hányás kíséretében, mely serdülőkorban vagy fiatalkorban kezdődik és epizódokban jelentkezik. Rendszerint fokozatosan alakul ki és órákig vagy még tovább tart. A fejfájást ideggyógyászati tünetek előzhetik meg vagy kísérhetik. Igen gyakori a látászavar, mely jelenthet látótérkiesést, csillag-, ill. szikralátást. Ideggyógyászati tünetek is előfordulnak, zsibbadás, bizsergés, ügyetlenség, esetleg izomgyengeség. A betegek családjában is gyakori a migrén. A rohamokat érzelmi vagy fizikai stressz, túl kevés vagy túlságosan sok alvás, kihagyott étkezés, bizonyos ételek, alkoholtartalmú italok fogyasztása, menstruáció vagy fogamzásgátló tabletták szedése válthatja ki. Az akut roham alatt sok beteg esetében segít a csendes, elsötétített szobában való tartózkodás a tünetek enyhüléséig. Az azonnal beadott egyszerű fájdalomcsillapító (pl. aszpirin) néha csökkenti a fájdalmat, gyakran azonban egyéb szerek alkalmazására van szükség, melyek egy részét ideggyógyász szakorvos rendelheti a kivizsgálást követően. Időnként csak vénásan adott gyógyszer hatásos.

Sérülés után

A zárt koponyasérülések után gyakran jelentkezik fejfájás, többnyire kb. egy nappal a sérülés után kezdődik, majd az elkövetkező hetekben súlyosodhat, végül fokozatosan enyhül. Általában állandó, tompa, de időnként lüktetővé váló fejfájást jelent, amely körülírt, féloldali vagy kiterjedt is lehet, olykor émelygés és hányás kíséri.

Daganat

Bármilyen koponyán belüli daganat okozhat fejfájást, melynek erőssége az enyhétől az igen súlyosig változhat. Többnyire tompa és állandó jellegű. Akkor kell elsősorban erre gondolni, ha a korábban panaszmentes betegnél heveny, súlyos fájdalom jelentkezik, ha a fejfájás erőssége fokozódik, ha középkorú vagy idősebb betegnél újonnan lép fel, ha alvászavart okoz, ha fizikai terhelés vagy helyváltoztatás hatására fokozódik, idegrendszeri tünetekkel jár. Ilyen esetekben részletes kivizsgálás szükséges.

Halmozott fejfájásrohamok

Elsősorban középkorú férfiak betegsége. Ilyenkor több héten át naponta jelentkeznek a súlyos, féloldali, szem körüli fájdalommal járó epizódok, melyeket sok esetben a következő tünetek közül egy vagy több követ: azonos oldali orrdugulás, orrfolyás, könnyezés, a szem vörössége. A rohamok jobbára éjszaka jelentkeznek, felébresztik a beteget és nem tartanak két óránál tovább. Ezután a beteg hetekig vagy hónapokig panaszmentes maradhat, mielőtt egy újabb, sűrűn jelentkező rohamokból álló sorozat indul meg.

Dr. Horváth Zsuzsanna
(Szerzőnk belgyógyász szakorvos, győr-ménfőcsanaki háziorvos.)
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zavaros helyzet Vádemelési javaslat

Malina Hedvig ellen

Kabul/Iszlámábád» Zavaros helyzet alakult ki Afganisztán és Pakisztán határán hétfőn,… Tovább olvasom