Kisalföld logö

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

A FÁK-ból való kilépést fontolgatják Ukrajnában

Az Oroszországhoz fűződő kapcsolatokat elemző litvániai értekezleten az ukrán küldöttség felvetette, hogy fontolóra veszi a kilépést a FÁK-ból, a szovjet utódállamok laza szövetségéből.
Kijev és Moszkva viszonya ugyan eléggé hűvös az utóbbi hónapokban – elég, ha a téli gázárvitára emlékezünk – de ez a bejelentés mégis kisebb meglepetést okozott.

Ukrajna azt fontolgatja, hogy kilép a FÁK-ból, a Független Államok Közösségéből, amely a volt Szovjetunió utódállamainak többségét tömöríti. Legalábbis ezt mondta a Moszkvában tárgyaló az ukrán külügyminiszter-helyettes. Szerinte országa elemzi egy ilyen lépés előnyeit és hátrányait.

A NATO felé törekvő Ukrajna nyílt szakítással a FÁK-kal nyilván megterhelné az orosz-ukrán viszonyt. Ezzel Ukrajna követné Szaakasvili grúz elnök forgatókönyvét, márpedig Grúziában meglehetősen problematikus Moszkva kapcsolatai és Juscsenko ukrán elnöknek most nem lenne kifizetődő hasonló vitába keveredni hatalmas keleti szomszédjával. A litvániai Vilniusban tartott balti és fekete tengeri csúcson feltűnően békülékenyen nyilatkozott az oroszokról, noha az egész találkozó alapmotívuma az oroszokkal való szembenállás.

Ehhez Cheney amerikai alelnök adta meg az alaphangot, aki szokatlanul keményen kritizálta Oroszországot a szabadságjogok belső korlátozásáért és főként azért, mert – mint mondta – Moszkva külpolitikai célok érdekében fegyverként használja energia- és nyersanyagszállításait. Valentyin Kupcov, az orosz alsóház alelnöke vitatta az Egyesült Államok jogát arra, hogy kioktassa Oroszországot a demokráciáról. Élesen bírálta Cheney megjegyzéseit Mihail Gorbacsov volt szovjet elnök is. Maga a Kreml teljes értetlenséggel fogadta az amerikai alelnök szavait.

Krónika hírszolgálat

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Apacukaszörnyek és jó pajtások

A Micimackó márkanévvel szinte nem lehet eladhatatlan terméket piacra dobni – amin az együgyű,… Tovább olvasom