Kisalföld logö

2019. 03. 24. vasárnap - Gábor, Karina 3°C | 19°C Még több cikk.

A Da Vinci-kód

Robert Langdon professzort (Tom Hanks), a híres szimbólumkutatót a Louvre-ba hívják egy éjszaka.

A múzeumban meggyilkolták a kurátort, és a tettes titokzatos jeleket és nyomokat hagyott maga után. Élete kockáztatásával és Sophie Neveu (Audrey Tautou) rendőrségi kriptográfus segítségével Langdon felfedi a Leonardo Da Vinci műveiben elrejtett titkok sorozatát. Ezek egy titkos társasághoz vezetnek, amely kétezer éve őriz egy ősi titkot. Langdon és Neveu végigszáguld Párizson, Londonon és Skócián, egyre több nyomot találnak a kód feltöréséhez - és az emberiség történetét átíró titok feltárásához.

INFÓ

Dan Brown könyve, A Da Vinci-kód elsöprő sikertörténetének elején tartott, amikor a Sony elnöke, Howard Stringer felhívta John Calley producer figyelmét a könyvre. Calley pedig, amint elolvasta, azonnal le is foglalózta a megfilmesítési jogot.

Ugyanakkor az Imagine Entertainment társelnöke, Brian Grazer és üzleti partnere, Ron Howard rendező-producer is filmre akarta vinni a regényt. Grazer meséli: "Nem csak azért kedveltem, mert szórakoztató és izgalmas olvasmány. Felvet olyan kérdéseket is, mint a történelem és a kitalált, kreált történelem ellentéte - és ezt, ha lehet, még izgalmasabbnak és lenyűgözőbbnek találtam." Amikor Grazer és Howard megtudták, hogy Calley már opciót szerzett a jogokra, felkeresték őt, és megosztották vele elképzeléseiket. Innen egyenes út vezetett a közös munkához.

Ron Howard rendező rajong a thriller és a kalandfilm műfaja iránt. "Ebben a történetben megvan az a stílus és az a klasszikus feszültség, amitől egy krimi izgalmas és szórakoztató lesz - mondja. - Hagyja, hogy a néző rájöjjön, milyen irányba megy a történet, majd vesz egy teljesen váratlan fordulatot. Ezzel tudta Dan Brown megfogni olvasók millióit."
Howard már az Egy csodálatos elmében és A remény bajnokában is együtt dolgozott Akiva Goldsman forgatókönyvíróval, ezért természetes volt, hogy Dan Brown könyvének adaptálását is rá bízza. "Rettentő nagy munka volt - mondja Howard. - Mire az elhatározástól eljutottunk az előkészítésig, addigra a könyv már nem egyszerűen népszerű, hanem minden idők egyik legsikeresebb könyve volt."

Goldsman bevallja, az is nyomasztotta egy kicsit, hogy az a rengeteg ember, aki olvasta a könyvet, már el is képzelte magában az egészet. "Lenyűgözött a könyv, de először elképzelésem sem volt arról, hogyan írjam filmre. Rendkívül komplex, olyan, mint egy labirintus - vallja be Goldsman. - Még az is eszembe jutott, hogy kihátrálok belőle. De aztán leültünk Ronnal, akinek annyira tiszta elképzelése volt arról, mit akar, hogy ezzel meggyőzött, és mégis belevágtam."

A főszereplő Tom Hanks szerint sem könnyű egy ilyen sikeres könyvet filmre írni. "Minden olvasónak meg kell adni, amit vár - jelenti ki Hanks. - Lehet rajta változtatni, de csak akkor, ha még jobbá teszi az ember. Akiva feladata monumentális volt, de nagyszerűek az írói ösztönei, ráérez arra, mitől lesz jó egy sztori filmen."

A film készítő Brownnal is rendszeresen egyeztették elképzeléseiket. "Dan megértő és együttműködő volt, elfogadta, hogy a forgatókönyv nem követheti szóról szóra a könyvet - emlékszik vissza Howard. - Tudta, hogy át kell száguldanunk a történeten. De nagyon fontos forrás volt számunkra abban, hogy értelmezzünk, ültessünk át egyes dolgokat, ráadásul sok mindent tudott meg azután, hogy már megjelent a könyv. Ezeket pedig be tudtuk illeszteni a forgatókönyvbe. Ezért filmünk A Da Vinci-kód frissített, javított kiadása is egyben."

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mit vár az új országgyűléstől?

Tovább olvasom